Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas

Šį savaitgalį Jonavos mieste, Lakštingalos rajone, III-me Varnutės tvenkinyje įvyko baigiamasis 3-čias aukšlininkų turas, kuris tuo pačiu ir savotiškai užbaigė šių metų plūdininkų varžybų sezoną. Paskutinio turo varžybų vieta buvo ilgai svarstoma ir pakeista dėl labai aukšto vandens lygio Nemune ir nuolatinio vandens lygio kaitaliojimo HES‘o dėka. Buvo pasirinktas Jonavos tvenkinys. O gerai tai ar blogai, matysime iš tolimesnio reportažo...

Kaip minėjo varžybų komisaras I. Gatijatulinas, labai malonu, kad aukšlininkų gretos pilnėja, o varžybos eina teisinga linkme. Prie mūsų prisijungė dar viena nauja komanda iš Vilkaviškio.

Vėl suvažiavo daugiau pusė regioninės Lietuvos kas, aišku, labai džiugina varžybų organizatorius. Trūko tik atstovų iš Žemaitijos bei pajūrio. Šį kart dėl tam tikrų priežaščių žemaičiai atvykti negalėjo.

Asmeniškai tiek man, tiek daugeliui kitų sportininkų šis vandens telkinys buvo visai nežinomas, todėl atvykus prieš akis pamatėme dar vieną gražų gamtos kampelį pačiame Jonavos mieste.

Tie, kurie buvo atvykę, jau po truputį ruošėsi varžybom - maišė jaukus, sėmė iš tvenkinio vandenį.

Kol vieni ruošėsi ar bendravo tarpusavyje, aš paskubėjau padaryti keletą nuotraukų su gyvąja tvenkinio flora bei fauna.

Be abejo, truputis žmogaus rankų darbo, truputis investicijų ir tvenkinys tapo didžiuliu miestelėnų traukos centru. Aibės paukščių, lesinamų iš rankų bei graži gamta sudarė tą bendrą visumą, kuri atvykusiam pirmą kartą paliko malonų įspūdį.

Elementaru, kad per aukšlių varžybas reikalingas ne vienas ir ne du kotai, nes visuomet nežinai kaip arti pavyks prisivilioti aukšlių būrius. Tam tikslui ruošiamos 3 m, 3,5 m ir net 4 m metrų sportininkų žargonu vadinamos "špagos", meškerės, skirtos aukšlių greitam gaudymui. Išskirtinais atvejais sportininkai pasiruošia net 5 m siekiančius kotus.

Kas spėja apsisukti greičiau, tie dar gali sau leisti papusryčiauti ar šnektelti su seniai matytu draugu. Viskas priklauso, kiek iš anksto sportininkas tam būna pasiruošęs. Jei esi viskuo apsirūpinęs ir nereikia bėgioti pas kaimyną ko nors skolintis, tada aukšlininkam pilnai pasiruošimui užtenka vienos valandos.

Sutaupęs truputį laiko aš paprašau mūsų vyr. teisėjos Šarūnės papozuoti kartu su vienu "Vokės" klubo sportininku tam, kad būtų žinoma, jog kartais ir vyrai turi klausyti moterų nurodymų  Šarūnė duoda žalią šviesą ir aš pliaukšteliu objektyvu.

Teisingumo vardan nufotografuoju ir Šarūnės draugą Andrių, vieną iš daugelio Kauno sportininkų. Šis sportininkas dar visai neseniai pradėjo domėtis sportine žūkle, bet noro, veržlumo, azarto laimėti jam netrūksta.

Vėliau pagaunu seną savo draugą iš Varėnos Antoną, kuris mielai papozuoja prieš objektyvą. Senas aukšlių vilkas atrodo gerai nusiteikęs prieš varžybas.

Dar vienas puikus draugų duetas iš Vilniaus. Tai "Vokės" klubo sportininkai - puikūs ir nuoširdūs draugai.

Besikalbančius užtinku Izidorių Uniką su jaunuoju Martynu Lauce. Vyrai turi apie ką pasikalbėti, o paprašyti atsisukti mielai tą padaro. Dėkui jums, draugai

Deja, laikas bėga nenumaldomai - duodamas varžybų startas, o aš gražinu foto aparatą Šarūnei. Vėliau, per varžybas, fotografavo ji.

Turiu iš karto atsiprašyti tų sportininkų, kurių vardų ar pavardžių nepavyko įsidėmėti. Tikrai tam turėjau mažai laiko ir galimybių, bet į objektyvą pakliuvo tikrai visi.

Lietuvos grandas ir vienas tituluočiausių sportininkų iš Kėdainių Izidorius Unikas.

Šių eilučių autorius ir jūsų nuolankus tarnas su jaunuoju kolega iš Vilniaus Martynu Lauce. Jaunystė ir patirtis.

Pirmam plane šių varžybų organizatorius ir pagrindinis smagratis - komisaras Igoris Gatijatulinas iš Jonavos.

Sportininkas iš Jonavos Albertas Rutkauskas. Dūšios ir humoro žmogus.

Nuoširdus ir tikras savo žodžio šeimininkas, gerasis dzūkelis iš Varėnos, Petra Čaplikas.

Šį sportininką galima sutikti bet kokio rango varžybose. Tai Marius Jačiauskas.

Apie Nerijų Budrį (Jonava) galima būtų tiek gero išvardinti, kad užimtų nemažai vietos. Tai subtilios dūšios žmogus ir nuostabus žvejas.

Dėmesio! Mūsų gretose naujas veidas - tai sportininkas iš Vilkaviškio A. Brazauskas. Kol kas mums tai mįslė.

Šio žmogaus net pristatinėti nereikia, nes jį žino visi Lietuvos žvejai sportininkai. Tai dar vienas grandas iš Kėdainių Valerijus Kuzminych. Tikras aukšlių "siaubas". Jautrios sielos ir nestokojantis humoro sportininkas.

Dar vienas sportininkas iš Jonavos.

Kas lankosi Kaune, "SALMO" parduotuvėje, tie puikiai pažįsta šį žmogų, nors ne mažiau jis žinomas ir sportinės žūklės virtuvėje - Jonukas Klinkevičius.

Vokės klubo Pirmininkas Olegas Skibickij iš Vilniaus. Nuostabus draugas ir šaunus aukšlininkas.

Dar vienas šaunus aukšlininkas Linas Matulaitis. Kur pažvelgsi, visur vienas žvaigždynas.

Dar viena jauna kylanti žvaigždė - tai sportininkas iš Kauno Gediminas Uselis. Varžybų metu labai susikaupęs sportininkas ir labai imlus bei žinantis ko nori žmogus.

Su Aivaru Sinkevičium galima juokauti, žvejoti, bendrauti (man atrodo) bet kokia tema. Šypsena ir žvejyba jo nuolatiniai gyvenimo palydovai.

Dar vienas šaunus žvejas ir tiesiog nuoširdus žmogus su kuriuo lengva ir paprasta bendrauti - V. Vozbutas.

Žvejai turbūt aplamai tokie žmonės, kurie nei pyksta, nei širsta. Su jais lengva ir paprasta bendrauti, nes jie tiesiog visi yra nuoširdūs. O ir ar galėtų būti kitaip?

Turiu pasakyti, kad šį kartą padariau didelę taktinę klaidą - nepasiėmiau (pirmą kartą per visą varžybų istoriją) ilgųjų savo meškerių. Labai nustebau, kad varžybų metų praktiškai visi žvejojo ne trumpesnėm, kaip 7 m meškerėm. Sutikite, gaudyti aukšles su tokio ilgio botais itin retas dalykas. Aš net neįtariau, kad neturint ilgų kotų bus visiškai neįmanoma pagauti aukšlių. Ir dar padaryta viena išvada - mažiau pasikliauti kitais, o be treniruočių (ypač naujam vandens telkinyje) geriau iš viso nevažiuoti. Kol aš supratau kas įvyko, vyrai tuo metu išsijuosę mojavo ir traukė aukšlę po aukšlės.

Sako, į varžybas važiuojama laimėti. Toks tikslas buvo ir pas mane. Tikėjausi tikrai bent dalį sportininkų "užmėtyti kepurėmis" (yra toks posakis) ir užimti vietą (komandinę) pirmoje pusėje visų dalyvių. Patirtis yra, žinių, meistriškumo kažkiek irgi turiu, todėl būtent su tokiom mintimis ir vykau į varžybas. Deja, kadangi nedariau treniruočių ir net nemačiau kaip tą darė kiti, padariau taktinę klaidą dėl kotų ir stipriai kritau žemyn. Kartais gerai kada nukrenti - tuomet prabundi ir pradedi galvoti kas ne taip, kodėl taip nutiko ir t.t. Šios varžybos ir buvo man būtent toks kritimas - pamoka ateičiai.

Kol su teisėja Šarūne suvedėme komandinius ir asmeninius rezultatus, laikas nepastebimai prabėgo. Dėkui Šarūnei už pagalbą skaičiuojant  Beliko tik su varžybų komisaru paskelbti rezultatus.

Kol kas rezultatai tik tokie, o vėliau atsiradus galimybėm bus įdėta ir varžybų rezultatų lentelė.

Jau gauta konkreti lentelė.

Trečią vietą asmeninėje įskaitoje laimėjo Kėdainių "Lifosa" klubo sportininkas Valkerijus Kuzminych.

Antrą vietą asmeninėje įskaitoje laimėjo Vilkaviškio sportininkas Raimondas Matusevičius.

"Rudeninė aukšlė 2010 m." aukšlių karaliumi tapo ir nugalėjo "Matchfising.lt" sportininkas iš Kauno Gediminas Uselis.

Trečią komandinę vietą laimėjo sportinės žūklės klubas "Vokė" sportininkai - A. Šadrin ir O. Skibickij

Antrą komandinę vietą laimėjo sportinės žūklės klubas Kėdainių "Lifosa" sportininkai - I. Unikas ir V. Kuzminych

"Rudeninė aukšlė 2010 m." čempionais tapo sportinės žūklės klubas Kauno "Matchfishing.lt" sportininkai - Martynas Laucė ir Gediminas Uselis.

Tradiciškai, pabaigai bendra nuotrauka su visais dalyviais.

Štai jie, geriausieji iš geriausiųjų, prisiekę Lietuvos aukšlininkai

Pabaigai noriu pasakyti, kad tai paskutinės plūdinės meškerės žvejų oficialios varžybos. Sezonas baigėsi. Vieniem jis buvo geresnis, nei pernykštis, kitiem kiek prastesnis, bet toks yra sportas - vieni laimi, kiti pralaimi. Kartais tai lemia burtai, kartais taktinės gudrybės ar geresnis pasiruošimas. Tikėtis atsitiktinumu ar atsitiktine sėkme būtų naivu. Sportinė žūklė kaip ir kiekviena kita sporto šaka reikalauja žinių, ištvermės, nuolatinių treniruočių, finansų, o tuomet ir fortūna jums dažniau šypsosis...