Šiauliai, bet ne miestas. Yra tokia Šiaulių gatvė Klaipėdos mieste. Ir kam teko būti ar bent jau praeiti pėstute, o gal pravažiuoti dviračiu pro parką šalia Eduardo Balsio menų gimnazijos pastebės, kad vaizdas tikrai puikus. Dar kokie trys metai atgal čia viskas buvo apaugę meldais. Tvenkiniai buvo iki dugno nusiurbti ir buldozeriais išvalyti. Viename iš tvenkinių net rado begale nuskandintų sprogmenų. Ten jų buvo nemažas kiekis, net kažkas minėjo apie 70 vienetų. Apie tai net rašė laikraščiai. Vėliau užpildžius tvenkinius vandeniu žuvies tikrai neturėjo likti, nes buvo pilnai nusausinti. Tačiau vėl gandai ne gandai kaimynas matė kaip dideles plastikines taras atvežė ir suleido pavasarį žuvis. Kokios tos žuvys - neaišku. Ešeriai, kuojos, karosai, lydekos? Neaišku. Ir kas užsakė tas žuvis, o gal tai buvo numatyta ir įskaičiuota į tvenkinių valymus?

Taigi jau praeitais metais rinkosi daug žvejų, bet šiemet jų vėl netrūksta. Per balkono langą nors nematau viso tvenkinio, o tik pusę jo kiekvieną rytą suskaičiuoju nuo 3 iki 6 žvejų, na jei tik oras žinoma geras. Kai tik buvo išvalytas pirmasis tvenkinys man kilo idėja pasodinti kelias lelijas. Ten kur užaugau vaikystėje visai šalia Trinyčių tvenkinio lelijos auga visur ir pamaniau, kad ir čia jos visai tiktų. Iš penkių įsmeigtų šaknų su keliais lapais prigijo trys ir dabar praėjus porai metų jos vis auga ir plečiasi. Taip pat iš kito karjero atvežiau geldučių, šie moliuskai geras maistas karpinėms žuvims, o pasirodo ir šiaip labai naudingas sutvėrimas tvenkiniui. Be mano atvežtų ešerių ir raudžių kur Klaipėdos krašte vadinamos raudonsparnėmis čia vienas kitas žvejys atvežė ir paleido lydekų, lynų, karpių. Vieni vis kažką atveža paleidžia, o kiti atvirkščiai tik ima.

Taigi nusprendžiau ir aš papramogauti po langais. Duona ir nieko daugiau. Jokių sliekų, jaukų ir subtilybių. Platforma ir tik patys reikalingiausi daiktai prie jos plius štekeris.

Pirma diena: 9 ryto. Oras apsiniaukęs, bet be jokio vėjo. Užkandu ir pirmyn. Duona užpilu vandeniu, kad subrinktų ir tvarkausi daiktus. Susiruošti netrunku daugiau kaip 15 minučių. Sistemėlė labai paprasta. Drennan AS1 0,3g plūdė, valas Drennan Rig line 0,17 ir tiesiogiai pririštas Drennan Super Spade 14 dydžio kabliukas. Pagrindinis svoris 25 cm virš kabliuko ir 15 cm vienas mažas švinukas jei imtų masalą nuo dugno.

Masalas irgi duona. Ir visada ne pro šalį turėti geros šviežios ant kabliuko. O jaukinimui tinka bet kokia balta duona - batonas. Bet mano smulkus pastebėjimas, kad duona namuose reiktų pratrinti pro sietą, kad gautųsi kaip miltai. Na ne visai kaip miltai bet pilnai sutrupinta. Tokią duoną galima ir nusipirkti kur prekiaujama Sensas jaukais. Chapelure pain blonde vadinasi. Tai paprasta malta duona. Jei kam tingisi, o gal nėra kada žaisti namuose tai manau šis pakelis atitinka 2 kepalus batono ir kainuoja na gal tik truputi daugiau negu du batonai, bet jau yra paruošta teks tik sudrėkinti. Tokio pakelio užtenka 2-3 žūklėms. Ir kam ją trupinti? Ogi tam, kad batono pluta nervina, net ir sudrėkusi ir neskęsta nors tu ką. Ir akimirksniu vilioja mailių, o paskui mailių ir plėšrūnai, o ir vandens paukščiai pradeda marširuoti aplinkui paviršiuje plaukiančius gabaliukus. Tai tegu jis nukrenta visas ant dugno ir guli sau ramiai.

Nesinori man užgauti žmonių ar jų įžeisti, bet kai žiemą matai žvejus kurie vietoje meškerės sargelio naudoja daiktą panašų į durų vyrius taip ir senos kartos žvejai mėgsta brutalias sistemas, o ypač raudonas dideles plūdes labiau tinkančias lydekoms gaudyti nei karosams. Bet ir tarp tokių žvejų pasitaiko visokių įdomybių, kaip irgi mažas atsitiktinis pastebėjimas pas vieną žveją. Visada stengdavausi duonos minkštimą užmauti ir vienaip ir kitaip, bet dabar darau tai paprastai.Susuku tarp pirštų tokį vamzdelį ir persmeigiu kabliuką. Viskas labai elementaru. Tai nėra kažkoks super atradimas ar geniali mintis, bet man patinka ir tinka šitas variantas. Ir visai nesvarbu, kad matosi pagrindinis kotelis. Viskas tvarkoje. Ir prieš užmesdamas dar papurškiu karšinio kvapo. Ir ne dėl to, kad būtent karšinis, o ne karosinis. Nesvarbu, ką man rašo ant pakuotės. Jei nupieštas karpis tai dar visiškai nereiškia, kad jis nevilios kitas žuvis. Turėjau karšini kvapą ir jį naudojau, nes esmė kad viliotų. Sujaukinu viską štekerio kaušeliu čiki piki į vieną tašką. Tai vienas iš šios sudurtinės meškerės privalumų, o perdrėkinta duona kaip košė matosi lėtai leisdamasi paskleidžia dūmelį. Nepraėjus tikriausiai 10 minučių kibimas ir delninis karosas, dar keletas minučių ir dar vienas. Vėliau gili pauzė. Keli staigūs patempimai. Kertu tuščia, dar toks pat kibimas vėl nieko ir galiausiai iš kažkelinto sykio nedidelė kuoja. Viskas aišku. Na šitas kabliukas ir balono uždėjimas kuojoms nelabai tinka, reikia didesnės burnos kad apžiotų visą. Dar įstumiu vieną kaušelį ir prasideda. Vienas, antras, trečias, keleto nepakertu bet veiksmas vyksta. Tik va aplinkui suskaičiuoju 14 žvejų kartu su manimi ir tik vienas kitas ištraukia. Prieina vienas kitas ir klausia ką naudoju ir labai nustemba. Duona, bet ir pas manęs duona manau mintyse jie galvoja apie tai. Gal vieta gera jie mano. Ir galiausiai sukyla vėjas, pradeda šalti kojos ir surenku daiktus.

Antra diena ir viskas lygiai taip pat. Tik oras šiltesnis ir saulėta giedra diena, atvirkščiai negu vakar. Kai atėjau prieš 6 ryto jau sėdėjo du, o tik man atėjus ir visų pusių kaip skėriai apspito tvenkinį. Ar čia eldorado? Hmm.. nemanau. Tiesiog puikus tvenkinys kur 95 procentų aplinkui galima bet kur žvejoti. Man tas plynas laukas nepatinka ir atsisėdu ties ta vieta, kur daugiau meldų. Vis tiek turi jaustis, kad esi gamtoje. Ir kaip iš vadovėlio. Pastebiu, kad iš savo senesnės patirties geriau karosų nejaukinti papildomai. Geriau vieną kartą ir tik gerokai praėjus laikui arba kai daug žuvies tada papildomai jaukinti. Pirmas kibimas antras ir vėl visi aplinkui nervinasi gaudo ant to paties bet rezultatas visai kitas. Ir ką dar nepaminėjau, kad neturėjau jokios skiaurės žuviai dėti, tai abi dienas tik atkabinęs karosus paleisdavau juos iškart atgal. Tai net kitam krante girdėjau kalbų. Tai kam jis paleidžia, kam jis taip daro? Dėl ko jis paleidžia? Ten vienas priėjo, sako atiduok tuos karosus tam senukui. Sakau tegu senukas pats sau pasigauna. Reikia turėti savigarbos ir pačiam pasigauti. Nesu didelis gurmanas ar išskirtinio skonio žmogus, bet kaip mane nervina net nežinau ar sutapimas bet būtent tas rusakalbių karoso maistinių savybių išaukštinimas. Koks jis saldokas, kaip jis dumblu nesmirda, koks jis skanus traškiai apkeptas apipiltas su grietine. Man yra ir skanesnių žuvų negu karosai, nežinau ar sutiksite su manimi, bet tai nėra taip svarbu, kaip svarbu poilsis. Turiningai praleistas laikas. Ir jei šalia jūsų yra koks nedidelis tvenkinys kur gyvena karosai manau pats laikas griebti už meškerės ir pabandyti sugauti.



Artūras Sakalauskas
www.pyla.lt