Kai danguje šviečia saulutė ir šilta, mes mažiausiai galvojame apie tai, ką apsivilkti į vienos dienos žvejybą. Galų gale, juk žvejyba – ne madų demonstravimas. Bet kai dangus apsiniaukia ir prapliumpa lietus, mes iš karto keičiame savo dress code. Lietingomis, vėjuotomis ir šaltomis dienomis tik nuo žvejybinio kostiumo priklauso, ar savo žvejybine išvyka jūs mėgausitės, ar kentėsite.

Kviečiame susipažinti su pačiais svarbiausiais faktoriai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį įsigyjant žvejybinį kostiumą.

Kišenių gausa

Žvejybinis kostiumas su daug patogių kišenių leidžia kiekvienai žvejybinei smulkmenai turėti savo vietą ir, ją greitai rasti. Didelės išorinės  kišenės puikiai tinka laikyti masalinėms dėžutėms, o vidinės – dokumentams, piniginei ir mobiliam telefonui.

Nepralaidumas vandeniui

Dauguma šiuolaikinių žvejybinių kostiumų nepraleidžia vandens, nes jų medžiaga yra padengiama specialiais vandens nepraleidžiančias sluoksniais. Ar kostiumas tikrai neperšlampantis, galite patikrinti iš karto parduotuvėje – šliūkštelkite šiek tiek vandens iš čia pat stovinčio gyvų žuvelių akvariumo ir pažiūrėkite, ar vanduo susigeria, ar susijungia į didelius lašelius ir lieka audinio išorėje. Jei lašeliai stovi ant audinio – pirmas (bet ne vienintelis) ženklas, kad kostiumo medžiaga nepralaidi vandeniu.

PVC ar PE medžiaga dengti kostiumai yra pigesni ir lengvesni. Tačiau tokio audinio „kvėpavimo“ savybės labai prastos arba net lygios nuliui. Jei norite kvėpuojančio kostiumo, ieškokite pagaminto iš membraninio, pvz. Gore-Tex audinio, kuris nepraleidžia vandens į vidų iš išorės, tačiau „iškvėpuoja“ drėgme iš vidaus. Bet nepamirškite, kad membraniniai audiniai reikalauja specialios priežiūros.

Gore-Tex medžiaga sudaryta iš 3 sluoksnių: išorinio audinio, membranos ir pamušalo ir gaminama tik įmonėje W. L. Gore & Associates. Audinys pirmiausia buvo sukurtas naudojimui kosmose ir tik po to paleistas į serijinę aprangos gamybą.

Vidurinis Gore-Tex sluoksnis gaminama iš teflono. Pagrindinė plonytės membraninės plėvelės savybė – nepralaidumas vandeniui ir atsparumas išoriniam poveikiu. Ši plėvelė turi milžinišką kiekį mikroskopinių skylučių. Viename kvadratiniame centimetre jų gali būti net keli milijardai.

Nepralaidumas vėjui

Paprastesni, PVM ar PE audinio kostiumai, nepraleidžia ne tik vandens, bet ir vėjo. O iš standartinės Gore-Tex medžiagos pagamintu kostiumu apsivilkęs žvejys liks sausas ant lietaus, tačiau nebus apsaugotas nuo vėjo, nes kad ir kokios mažytės tos membranos, vėjas pro jas pučia. Todėl membraninis audinys papildomai apdirbamas ir įgauna nepralaidumo vėjui savybę, tačiau išlieka kvėpuojantis. Tokie audiniai dažniausiai vadinami „Windstopper“ terminu.

Patogumas

Noras nusiimti kelnes nenusiimant batų – tikrai ne tinginio bruožas. Netikėtai užklupus lietui labai patogu būtų, kad galėtume nenusiėmę batgų čia pat apsivilkti neperšlampamas kelnes. Rinkdamiesi kostiumą atkreipkite dėmesį, ar kelnės apačioje turi užtrauktukus, kuriuos atsegus praplatėja klešnės ir netrukdo pralįsti kojai kartu su batu. Smulkmena, tačiau labai patogi!

Lengvas, bet tvirtas audinys

Aišku, lengviausias kostiumas – polietileninis apsiaustas už 3 Lt, tačiau jis suplyš jau tą pačią dieną ir nebus patogus. PVC kostiumas – labai tvirtas ir nebrangus, tačiau jis nebus kvėpuojantis. Kokybiškus kvėpuojančius kostiumus gaminančios firmos įsigudrino naudoti nors ir plonus, tačiau labai tvirtus ir tankius siūlus, todėl nereikia bijoti, kad plonytis ir lengvutis kostiumas greit suplyš ar sudils. Pirkdami sau tokį kostiumą, ant etiketės ieškokite 75-200 den (density – tankumas) medžiagos arba užrašo „Ripstop“.  Ripstop (rip – plyšti, stop – sustoti) –medžiaga, kuri dėl ypatingo audimo technologijų yra itin tvirta.  Šis tvirtumas išgaunamas įpinant tvirtų siūlų tinklelį.

Komfortas

Jei jaučiatės komfortiškai, net ir blogu oru galėsite žvejoti nuo ryto iki vakaro. Todėl rinkdamiesi kostiumą dėmesį kreipkite ne tik į medžiagas, tačiau ir į patogumą apsivilkus. Kostiumas neturi būti labai aptempiantis, tačiau ir neturėtų būt per didelis. Matuodamiesi kostiumą būtinai pabandykite atsisėsti – ar patogu, ar kelnės ne per trumpos ar ne per siauros?

Matuojantis labai svarbu patikrinti kapišoną. Užsidėkite jį ir bandykite pasukioti galvą – ar kapišonas ne per mažas arba ne per didelis.

Puiki ir maloni smulkmena – išorinės kišenės su kailiu, leisiančios greit sušilti sugrubusias rankas.

Sutvirtinta medžiaga ties alkūnėmis, keliais ir net užpakaliu - dar vienas kostiumo privalumas. Tos vietos greičiausiai dyla, todėl sutvirtinimai leis kostiumą nešioti gerokai ilgiau.

Siūlės

Kokybiškos siūlės yra tokios pačios svarbios, kaip ir kokybiškas audinys. Jei kostiumas pasiūtas paprastomis siūlėmis, jos būtinai pradės leisti vandenį. Lydytos siūlės nepralaidžios vandeniui, tačiau mažina audinio kvėpavimo savybes. Aukso vidurys – siūlais siūtos ir po to paklijuotos siūlės.

Saugumas

Jungtinėse Amerikos Valstijose visų asmenų, kurių veika susijusi su plaukiojimu vandenyje, aprangai yra net specialiuose įstatymuose numatyti reikalavimai. Be apsaugos nuo lietaus ir vėjo reikalavimai numato kostiumų plūdrumą ir apsaugą nuo hipotermijos (staigaus kūno atšalimo). Eiliniam „mirtingajam“ žvejui tokios kostiumo savybės nėra būtinos, bet... Jei dažnai plaukiate žvejoti į didelius ežerus ar jūrą ar lipate ant ledo, rekomenduojame rinktis neskęstančius kostiumus. Šie kostiumai savo viduje turi specialius itin plūdrius įdėklus, kurie išlaikys žveją virš vandens įkritus ar įlūžus.

Rankovės

Kostiumo rankovės neturėtų praleisti vandens į vidų. Rinkdamiesi kostiumą atkreipkite dėmesį, ar kostiumo viduje yra papildomas elastinis audinys, užspaudžiantis ranką ir neleidžiantis vandeniui patekti gilyn. Kartais šią apsauginę funkciją vykdo ir iš išorės esanti lipni audinio juostelė, užspaudžianti rankovę, tačiau ne vienas spiningistas pasakys, kad už šios juostelės labai dažnai užsikabina valas.

Uždengti užtrauktukai

Ar kostiumo ar kišenių užtrauktukai turi papildomą apsaugą nuo vandens? Jei ne, žinokite, kad išsirinkus tokį kostiumą ir papuolus į liūtį per neapsaugotus užtrauktukus gali sušlapti ne tik kišenėse esantys daiktai, tačiau ir apatiniai drabužiai.