Bet kokia įranga yra kuriama specialioms žvejybos sąlygoms. Kol ledas nėra patikimas, žvejyba vyksta negiliuose vandenyse.  Vos tik ledas leidžia užlipti ant bet kurios ežero vietos, žvejai pradeda ir ešerių ir karšių „medžioklę“ virš duobių.

Žvejybos įranga, skirta gelmėms, išsiskiria savo kompaktiškumu, kadangi žvejojimas pasižymi pastoviu geros vietos ieškojimu, vaikščiojimu ir žuvies persekiojimu. Geriausiai tam tinka lengvutės meškerėlės „balalaikos“ iš putplasčio arba kamštinio korpuso ir ritės. Dažniausiai visas meškerėles reikia dar papildomai apdirbti. Reikia nuimti visus atsikišimus, sutepti ašis grafitiniu tepalu. Labai dažnai tenka keisti meškerės kotelį iš nailono arba polistirolo į polikarbonatą arba stiklo pluoštą.

Ant pirmojo ledo, kol žuvis dar aktyvi, nėra reikalo naudoti patį ploniausią valą, t.y. mažesnio nei 0,08 mm diametro. Geriausiai pasiruošti tris meškerėles su 0,08 mm, 0,10 mm ir šiek tiek storesniu valu – viskas priklauso nuo to, kur ruošiatės žvejoti. Bet kokiu atveju, meškerėlė su pačiu ploniausiu valu tiks ne tik tuomet, kai žuvis nelabai yra aktyvi, bet ir tuomet, kai reikia pagauti mailiaus žūklei gyva žuvele.

Kiek žvejų, tiek ir nuomonių apie tai, kokios formos ir spalvos turi būti avižėlė. Svarbiausiai, kad avižėlę moka virpinti visi.

Jei gyliai yra skirtingi, pavyzdžiui, gaudant ešerius ir kuojas, tuomet ir žvejys savo arsenale turi turėti skirtingo svorio avižėles. Aktyvaus kibimo metu naudojamos sunkesnės avižėlės, kad jois skandinimas būtų greitesnis. Kad veiktų masalas, meškerėlę reikia ne tik panardinti į reikiamą gylį, bet ir nugalėti valo pasipriešinimą vandenyje. Tai turėtų būti maždaug tokia proporcija: avižėlės, sveriančios iki 0,2 g, turinčios maždaug 0,06 mm valą, efektyviai dirba 3 metrų gylyje. Jei valą pakeistumėte storesniu, tarkim, 0,10 mm, tuomet gylys turėtų siekti 2 m. Tačiau visa tai – tik patariamasis balsas.

Labai didelę reikšmę poledinėje žvejyboje reiškia ne tiek pačios avižėlės svoris, kadangi tai priklauso nuo medžiagų, iš kurių ji pagaminta, bet ir vandens pasipriešinimas. Daug kas priklauso ir nuo to, ar ant kabliuko yra masalas ir kokio jis dydžio. Kuo smulkesnė bus avižėlė, tuo plonesnį ir kokybiškesnį valą galėsite naudoti. Tačiau yra ir tokių žvejų, kurie renkasi avižėles iš sunkiųjų metalų – ir tai netrukdo jiems pagauti daug žuvies.

Pasimėgavimas smulkiu masalu neretai pakiša koją. Aktyvi ir stambi žuvis į smulkų masalą tiesiog nereaguoja arba nekreipia į jį dėmesio.

Žaidimo su avižėle sudėtingumas atsiranda didėjant gyliui. Esant 5-6 metrų gyliui virpinti avižėlę išties nelabai pavyksta. Dėl valo pasipriešinimo, žūklė bet kokiu atveju tampa žaisminga. Ir iš šios žvejybos ypatumų galima padaryti porą išvadų. Pirma, kuo gylys didesnis ir valas storesnis, tuo mažiau svarbi tampa avižėlės forma, tačiau dydis ir spalva gali tapti reikšmingais. Antra, kad masalas veiktų, reikia prie jo priderinti tinkamą sargelio virpinimą.

Pačias smulkiausias avižėles gamina kamuoliuko formos. Tokios avižėlės tarnauja kaip svareliai-kabliukai lervoms arba kitiems masalams – jos naudojamos pasyvios žvejybos metu, kai reikia aktyviai „pažaisti“ su žvejybine įranga.

Vienos patogiausių ir universaliausių avižėlių yra lašo formos. Tokio tipo įranga tinkama žvejoti ir su masalu, ir be jo. Efektyvios ir „skruzdėlės“ formos avižėlės, tačiau jas nebūtina rinktis tik juodos spalvos: praktika rodo, kad puikiai veikia ir sidabrinė, ir žalia, ir ruda spalvos. Avižėlė neimituoja natūralios skruzdėlės. Jos forma – du skirtingo diametro rutuliukai, suteikia galimybę vandenyje virpėti skirtinga amplitude ir stiprumu. Stambios „skruzdės“ sudarytos ne iš dviejų, bet trijų ir daugiau kamuoliukų. Geriausiai jos veikia, jei ant kabliuko dar yra ir gyvas masalas.

Renkantis avižėlę reikia atkreipti dėmesį į valo kilputės poziciją kabliuko atžvilgiu, teisingą kabliuko padėtį ir kruopščiai apdirbtus žiedus valui. Į atskirą klasę galima išskirti avižėles su dviem kabliukais. Antrasis kabliukas ne tik padidina užkibimo tikimybę, bet ir vilioja žuvis papildomais virpesiais.

Kad visi judesiai su avižėle būtų efektyvūs ir kiekvienas kibimas užfiksuotas, į pagalbą ateis sargelis. Sargelis – labai svarbi žvejybinės įrangos dalis, netgi svarbesnis nei meškerės konstrukcija, valo storumas arba avižėlės spalva. Aktyviam gaudymui, ypač sekliose vietose, rekomenduojami sargeliai iš lavsano. Ir tik gaudant išskirtinai sunkiomis avižėlėmis, be jokio masalo, rekomenduojami sargeliai iš spyruoklinio plieno.

Sargelis turi atkartoti tikslius avižėlės judesius vandenyje. Čia ir yra visas sunkumas. Kai sargelį tikriname stiklainyje su vandeniu, čia nėra vandens pasipriešinimo, be to, ir gylio – 2, 3, 5 arba daugiau metrų, neatkartosite. Galite sargelį rinktis taip, kad pakabinus ant jo avižėlę, jis pasvirtų ne mažiau nei 45 laipsnių. Tačiau ir čia nėra garantijos, kad realiomis sąlygomis jo standumas bus optimalus. Tik žvejybos vietoje pajusite sargelio ir avižėlės santykį. Kartais, norint atrasti šį santykį, reikia ne vienos žvejybos ir netgi ne vienų metų, tad atradę porą, stenkitės jos ir neišardyti.

Kai jūs pradedate žvejoti giliuose vandenyse, sargelio žaismingumo charakteristikos ne tokios jau ir reikalingos. Tačiau tai galioja tik tais atvejais, jei masalas pasyviai kabo arba guli ant dugno, o avižėlė tarnauja kaip svarelis, susietas su kabliuku. Jei jūs žaidžiate su masalu, tuomet reikalingas ir sargelis – atminkite šį dalyką.
Iš esmės, poledinės žūklės įranga turi būti maksimaliai pritaikyta aktyviam žaidimui su masalu, nepriklausomai nuo gylio ir kitų žvejybos ypatumų.