Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas

...arba ką tai bendro turi su penkiakove

Panašūs skaičiai būna rašomi varžyboms įpusėjus ar pasibaigus pas penkiakovininkus, priklausomai nuo sportininko pasiekto lygio.Iš šalies skaitant tai kažkiek primena, bet šį kartą kalbėsime vėl apie žvejybą.

Taip jau sutapo, kad šį kartą mums į kompaniją pavyko pasikviesti su Alvydu dar vieną šaunų žveją ir draugą kuris gyvena mūsų name tai K.Ramūną. Šis žmogus labai domisi sportine žūkle, jos niuansais, domisi sportininkų pasiektais rezultatais, skaito mūsų rašomus straipsnius todėl nutarėme su Alvydu pasikviesti šį nuostabų žveją ir „gyvai“ parodyti kaip visa tai vyksta žūklėje.

O viskam pradžia buvo šių metų Lietuvos Federacijos varžybos kurios vyko Kėdainių rajone, Bublių tvenkinyje.

Tai, kad šis vandens telkinys yra pats žuvingiausias Kauno regione nėra jokia paslaptis todėl Ramūnas po įvykusių varžybų ir pats labai norėjo visa tai išbandyti savarankiškai. Na, o mums nieko kito nebeliko kaip tik pritarti ir padaryti bendrą išvyką. Be to buvo labai įdomu palyginti kokie svoriai buvo per varžybas ir kokius galima pasiekti žvejojant be rimtų varžovų sėdinčių šalia.

Šios išvykos metu mes su Alvydu pasirinkome vėl Sensas firmos jaukus, o Ramūnas pasirinko belgišką produkciją. Aš jaukus dariau daugiau skirtus karšiams ir dėjau nemažai juodžemio, o Alvydas orientavosi į kuojas ir šį kartą kurmiarausio nedėjo visai. Ramūnas savo jaukus taip pat „praskiedė“ juodžemiu.

Mes su Ramūnu sėdėjo visai šalia vos per porą metrų vienas nuo kito ir žvejojome maždaug trijų metrų gylyje, o Alvydas sėdėjo atokiau ir jo zonoje gylis siekė vos porą metrų.

Mūsų „zona“ turėjo gylio pranašumą, bet jei mes žvejojome su 7m botais tai Alvydas sėkliuje žvejodamas naudojo štekerinę meškerę ir tai teikė tam tikrą privalumą.

Iš karto nusprendėme, kad žvejosime 5 valandas, o po to darysime svėrimą ir visą žuvį praktiškai paleisime atgal į vandenį. Išimtis bus tik vienas kitas didesnis žuveliokas, jei pavyks tokių sužvejoti.

Turiu pasakyti, kad viršuje straipsnio pavadinime surašyti skaičiai atspindi tuos svorius kuriuos pavyko mums sužvejoti.

Pasibaigus žvejybos laiko limitui pirmą pasvėrėme Ramūno žuvį. Jo svoris, kaip pradedančio žvejoti sportinės žūklės stiliumi, buvo tikrai labai solidus. Sutikite, kad tokiu metų laiku sužvejoti per pusdienį dienos normą yra tikrai gana solidu ir rimta.
Ramūnas žvejojo Salmo Grand Pole 7m botu ir naudoju 2gr. sistemėlę. Jo žuvis buvo vidutinio stambumo lyginant su mūsų laimikiu. Pavyko sužvejoti tiek smulkios tiek truputį didesnės žuvies. Kągi, sveikiname Ramūną su pirmu blynu kuris tikrai neprisvilo.

Aš asmeniškai žvejojau analogišku kaip Ramūnas kotu ir taip pat 2gr. sistemėle. Naudoti lengvesnės plūdelės neleido nuolat pučiantis vidutinio stiprumo vakarų vėjas. Todėl esant tokiai sąlyginai „sunkiai“ sistemėlei ir kibimai ne visi būdavo rezultatyvūs. Tačiau visgi liūdėti perdaug neteko nes žuvis buvo gana aktyvi ir atsipalaiduoti neleido.

Mano laimikį sudarė daug vidutinio dydžio žuvų, o ir papuolė vienas kitas gražesnis laimikis.Smulkių žuvų sužvejoti pavyko, bet jų buvo vos vienas kitas egzempliorius. Ir dar vienas pastebėjimas. Šį kartą jaukai suveikė vos neidealiai nes mano laimikį sudarė 99,9 procento karšiukai ir plakiukai. Pamenate, aš rašiau jog jauką maišiau skirtą karšių žvejybai. Kuojų sužvejojau labai nedaug, o aukšlę vos vieną. Taigi, jaukai savo darbą atliko. Na, o sužvejoti aštuoni virš kilogramai žuvies taip pat kalba apie puikų rezultatą.

Fotografuojant teko net ranka prilaikyti žuvį, kad nešokinėtų iš kibiro.Vėliau iš karto visą laimikį paleidome atgal paūgėti. Mums besivaržant atvažiavo dar vienas sportininkas iš Jonavos, G.Igoris ir suteikė daug naudingos informacijos apie šeštadienio žvejybą Skirvytėje. Vėliau jis nuėjo žvejoti, o mes tęsėme svėrimą toliau.

Ir vis dėlto nors Alvydo zona buvo sekliausia, bet žvejyba štekeriu naudojant 1gr. plūdelę davė geriausią tos dienos rezultatą. Jos jaukas puikiai viliojo pagrinde kuojas ir nors laimikis buvo be stambesnių žuvų tačiau jo svoris buvo didžiausias su kuo ir mes su Ramūnu jį sveikiname. Vėliau trumpa sesija, žuvies paleidimas ir..... ruošimas po truputį namų link.

Puikus oras, šilta diena ir nors truputį vėjuota, bet suteikė daug emocijų, paliko gerą įspūdį, pakėlė nuotaiką ir paliko vilties ateities žvejyboms šiame vandens telkinyje.

Nežinau kada ir kur pasuks mūsų kelias į sekančios žvejybos išvyką, bet manau, kad dar orams leidus turėsime ką jums parašyti bei parodyti. O dabar dėkoju savo bičiuliams už gerą nuotaiką, kompaniją ir iki sekančių susitikimų prie vandens.