Nevėžis.

Taip jau buvo įprasta, kad vėstant orams ir krentant vandens temperatūrai, aš rudenį pradedu žvejoti Nevėžyje. Ir taip ne vienus metus tačiau šiemet ruduo nors ir šiltas tačiau gražių laimikių Nevėžio upėje man nepadovanojo. Kelios gražios kuojos, nemažai didelių (viršijančių 20 -23 cm ilgį) aukšlių, bet tai ir viskas kol kas. Suprantu, kad ruduo dar nesibaigė, nors po truputį šalnos rodo savo dantis, bet tikėtis kažko ypatingo vargu jau ar galima, o ypač po paskutinės žūklės.

Šiaip atvirojo vandens žūklės sezoną visada baigiu atsiradus minusiniai temperatūrai nes tada iškyla pavojus apledėti meškerės viršūnei ir būti nulaužtai. Šių metų lapkritis kiek kitoks. Įtariu, kad dar gal ir bandysiu laimę kartą kitą, bet............ patys suprantate. Tokių išvadų priėjau po to kai paskutinėje žvejyboje nepavyko sužvejoti nieko reikšmingesnio ar to kas būtų vertas dėmesio. Rodos ir orai dar neblogi ir žiema negreitai tačiau mano mėgstamos aukšlės pasitraukė man nežinomu maršrutu, neaiškia kryptimi ir aš jų jau sužvejoti negaliu.
Paskutinėje žvejyboje vėl mačiau pakrantes nugultas žvejų, bet, kad kas trauktų žuvį, matyti neteko. Visi rūkė, juokavo ir bumbėjo ieškodami priežasties, o ji taip ir liko neaiški. Išskyrus skanią ryto kavą ir pasibuvimą kelias valandas gamtoje daugiau nieko malonaus patirti neteko.

Žvejojau įprastos sudėties pašaru: lenkiškas universalas, antra tiek juodžemio, keletas šimtų gramų kanapių ir tiek pat musės lervų bei pinkų. Ir niekas nesuveikė. Apie kitos rūšies žuvį, jos sužvejojimą iš viso nekalbu.

Prieš paskutinį kartą žvejojant Nevėžyje pavyko suvilioti itin stambių aukšlių ir tegul ne piną kibirą, bet laimikiu buvau patenkintas, o dabar....  nieko nesupratau.

Vieta, laikas, pašaras, viskas tas pats tik rezultatas kitas. Suprantu pasąmonėje, kad kada geras kibimas tai apie nieką negalvoji, o kada nekimba tai imi sukti „smegeninę“ ir ieškoti, analizuoti priežastis. Ir būna puiku kada jas randi, o kada juoda nekibimo diena ir dar nerandi kas tame kaltas – tada jau labai blogai.

Belieka pasidžiaugti prieš kelias dienas sužvejotu gražiu aukšlių laimikiu ir tikėtis, kad ateityje tokių juodų dienų nebus. Meškerių į kampą dar nestatau, o jums gero žiūrėjimo... 😊

Sigutis Kazlauskas