Birželio 4-5 dienomis Atmatos upėje, Šilutės rajone, įvyko antrasis Lietuvos spiningavimo iš valčių čempionato etapas. Žvejų susirinko kaip ir pirmajame etape - 54. Ar tai daug ar mažai? Manau, atvažiuoja tie, kurie turi galimybių ir noro siekti aukščiausio, Lietuvos spiningavimo čempiono titulo, bei patekti į 2011 metų Lietuvos spiningavimo rinktinę. Smagu, kad pagaliau atsisijojo tie kurie nori rimtai užsiimti spiningavimo sportu, ir tie kurie tiesiog nori „pabūti su chebra". Nesu tikras šimtu procentų, bet man atrodo, kad jau nebeliko dalyvių plaukiojančių su elektriniais varikliais, ar tuo labiau irklais, o ir benzininiai motorai kasmet darosi vis galingesni. Galbūt amerikietiškų standartų, kai dalyvių kateriai startuoja didesniu greičiu nei daugelio iš mūsų automobiliai, nepasieksime, tačiau, kad techninis lygis kyla tai faktas. Varžybų metu turime daugiau laiko žvejybai, ir nereikia dideliam ežere ar ilgam upės ruože valandą laiko plaukti iki rezultatyvaus sėkliaus su elektriniu motoriuku. Dauguma turime galimybę keisti žvejybos vietą, kada panorėję, o tokią Atmatą nuo tilto iki žiogių perplaukti per viso labo 15 minučių.

Kad dauguma dalyvių suvažiuoja jau penktadienį iš ryto, turbūt nereikėtų ir rašyti. Treniruotės būtinos kaip oras. Arčiau pajūrio gyvenantys spiningautojai prieš varžybas treniravosi po kelis kartus, ir prieš prasidedant etapui upę buvo išstudijavę daug geriau nei daugelis dalyvių. Todėl daugelis tikėjosi, kad varžybų šeimininkai Klaipėdos „Kurėno" klubo žvejai pagaliau parodys visiems, kas yra kas. Užbėgdamas įvykiams už akių, turiu pasakyti, kad jų nesėkmė šiame etape tapo didžiausia sensacija. Treniruotės metu penktadienį lupę starkius vieną po kito, varžybų metu šeštadienį vos du kurėniškiai iš dviejų jų komandų atnešė žuvį svėrimui. Žuvis buvo įnoringa, bet teisingai pasirinkus vietas ir masalus kibo. Ir visai neblogai.

Pirmajame ture buvo pagauta virš 70 kg žuvies, antrajame virš 50 kg. Kiek teko kalbėtis su dalyviais, dauguma pastebėjo, kad šeštadienį starkiai buvo aktyvesni ir masalus atakavo daug godžiau nei sekmadienį. Penktadienį jie kibo dar agresyviau. Panašu, kad jų aktyvumo proveržis Nemuno deltoje jau baigiasi, o dauguma pajūrio žvejų jau būriuojasi ties „Kiaulės nugara".

Iš esmės, norint užimti aukštesnę vietą šiame etape, reikėjo gaudyti didesnes žuvis, starkius arba lydekas. Ešerių šiuo metų laiku Atmatoje nėra tiek daug, ir sugauti daugiau nei du kilogramus per turą beveik nebuvo galimybių. Tiesa pirmajame ture vienam dalyviui, pavyko suvilioti 14 dryžuotųjų svėrusių daugiau nei penkis kilogramus, tačiau teisėjams pastebėjus, kad jis praplaukė leistinas varžybų ribas, dalyvis buvo diskvalifikuotas. Tvarka turi būti.
Gerai Atmatoje šiuo metu kimba lydekos. Tiek vadinamose starkinėse duobėse, tiek pačioje upės vagoje. Inkaruojiesi vidury vagos, mėtai į abu šlaitus guminuką, ir gali būti tikras, kad anksčiau ar vėliau sulauksi kibimo. Gal būt reiks keletą kartu pakeisti vietą ar spalvą.

Geriausiai pažįstantys upę arba sugebėję pasirinkti tinkamą vietą ir masalą sugavo daugiausiai. Taip varžybose būna visada. Laimi tie, kurie pagauna daugiau už kitus. Tie, kurie sugeba geriausiai prisitaikyti prie visiems vienodų žūklės sąlygų. Tie, kurie varžybų dieną yra tiesiog geresni žvejai.
Visi rezultatai lentelėse. Sveikinam antrąjį etapą laimėjusį Žilviną Linkevičių iš Kuršėnų „Tarpūno" komandos ir Raseinių „Verpeto" vyrus nugalėjusius komandinėje įskaitoje.

Dar vienos puikios varžybos baigėsi. Daug kam iš mūsų, tai buvo nauja patirtis. Žvejyba iš valties upėje, ne ežere. Neįprastos, naujos sąlygos. Geriausias kelias tobulėjimo link. Tik įmestas į nepatirtą aplinką, išmoksti kažko naujo.

Ateinantis 2011 m. Lietuvos spiningavimo iš valčių čempionato etapas vyks liepos 2-3 dienomis Antalieptės mariose, Zarasų rajone. Pažiūrėkit bičiuliai į žemėlapį, ir suprasit, kad laukia dar vienas įdomus nuotykis. Beveik 2000 ha, 75 salos, apsemti 26 ežerai.

www.spiningas.lt