Tęsinys. Pirma dalis: Jaunojo karpininko kelias.

CCMoore keturių kvapų legenda

Į šio straipsnio eilutes bandysiu suguldyti savo patirtį, iš kurios, tikiu, galės pasimokyti ne vienas meškeriotojas, pradedantis gaudyti laukinius karpius.

Kaip jau rašiau prieš pora metų, reikia šiek tiek laiko, kad suprastum, ar laukinių karpių žūklė tau tikrai tinka. Trys žūklės po dvi paras – tebūnie tai tas laiko terminas, kuris jums atvers akis, kas tai yra laukinių karpių žūklė. Ir kaip jau minėjau prieš pora metų, grįžtant iš trečios žūklės bus galima pradėti galvoti apie specializuotą įrangą karpių žūklei. Bet nepulkite kaip nuogi į pirtį, tiesiog perskaitykite šį straipsnį ir išvadas pasidarykite patys.

Susidomėjus laukinių karpių žūkle, vienas iš pirmųjų klausimų, kuris man iškilo, buvo:  kokią įrangą įsigyti, kad galėčiau pagauti laukinį karpį? Įrangai buvo keliami trys  reikalavimai: pigi, kokybiška ir kad būtų kuo pasipuikuoti prieš draugus. Šiandieną ir aš pats suprantu, kad tie reikalavimai visų pirma prieštarauja vienas kitam, dažniausiai pigu ir kokybiška sunkiai suderinama, o pasipuikavimas – išvis nesuprantamas noras, bet jie tokie buvo ir viskas. Atsižvelgdamas į savo paties iškeltus kriterijus, pasiskolinęs pinigų, susipirkau specialiai karpių žūklei skirtus įrankius. Taigi, aš jau karpininkas. Pirmi žūklės metai buvo gan sunkūs laimikių atžvilgiu. Basčiausi po įvairius ežerus, bet karpio pagauti kaip nesisekė, taip nesisekė. Po septynių žūklių (žūklės trukdavo mažiausiai po 2 paras)  nutariau, kad atėjo laikas kažką keisti, nes niekaip nepavyko suvilioti žuvies. Nutariau pasikeisti meškerykočius. Kaip tariau, taip ir padariau, kitaip sakant atsinaujinau. Tiksliai nepamenu, bet regis dar po keturių žūklių pavyko pagauti karpį. Įpusėjus antram sezonui dar kartą atnaujinau meškeres ir įsigijau naujas, gerokai kokybiškesnes rites. Jaučiausi gerokai patobulėjęs, bet laimikių nuo to nepagausėjo. Po kiekvienos žūklės kruopščiai užpildydavau dienoraštį, kad vėliau galėčiau analizuoti klaidas ir įžvelgti kažkokias tendencijas, iš ko ateityje  galėčiau pasimokyti. Ilgais žiemos vakarais, išstudijavęs dviejų sezonų dienoraščio įrašus susiprotėjau, kad ,,dviratį varau ne iš tos pusės”. Du sezonus iš eilės didžiausią dėmesį skyriau įrankiams, kurie kaip vėliau  paaiškėjo, karpiui visiškai nerūpi, o jaukus  ir masalus nukėliau į antrą planą.

Stebint  žvejų forumus, galima daryti išvadą, kad jaunieji karpininkai eina tuo pačiu keliu – karpių žūklėje prioritetą teikia įrankiams. Tai, mano galva, didžiulė klaida. Man reikėjo net dvejų metų, kad suvokčiau tokią paprastą ir elementarią tiesą. Įrankiai žūklėje tikrai svarbūs, bet tai nėra prioritetinis klausimas, kurį reikia tobulinti pirmoje eilėje. Trečią sezoną nusprendžiau prioritetą skirti masalų paieškai. Net nepajutau, kaip mano masalų krepšyje susikaupė triženklis skaičius indelių su masaliniais kukuliais. Patirtis kaupėsi, laimikių su kiekviena žūkle gausėjo, bet ta pati patirtis atskleidė, kad ir vėl pasirinkau neteisingą kelią. Po viso sezono apie 50 procentų masalinių bonkučių taip ir gulėjo net neišbandytų, o antra – tam, kad karpis įsiurbtų mano siūlomą masalo kombinaciją, visų pirma reikia jį prisivilioti į žūklavietę. Ir abejoju, ar tai gali padaryti kokia nors masalinių kukulių kombinacija.

Ženklų, kad aš klydau ne vienas, galima rasti ir šiandieną. Tenka teisėjauti bei pačiam dalyvauti karpių žūklės varžybose. Esu daug kartų girdėjęs frazę: išbandėme viską, kas tik įmanoma, bet kaip nekimba, taip nekimba. O atsakymas į klausimą: „ar matėte nors vieną ženklą, kuris išduotų žuvies buvimą jūsų žūklavietėje“ dažniausiai būna „ne“. „Išbandėme viską“ didelei daliai žvejų reiškia daugiau kaip 20 masalo kombinacijų. Bet juk žuvis prisiviliojate į žūklavietę ne dėl masalo, o dėl jauko, kurį sumetėte į vandenį. Tokiu atveju masalo kombinacijų gali būti pakeista nors ir 150, bet jei ten nėra karpio, tai jokia masalinių kukulių kombinacija neišgelbės nuo nekibos. Po trijų metų žūklės supratęs ir šią elementarią tiesą  griebiau jautį už ragų. Jaukas, masalas, įranga – tai mano prioritetai ketvirtajam sezonui, jie tokie išliko ir po šiai dienai.

Per nedidelę, beveik dešimties metų savo, kaip karpininko karjerą, išbandžiau kelių gamintojų produkciją. Nesu karpių žūklei skirtų jaukų analizės specialistas, bet nė vienas iš išbandytų jaukų nepadarė tokio gero įspūdžio, kaip CC Moore & Co Ltd kompanijos produktai. Svarbiausiai, kad jie patiko ne tik man, bet ir karpiams, kuriuos jaukinau šios kompanijos produktais. Mano giliu įsitikinimu, tai vieni iš geriausių jaukų, ką galima būtų rasti mūsų šalies rinkoje.  Todėl paskutiniuosius trejetą metų mano jaukų krepšyje galima rasti tik šios kompanijos produktus. Jie pasiteisinoo ne tik eilinėse žūklėse, bet ir davė puikius rezultatus varžybų metu, kur jaukui keliami ypatingai aukšti reikalavimai.

Kadangi pamilau šios kompanijos produkciją, negalėjau nepasidomėti šios kompanijos veikla ir nuopelnais. Paaiškėjo, kad CCMoore & Co Ltd kompanija buvo įkurta prieš 200 metų. Tuo metu ši kompanija specializavosi naminių gyvūnų pašarų gamyboje. Šiuo metu įmonės savininkas ir vadovas yra 12-osios kartos atstovas. Todėl kompanija turi labai gilias tradicijas ir produkto kokybė jiems ypatingai svarbi. Karpių žūklei skirtus jaukus kompanija gamina jau 13 metų. CCMoore & Co Ltd kompanijos savininkas ir valdytojas  Ian Moore yra kvalifikuotas pašarų gyvūnams specialistas, turi didelę patirtį karpių žvejyboje, jaukų karpiams gamyboje bei įvairių rūšių gyvūnams skirtų jaukų bei pašarų gamyboje. Pats asmeniškai yra dirbęs ir dabar tebedirba patarėju daugelyje, Jungtinėje karalystėje bei kitose Europos šalyse veikiančiose, jaukus bei pašarus karpiams gaminančiose, kompanijose. Todėl jam nuolat tenka bendrauti su šiomis kompanijomis bei juos atstovaujančiais asmenimis, kai jie kreipiasi dėl su šia veikla susijusių patarimų. Be to, CCMoore komandoje yra daug darbuotojų, kurie turi didelę patirtį karpių žvejyboje bei jaukų karpiams kūrime ir gamyboje. Taip pat kompanija savo komandoje turi biochemiką, kuris 1990 metais yra baigęs vieną iš geriausių Jungtinės karalystės universitetų ir įgijęs daktaro laipsnį.

Kad kompanija ypatingą dėmesį skiria produktų kokybei, nekyla jokių abejonių išsiaiškinus, kokį kelią turi praeiti produktas nuo idėjos jį pagaminti iki prekystalio. Kiekvienam į apyvartą išleidžiamam produktui (kukuliai, granuliuotas jaukas, skysti papildai ir kt.) yra vykdomas pirminis testavimas laboratorijoje. Po pirminio testavimo produktus testuoja CCMoore kompanijos komercijos ir produkcijos vystymo grupės 18-24 mėnesius. Vėliau testavimą tęsia žvejybos konsultantai ir pateikia atsiliepimus likus mažiausiai 6 mėnesiams iki produktas perduodamas praktinio testavimo komandai, kuri produktą vėl testuoja 12 mėnesių, ir tik tada produktas paleidžiamas į apyvartą. Vykdant testavimus dažnai pagal poreikį kompanija daro tam tikrus jaukų bei jų priedų pakeitimus ar patobulinimus. Praktinio testavimo ir konsultavimo komandas sudaro apie 100 skirtingose pasaulio vietose esančių žvejų. Visi jie naudoja skirtingus žvejybos metodus bei žvejoja skirtinguose telkiniuose, tad kompanija gauna visapusiškus ir išsamius atsiliepimus apie naują produktą. ,,Mūsų požiūris į testavimą yra labai rimtas. Produktas nėra paleidžiamas į apyvartą tol, kol mes juo nesame pilnai pasitikintys ir kol jis nėra padarytas geriausiu, kokiu tik gali būti‘‘ – teigė CCMoore kompanijos direktorius laiške. Kaip suprantate, šios kompanijos naujovės atsiranda ant prekystalio praėję ilgą išbandymų kelią, kuris trunka daugiau nei pora metų. Tuo tarpu mūsų žvejai yra labai reiklūs naujovėm, o gamintojai norėdami jiems įsiteikti, kiekvienais metais pristato net po kelias naujoves. Bet tie patys žvejai net nesusimąsto, ar ta naujovė kokybiška, pakankamai patikrinta ir išdirbta. Nes dažnai atsitinka taip, kad ta naujovė po metų dingsta iš apyvartos jai nepasitvirtinus. Nė vienas  naujovių reikalautojas nepagalvoja, kad jis pats reikalaudamas naujovių tampa išbandymo triušiu ir net ne už dyką. O įmonės, pasiduodančios tokiam žvejų spaudimui, parodo savo lengvabūdišką požiūrį į produkto kokybę.

CC Moore & Co Ltd kompanija perka didelius kiekius aukštos kokybės produktų, skirtų jaukų gamybai, bei gyvūnų maistui reikalingus priedus (daugiau negu 50 000 tonų per metus), kas kompanijai suteikia ne tik galimybę geriausios kokybės produktus gauti už mažiausią galimą kainą, tačiau ir leidžia į gaminamus jaukus bei jų priedus dėti aukščiausio lygio ir geriausius ingredientus bei papildus.

Šios kompanijos jaukai gaminami apjungiant esmines gyvūnams reikalingas maistines medžiagas ir jaukų gamybos žinias, kurias CCMoore turi dėka Ian Moore ir aukščiausią kvalifikaciją turinčio personalo.

Kadangi CCMoore kompanija labai didelius kiekius aukščiausios kokybės produktų  importuoja ne iš Europos, jos gaminama produkcija, gamybinės patalpos bei gamybos procesas yra kiekvienais metais audituojamos ir tikrinamos Jungtinės karalystės bei Europos veterinarijos tarnybų, kas užtikrina, kad šios kompanijos gaminami produktai yra geriausios, kokia gali būti kokybės. Tai reiškia, kad naudojami ingredientai, pagaminti produktai, su gamyba susijusi dokumentacija bei gamybinės sistemos yra tikrinamos nepriklausomų aukščiausios kvalifikacijos specialistų. Tai vėl parodo CCMoore įsipareigojimus produkcijos kokybei ir yra dar viena priežastis, kodėl daugelis žymiausių Jungtinės karalystės ir Europos žvejų renkasi CCMoore & Co Ltd produktus.

Kiekviena įmonė, gaminanti masalus bei pašarus karpių žūklei, savo asortimente turi daugiau kaip 10 skirtingų baltyminių kukulių rūšių. Tuo tarpu CCMoore & Co Ltd apsiriboja 4 kvapais (Odyssey XXX, Live system, N-Gage XP ir Equinox). Tai vėlgi yra susiję su produktų kokybe. Tam, kad kiekvieną produktą deramai ištestuoti, kaip jūs jau supratote, reikia beveik trejų metų. Platus kukulių asortimentas neleistų to padaryti kokybiškai. Kiekvienų CCMoore kompanijos gaminamų kukulių maistinė sudėtis ir jų, kaip jaukų, poveikis yra apibrėžti ir unikalūs, ir tai juos skiria vienus nuo kitų. ,,Mes visada matėme ne daugiau kaip 4-5 baltyminių kukulių rūšių poreikį, kadangi jos apima visas pagrindines maistinių medžiagų grupes ir proteinų šaltinius bei nesukelia sumaišties jų asortimente‘‘ teigė Ian Moore.

Patiems išrankiausiems žvejams, kurių poreikis kiek didesnis, nei kompanijos siūlomi keturių rūšių kukuliai, kompanija turi didžiausią kolekciją kokybiškų produktų bei priedų, skirtų jaukų gamybai. Tai apima daugiau negu 300 skirtingų produktų: geriausi kvapai, dažai, skysti maisto produktai, papildai ir birūs ingredientai. Naudodami šiuos produktus kiekvienas žvejys gali pasigaminti jauką pagal savo poreikį, suteikdami jam norimą kvapą, spalvą, struktūrą, dydį bei skonį. Taip pasiekiamas kiekvienam žvejui asmeniškai patrauklus produktas, kuris tik jam vienam yra efektyvus ir niekieno kito negali būti nukopijuotas. Žemiau pateikiu keletą baltyminių kukulių receptų, kuriuos man atskleidė pats Ian Moore. Jis patikino, kad remiantis šiais receptais žvejai gali pasigaminti puikiausios kokybės kukulius.

Receptus pateikiu originalo kalba:
1.

990g Live System Base Mix
20ml/kg Hemp Oil
10ml/kg Mulberry Essence
10g Standard Red Dye

2.

995g N-Gage XP Base Mix
90ml/kg N-Gage XP Liquid Additive
7ml/kg Ultra Squid Essence
3ml/kg Ultra Crab Essence
5g Garlic Powder

3.

990g Equinox Base Mix
70ml/kg Equinox Liquid Additive
30ml/kg Salmon Amino Compound
10g/kg Pure Salmon Powder

4.

950g Odyssey XXX Base Mix
80ml/kg Odyssey XXX Liquid Additive
50g Belachan Powder
20ml/kg Feedstim XP

Be pašarinių kukulių CCMoore & Co Ltd kompanijos pasiūloje galima rasti daugiau nei 20 granuliuoto jauko rūšių, skirto karpių žūklei, kuris kuo puikiausiai tinka ir karšių, karosų bei linų žūklei. Taip pat čia galima rasti daugiau nei 50 rūšių skystų priedų bei pagardų, kurie jaukui suteikia papildomos pridėtinės vertės. Masaliniai kukuliai bei įvairūs masalų pagardai, masalui suteikiantys papildomą išskirtinumą nėra išbraukti iš šios kompanijos gaminamų produktų sąrašo.

Su šios kompanijos produktais įvairiose šalyse daugybė žvejų profesionalų yra pasiekę puikių pergalių įvairaus lygio varžybose. Mūsų šalies sportininkų arsenale beveik be konkurencijos įsitvirtinę granuliuoti šios kompanijos jaukai, bei ypatingai vertinami skystieji jaukų papildai. Ko gero, nė vienas namuose baltyminius kukulius besigaminantis sportininkas neapsieina be šios kompanijos priedų, skirtų baltyminių kukulių gamybai. Be to, daug kompanijų, gaminančių baltyminius kukulius įvairiose šalyse, perka iš CCMoore kompanijos produktus, skirtus kukulių gamybai.

Mano geriausio jauko paieška baigėsi vos pradėjus žuvauti CCMoore & Co Ltd kompanijos pašarais. Bet, kad tai galėčiau pasakyti viešai, praėjo visas žūklės sezonas. Žuvavau įvairiuose telkiniuose, įskaitant ir varžybas – rezultatais buvau daugiau nei patenkintas. Todėl drąsiai juos rekomenduoju jums. Tik nemanykite, kad jaukas išpręs visas nekibos problemas. Tai tik dalis jūsų žūklės sėkmės, bet apie tai jau kitą kartą. Nesvarbu kokius jaukus bepasirinktumėte, žuvaukite taip, kad būtų dėl ko sugrįžti.

Remigijus Pupelis
Klubas "Sazanas"

www.laukarpis.lt