Jau ketvirtas sezonas, kaip tapo tradicija ir rengiamas LAČ (Lietuvos Aukšlininkų Čempionatas), kuris įgavo pagreitį ir dabar rieda visu greičiu. O viskam pradžia buvo bandymas sujungti į vieną būrį bendraminčius iš visos Lietuvos į varžybas, kuriose būtų greitai gaudomos aukšlės. Tai vienos iš labiausiai paplitusių žuvų rūšių Lietuvos vandenyse. Ši maža žuvytė daug ką lenkia savo maistinėmis savybėmis, o godumu mažai ką nusileidžia Amazonės piranijoms. Tačiau tuo pačiu tai ir labai gudri žuvis. Taigi, mintis buvo tokia, kad reikėtų pabandyti sujungti visus žvejus kurie mėgsta greitą, žaibišką ir azartišką šių žuvų gaudymą.

Jau per pirmąsias varžybas susirinko gana gausus šios sporto šakos šalininkų būrys. Varžybos vyko Neryje ir buvo asmeninio pobūdžio. Vėliau supratome, kad daug įdomiau būtų jei vyktų komandinės varžybos tarp atskirų miestų ar klubų. Esant lanksčiai skaičiavimo sistemai per komandines varžybas nebuvo jokių kliūčių laimėti ir gerai pasirodyti asmeniškai. Taip ir įsisuko ši karuselė.

Pradžioje daug kas gaudė gana įvairiais jaukais – kas savadarbiais, firminiais ar kombinuotais. Tačiau bėgant metams ir matant pas ką geriausi rezultatai, daugumas suprato, kad Sensas jaukai čia valdo, nes jie vieni iš nedaugelio kurie turi pilną išbaigtumą, visą gamą reikiamų komponentų bei priedų.
Kuo įdomus aukšlių gaudymas. Pirmiausiai jis žavi tuo, kad iš sportininko reikalauja didelės fizinės ištvermės ir  gero psichologinio pasirengimo. Aš jau nekalbu apie finansinę pusę ar inventorių – čia irgi turi būti viskas be priekaištų.

Aukšlė vandenyje niekada nesilaiko vietoje, nes ji nuolatos ieško maisto ir migruoja iš vienos vietos į kitą. Jei jums jaukų pagalba pavyksta prisivilioti šią gudrią žuvytę, tai dar nereiškia, kad sėkmė jau jūsų kišenėje, nes šią žuvį reikia dar „išlaikyti“ vienoje vietoje, o tai yra labai sunku padaryti kada tau iš dešinės ir iš kairės tavo kolegos sportininkai taip pat ją vilioja mesdami kuo skanesnį ir įmantresnį jauką. Štai čia ir pasirodo kas yra kas. Šiuo atveju Sensas firmos jaukai veikia be priekaištų, nes vilioja žuvį itin gerai. Pradžioje, jei šalia kas nors jaukina kitu jauku, tai dar 15-30 minučių vyksta apylygė kova, bet vėliau Sensas jaukas visgi ima viršų ir daro savo – atkerta ir nuvilioja iš varžovo žuvį. Jei taktiškai teisingai naudoti jaukus, tai žuvį galima „išlaikyti“ visą norimą laiką, tik reikia atsižvelgti kada žuvis kimba nuo paviršiaus ar nuo dugno, o kada iš vidurinio vandens sluoksnio. Tačiau tam vėl Sensas firma pateikia jaukus, kurių dėka visa tai galima reguliuoti. O kur dar specialūs aromiksai, kvapai – štai visa tai ir duoda pageidaujamus rezultatus.

Grįžtant į šių varžybų pradžią noriu paminėti, kad šiemet į varžybų 1 - mą turą užsiregistravo neregėtas skaičius komandų. Sulaukėme net 15-kos komandų iš įvairių miestų bei miestelių. Tai Varėna, Vilnius, Marijampolė, Šiauliai, Panevėžys, Jonava, Kaunas, Rūkla, Kėdainiai, Vilkaviškis, visus sunku ir išvardyti. Atvažiavo daug naujų komandų. Ypač nudžiugino tai, kad šį kartą dalyvavo daug jaunimo. Varžybom labai gerai pasiruošė, jas organizavo ir pravedė Jonavo sportinės žūklės klubas „Artlyga“. Sportininkų vardu dėkui klubo pirmininkui Igoriui Gatijatulinui.

Ir trumpai keletas žodžių apie pačias varžybas. Varžybos vyko dviem turais po 2.5 valandos su pertrauka ir vieną dieną. Buvo dvi zonos A ir B ir kiekvieno sportininko tikslas buvo užimti kuo aukštesnę vietą savo zonoje. Kiekvienoje zonoje buvo po 15 dalyvių.

Jei iki pietų oras dar buvo pusėtinas ir nelijo tai po pietų, antro varžybų etapo metu, palijo kaip priklauso. Tačiau šį kartą aukšlės buvo itin aktyvios, o antroje dienos pusėje matyt pajutusios, kad į vandenį metama tiek daug joms skirtų skanumynų, nežiūrint lietaus, buvo dar aktyvesnės ir kibo dar geriau. Todėl ir antro turo rezultatai pas daugumą buvo geresni.

Nežiūrint sutrumpinto varžybų laiko (įprastai vienas turas vyksta tris valandas) per penkias varžybų valandas iš viso pavyko pagauti netoli pusės tonos žuvies. Skaičiai, sutikite tikrai įspūdingi jei atsižvelgsime į tai, kad vidutinis aukšlės svoris 20-25 gramai. Iš viso sugauto žuvies kiekio maistui buvo paimta 40-50 kg, o visa kita žuvis esant tokiam palankiam orui paleista atgal į Nemuną tolimesniam gyvenimui ir plaukiojimui.

Per šį čempionatą buvo nuspręsta, kad nuo sekančio turo, remiantis pasauline praktika, bus galima ant kabliuko dėti kembrikus arba plazmą. Tai ateityje žymiai turėtų atsiliepti į sugautos žuvies rezultatams.

www.salmo.lt