Emilis Muliuolis

Klubas "Ant bangos"

Kada didžiuojamės, kad esame Lietuviai? Kai girdime apie supūdytą verslininkų pagautų menkių perteklių? Kai prezidentė nusprendžia nevakarieniaut su Obama, ir nepietaut su lenkais? Ar kasdien girdėdami ausis pasiekiančius Garliavos dramos atgarsius? Tada nelabai? Ar ne?

Bet kai L.Kleiza įmeta, T.Danilevičius ar A.Novikovas įmuša, R.Berankis laimi, D.Gudzinevičiūtė pataiko, o S.Krupeckaitė nuvažiuoja, tada kažkaip visai malonu pasidaro. Bent jau man. Mūsiškiai, pagalvoju. Šaunuoliai.

Smagu, kad paskutiniais metais džiugina ir Lietuvos žvejų pasiekimai tarptautinėje arenoje. Kartotis apie gerus dalykus yra šimtą kart geriau, nei nuolat minėti bloga, tad mielai pasikartosiu. Lietuvos spiningautojai pernai nušlavė visus Pabaltijo taurės varžybose Latvijoje. O užvis svarbiausia, kad Pasaulio čempionate užimta puikiausia trečioji vieta ekipažų ir komandinėje įskaitose. Tačiau pernai, jau praeityje, šiemet metai nauji, ir jie vėl prasidėjo sėkmingai.

Klaipėdos spiningautojų komanda (Gintaras Zaksas, Ričardas Bukys, Darius Kavaliauskas, Marius Viskontas) iš balandžio 28 dieną Salacos upėje, Latvijoje, vykusių tarptautinių lašišų spiningavimo varžybų grįžo su aukso medaliais. Pirmoji vieta tarp 23 komandų. Visi keturi komandos nariai atnešė po įskaitinę žuvį. Gintaro Zakso lašiša, svėrusi 7,3 kg tik pora šimtų gramų atsiliko nuo žuvies nugalėtojos, ir padovanojo klaipėdiečiui antrąją vietą asmeninėje įskaitoje.

Savaitės bėgyje teko lankytis pajūryje, ir kalbėtis su Gintaru dar pilnu varžybų įspūdžių. Jisai pasakojo, kad Salacos upėje žvejoja kiekvieną pavasarį, yra ne kartą tapęs tų varžybų prizininku, tad šiemet važiavo ne olimpinio principo dalyvauti vedinas, o tvirtai pasiryžęs į Lietuvą grįžti su medaliais. Žuvis anot jo buvo pakankamai aktyvi, nors dar prieš porą dienų upė buvo praktiškai negaudoma. Visgi neįprasta balandžio galui kaitra vandenį gražino į žvejojamą lygį, ir puikiai reikalą išmanančius klaipėdiečius pasitiko svetingai.

Mane labiausiai domino kaip ir ant ko buvo pagauta didžioji Gintaro žuvis. Jis pasakojo, kad vienoje iš tipinių taurios žuvies vietų, kurias buvo nusprendęs patikrinti, pirmiausiai pamatė lašišos išėjimą, o tada beliko tik technikos reikalas kaip ją ištraukti. Niekam ne paslaptis, kad „Vivingra“ vobleriai tam reikalui yra vieni iš tinkamiausių. Gintarui nuojauta ir ilgametis patyrimas kuždėjo, kad „tigrinis“ septintukas bus pats tas. Gal po penkto metimo spiningą supurtė galingas smūgis, ir žvejys suprato, kad turi reikalą su neeiliniu priešininku. Be abejo, tai ne didžiausia lašiša užkibusi klaipėdiškiui, bet varžybose didelis priešininkas prideda dar daugiau adrenalino. Dvidešimt minučių kovos, pora šimtų metrų paupiu, ir nuvargusi žuvis buvo ištraukta į krantą. Komandos draugai pridėjo dar du šlakius ir lašišą, tokiu būdu užfiksuodami daugiau nei 16 kg bendrą svorį. Jokių vilčių priešininkams, ir klaipėdiečiai pratęsė puikią tradiciją iš Latvijos grįžti nugalėtojais. Pernai tose pačiose varžybose tai pavyko padaryti šiauliečių komandai. Įdomu, kaip dabar jaučiasi Latvijos spiningautojai? Du metus iš eilės ir iš valčių, ir nuo kranto kraunasi malkų nuo braliukų. „Chokėjistais“ didžiuotis belieka. Kad tik neprisišnekėčiau :)