Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas

Kovo pradžia.

Paskutinėmis dienomis turbūt retai kokiame Lietuvos kampelyje dienos metu temperatūra nukrenta žemiau teigiamos. Jei naktimis dar kiek telkšančios balos, vandenys ir būna sutraukiami į ledą tai rytais, vos prašvitus ar išlindus saulutei, žiūrėk, leduko kaip nebūta.

Žvejai teigia, kad jei naktimis lengvas minusas tai dieną dar galima lipti ant ledo nors temperatūra ir teigiama. Nesiimu teigti kiek tame yra tiesos, bet tai jog su kiekviena diena ledas iš principo plonėja manau daugumas sutiks, o ką tai reiškia? Tai reiškia, kad poledinė žūklė darosi nebesaugi ir šito turėtumėme nepamiršti. Kas buvo praeitą savaitgalį tas tikrai nebus šį ir taip su kiekviena diena.

Turėtume jau susilaikyti nuo tokių žvejybų, bet...

Man, kaip plūdininkui, galbūt tai padaryti ir nėra sunku, bet ką daryti poledinės žūklės fanatikams, kurie dar taip nori pažvejoti, pavirpinti tą avižėlę?

Žinau ir puikiai suprantu tą norą, bet sveikas protas turėtų nugalėti. Geriau sezoną uždaryti savaite ankščiau nei pusdienį pavėluoti nes tokiu atveju maudymosi sezonas būtų garantuotas ir tai tik geriausiu atveju. Kokia būtų tam alternatyva? Aš siūlyčiau iš savo pusės baigus poledinės žūklės sezoną tvarkingai persirišti, susitvarkyti savo sistemėles, balansyrus, kitus žūklės įrankius, tvarkingai viską susidėlioti, peržiūrėti žiemos arsenalą, jei reikia nusipirkti, papildyti jį, sutepti peiliukus, išsivalyti žieminius žvejybinius kostiumus, supurkšti avalynę. Kas dar?

Tie kurie žvejoja ant ledo tikrai savo paties ar draugų dėka yra užfiksavę ne vieną gražų savo dienos laimikį ar pavienes žuvis todėl belaukiant šiltėjančių orų galima būtų parašyti kokį straipsnį ar foto reportažą ir įkelti į Jūsų manymu tinkamiausius puslapius. Juk tie žvejai kurie žiemą nežvejoja arba tai daro vos vieną kitą kartą, manau, su didžiausiu malonumu norėtų paskaityti apie Jūsų įkeltas ir aprašytas bei nufotografuotas žūkles.
Straipsnio rašymas kaip ir gražių nuotraukų aprašymai, ar įrangos tvarkymas, užima tikrai dalį Jūsų laiko, o tai kodėl tuomet to ir neišnaudojus? Todėl siūlau vietoje to, kad rizikuoti savo gyvybe lipant ant vis plonėjančio ledo priimti mano geranorišką pasiūlymą.

Pabaigai įkeliu keletą draugų ir savo nuotraukų iš 2016 – 2017 metų poledinės žūklės sezono. Tegul nedaug, tegul nedidelės, bet užtai sezonas užbaigtas saugiai.

Su pagarba žvejys mėgėjas iš Pakaunės