Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas

Niekada negalvojau, kad esant tokiom oro permainom ten kur didelė žuvies koncentracija galėtų būti visiška nekiba ar masalo ignoravimas.

Taip jau gavosi, kad šį kartą susiruošiau pažvejoti vienas. O tai nutiko dėlto, kad mano draugam buvo eilinė darbo diena ir iš jų tarpo nei vienas negalėjo prisijungti bei palaikyti bendrai žvejybos kompaniją.

Na, nieko nepadarysi - vienas tai vienas. Oro sąlygos (sprendžiant iš pavadinimo) buvo stipriai pasikeitusios į blogąją pusę. Jei vėjo kryptis dar buvo pakenčiama tai toks staigus atšalimas (dieną prieš buvo iki +30°C ant saulės) neatlaikė jokios kritikos. Pagalvojau, kad esant gausiam būriui žuvies gal tai įtakos neturės, bet pasirodo klydau. Nuo pat ankstyvo ryto pavyko sužvejoti vos keletą vidutinių kuojų, o vėliau prasidėjo. Per keturias valandas sužvejojau virš dešimties ešerių kas labai mane nustebino ir kartu nuliūdino. Balta žuvis visiškai nereagavo į masalus, jaukus ir tik nedideli ešeriukai tarsi tyčiojosi iš manęs kaskart užkibdami ant kabliuko.

Teko žvejoti pro sukąstus dantis, bet kada pradėjo dar kristi dulksna (itin smulkus lietus) tai klausimas žvejybos tema išsisprendė greitai. Žvejybą užbaigiau sausu rezultatu žuvų naudai nes ešerių neimu iš principo, o kuojos buvo paleistos atgal į vandens telkinį.

Sekančią dieną oras vėl kardinaliai pasikeitė. Pasirodė saulė, sušilo oras, vanduo tapo skaidrus ir trys mūsų klubo vyrai nutarė išbandyti laimę.

Seni žvejai sako, kad žuvis pasikeitus orui retai kada gerai kimba, kitaip dar šnekant, kalbama, jog geras kibimas atsiranda kada nusistovi kelias dienas vienodi orai ir pučia pastovios krypties vėjas. Tai šį kartą buvo tas atvejis kada buvo galima įsitikinti ar tikrai greitos orų permainos turi įtakos kibimui ar, vis dėlto, reikia laukti kol orai nusistovės.

Šį kartą visi trys vyrai - Jonas, Raimondas ir Alvydas pasirinko identiškai vienodo ilgio botus. Apie pašarus perdaug nesiimsiu šį kartą gilintis tik iš principo galiu sakyti, kad šie klubo vyrai žvejoja "Sensas" firmos jaukais kurie yra pripažinti pasaulyje, o kokius papildomus indrigientus jie dėjo šį kartą - palikime paslaptyje. Kas kanapių, kas dipų, kas uodo trūklio lervų ar pinkučių dėjo tai suprantama, bet jų kiekiai ir pn. dalykai liko nežinioje.

Ir ką jūs manote - veiksmas buvoooooo ir dar koks!

Vyrai sužvejojo gražios žuvies. Didelės kuojos, karšiai ir kitos žuvys šį kartą kuo puikiausiai kibo ir tuo pačiu sumalė į miltus tų skeptikių teorijas kurie sakė, kad geriausias kybis nusistovėjus orams. Pasirodo užteko tik ant sekančios dienos pasklisti šilumai, pasirodyti saulutei ir žvejybos reikalai pasitaisė neatpažystamai. Smagu, kad vyram pavyko gražiai pažvejoti, sugauti gražios žuvies ir puikiai pasibūti gamtoje.
Dienos normą su didesnėm mažesnėm išlygom tikrai nesunkiai buvo galima sužvejoti. Sistemėlės irgi nesudėtingos - lengva plūdelė, nedideli kabliukai, keletas švinukų ir tiek tos paslapties.

Apibendrinant galima pastebėti, kad nevisada lemta būti pranašu savam kaime.Kartais verta prieš susiruošiant žvejoti iškišti nosį į lauką ir žvilgtelti į dangų. O aš tuo tarpu atsisveikinu su jumis ir iki sekančių susitikimų prie vandens telkinio.