Emilis Muliuolis

Klubas "Ant bangos"

Atmatos upė
2011.10.01-02

Praėjusiais metais savo didžiausiu atradimu žvejyboje vadinau Avilio ežerą, tyvuliuojantį Zarasų rajone. Po galais, dar dabar atsimenu tą įspūdį, kurį padarė Aukštaitijos perlas su 31 sala, daugybe sėklių ir puikiai kimbančia žuvimi. Šiemet, metų atradimo titulą, galiu drąsiai paskirti Atmatos upei. Dauguma, jūsų tikriausiai pasijuoksit. Tamsuolis, sakysit, vasaros, t.y., Atmatos, nematęs. Taip, šiemet, žvejojau ten pirmą kartą. Jau praėjusio spiningavimo čempionato sezono vienas iš etapų buvo surengtas būtent Rusnės salą skalaujančioje upėje. Puikiai kimbantys starkiai ir lydekos paliko geriausius prisiminimus. Tad Lietuvos spiningautojų lygos (toliau LSL) nutarimas, surengti pirmąjį 2012 m. spiningavimo čempionato etapą, būtent Atmatoje, mano ir manau daugelio kitų spiningautojų buvo priimtas su džiaugsmu.

LSL naująjį 2012m. Lietuvos čempionatą pradėjo jau šį rudenį. Varžybų formatas iš pavasaris-vasara, buvo pakeistas į ruduo-pavasaris-vasaros pradžia. Dar įvairesnės žūklės sąlygos, mūsų spiningautojams sportininkams, manome, bus tik į naudą.

Dar viena naujiena 2012m. varžybose, kas dar nežinojot, yra LSL susitarimas su „PONTOON 21”. Smagu, kad šiemet varžysimės ne tik dėl garbės, bet geriausieji etapuose ir galutinėje sezono įskaitose bus įvertinti ir materialiai. 2012 metų Lietuvos spiningavimo čempiono laukia gražuolė „PONTOON 21” taurė. Kam ji atiteks, dar visiškai neaišku. Vis dėl to, pirmieji pareiškimai buvo padaryti jau praėjusį savaitgalį Atmatoje.

Vasaros pradžioje upėje puikiai kibo starkiai ir lydekos. Peržiūrėjus tų varžybų statistikos protokolą skaičiai daugiau nei iškalbingi. Visas pirmasis asmeninės įskaitos dešimtukas gaudė dideles žuvis. Starkius ir lydekas. Pagavo ir laimėjo.

Žinia, kad rudenį Atmatoje lydekos kimba taip pat gerai, kaip ir visus metus. Starkiai, lieka tik vietiniai. Juos sugauti daug sunkiau. Ešerių yra gerokai daugiau nei vasarą. Kokią taktiką pasirinkti, geriausiai sudėlioja treniruotė. Penktadienį pasiplaukiojęs supratau, kad ešeriai kimba tiesiog nesvietiškai. Jau po gero pusdienio tapo aišku, kaip ir kur gaudysiu varžybose. Juolab, kad pradžiugino ir pora mikromasalais susigundžiusių lydekų. Tai leido tikėtis „bonusų“ ir per varžybas. Komandos draugai ir kiti spiningautojai, minėjo, kad lydekos noriai graibstė ir didesnius masalus. Visgi, aš labiau tikėjau savo sugebėjimais sugauti 4-5 kg ešerių, nei 4-5 įskaitines lydekas.

Kaip visada, varžybų metu kibimas susilpnėjo, bet vis tiek buvo neįtikėtinas. Neatsimenu, kad varžybose per turą būtų pagauta daugiau. Nepamenu ir atvejo, kad 2,5 kg laimikis negarantuotų vietos pirmajame dešimtuke. Šį kartą, tiek vos užteko „įlysti“ į pirmojo turo dvidešimtuką. Taip pat jokiam telkiny, kuriam iki šiol vyko varžybos, nesu matęs tiek žvejų. Dugninės nuo kranto, dugninės iš valties, spiningas, velkė ir dar 52 varžybų dalyviai. Ir visi pagauna. Ne veltui, Nemuno delta vadinama žvejų Eldoradu, oi neveltui. Tiek žuvies, ir ji taip kimba, kaip niekur kitur Lietuvoj.

Sekmadienį jautėsi šeštadienio įtaka. Geriausios vietos aprinktos, o ir naktį atslinkusi pirmoji šalna, matyt teigiamo poveikio neturėjo. Žuvies spiningautojai suviliojo vos ne perpus mažiau nei išvakarėse. Lydekas gaudę skundėsi, kad aktyvios buvo tik „nelegalės“. Ešeristai minėjo, kad dryžuotieji buvo ypatingai įnoringi ir atsargūs.

Kaip visada, nugalėjo stipriausieji savaitgalį. Tie kurie pasirinko geresnę taktiką, atrado geresnes vietas, masalus, spalvas ir pravedimo būdus. Tie, kurie tiesiog buvo geresni.

Pirmoji vieta pirmajam 2012m. Lietuvos spiningavimo čempionato etape atiteko žvejų klubo „Ant Bangos“ ir Lietuvos spiningavimo rinktinės nariui Dariui Jakiūnui. Darius du metus iš eilės čempionato galutinėje įskaitoje tenkinasi sidabru, tad šiemet panašu, iš karto nusprendė griebti likimą už nesakysiu, kurios vietos. Antras liko LSL prezidentas Janas Prialgauskas. Praėjusiame sezone, likęs už Lietuvos rinktinės borto, ir prisiminęs gėdingą klubo pasirodymą vasarą vykusiame „namų“ etape Atmatoje Janas, panašu, kad padarė teisingas išvadas. Trečioji vieta atiteko dar vienam klubo „Ant Bangos“ nariui, šių eilučių autoriui. Panašu, kad jis irgi padarė reikiamas išvadas po ypatingai silpno praėjusių metų sezono. Treniruotės yra viskas. Jų kiekis ir kokybė dar labiau.

Įdomumo dėlei, reikia pasakyti, kad visi trys prizininkai rinkosi saugią ešerių gaudymo taktiką, kuri kaip rodo rezultatai pasiteisino. Geriausiai pasirodę lydekistai, Saulius Bartusevičius ir Artūras Vielius užėmė atitinkamai ketvirtą ir šeštą vietas. Visi likusieji pirmajame dešimtuke taip pat gaudė ešerius. Etapo prizininkai buvo apdovanoti solidžiais „PONTOON 21” čekiais. Likusius pirmajame dešimtuke pradžiugino „PONTOON 21” dovanos. Varžybų dalyvių vardu, didelis AČIŪ rėmėjams, kompanijai „Angler‘s zone“ ir etapo organizatoriams Kuršėnų „Tarpūno“ vyrams.

Komandinėje įskaitoje jokių vilčių nepaliko dvi klubo „Ant Bangos“ komandos. Pirmajame ir antrajame ture bangiečiai pasidalino po pirmąją ir antrąją vietas, ir surinko po vienodai dalyvių baudos taškų. Tik sugautos žuvies svoris nulėmė, kad pirmoji vieta atiteko „Ant Bangos“ pirmajai komandai. Antroji užėmė savo vietą. Treti liko Kuršėnų „Tarpūno“ spiningautojai.

Viskas. Šiais metais varžybų sezonas buvo kaip niekas ilgas, įdomus ir svarbiausia, rezultatyvus. Pirmi Lietuvoje ir Pabaltijyje. Treti pasaulyje. Smagu, kad šiemet tiek daug. Dar smagiau, kad yra kur tobulėt.

Susitiksim, gegužės pradžioje, kur nors Aukštaitijoje.

www.ant-bangos.lt