Jei važiuotumėt vėlyvą rudenį žvejoti lydekų, prieš renkantis ir metant masalą, jums būtina suvokti šios žuvies įpročius šaltame vandenyje. Idealus variantas, jei ežerą pasirinktumėte gerai pažįstamą ir žinotumėte apie šiltesnio vandens sroves jame. Šaltinių vanduo vėlyvą rudenį, kaip taisyklė, yra šiltesnis nei visame ežere, o tai vilioja visas žuvis, taip pat ir lydekas.

Be to, žuvis šalia šaltinių yra žymiai aktyvesnė nei kad kitose vietose. Dėka šiltų šaltinių rudeninė žūklė gali jums suteikti progą sugauti trofėjinę lydeką.

Tačiau lydekų gaudymas tokiomis dienomis reikalauja kantrybės. Kuo žemesnė vandens ir oro temperatūra, tuo pasyvesnės tampa lydekos ir kitos plėšrios žuvys. Patyrusių žvejų pagrindinė taisyklė: kai vandens temperatūra artėja prie 14 laipsnių, reikia pradėti gaudyti džigais, o vis žemėjant temperatūrai naudoti silikoninius masalus.

Reikia atminti, kad masalų spalva ir judėjimas turi būti maksimaliai patrauklūs lydekai, kad ji norėtų atakuoti. O tai reiškia, kad masalas turi būti kiek įmanoma lėtesnis.

Vienas iš geriausių masalų lydekai rudeninėje žvejyboje – lėtai grimztančios varlių imitacijos. Reikia naudoti labai lengvus svorius ir kabliukus. Tuomet jūs priversite masalą lėtai grimzti į vandenį, sustabdyti, vėl kilstelti ir vėl priversti lengvai leistis. Būtent toks vedimas bus patraukliausias lydekai šaltame vandenyje.

Galima taip pat naudoti sukres ir vesti taip lėtai, kad vos vos suktųsi lapeliai. Toks vedimas tiesiog daro stebuklus šaltomis rudens ar žiemos dienomis, ypač jei žvejosite prie nukritusių ir nuskendusių medžių.