P4131361-00111

Kaip keista, kad toks populiarus įrankis kaip feeder meškerė tik praėjusiais metais prisijungė prie federacijos ir šiuo metu pradėjo savo antruosius atrankinius turnyrus. Bet nepaisant to, kad tik pirmieji žingsniai padaryti, sparčiai žiūrima į priekį ir neatsiliekama nuo spiningistų, plūdininkų ir karpininkų, kurie gerokai anksčiau apšilo tarptautiniuose turnyruose. Į klubų čempionatą, kuris įvyko balandžio 14-15 dienomis Belgijoje išvyko pagrindinėje nuotraukoje stovintys (iš kairės į dešinę): Rimas Kudirka, Marius Stumburys, Dimitrij Babenko, Rimantas Praninskas ir Paulius Korsakas. Kaip treneris ir asistentas kartu vyko Andrius Lekštutis. Jį ir kalbinau, kaip ir kas įvyko tuo metu Belgijoje.

P4131350

Asmeniškai dalyvauju plūdininkų varžybose ir suprantu, kaip glaudžiai susijusi plūdinė ir dugninė meškerė. Jaukų paruošimas, meškerių sistemėlių subtilumas, tikslumas ir t.t. Pats visiškai netikėtai sužinojau apie šią išvyką likus vos kelioms dienoms iki išvažiavimo. Tai pirmas mėginimas, patikino Andrius. Vykstame į vietą, kur vyks pasaulio čempionatas. Tai lyg ir vietos patikrinimas, ir geros varžybos pasivaržyti stipriausiems klubams. O susirinko tikras žvaigždžių būrys. Kas skaito užsienietiškus žurnalus apie žūklę tikrai žino tokius grandus kaip Steve Ringer, Darren Cox, Alex Bones, Kerion Rich. Skirtumas tik toks, kad ne ant žurnalo viršelio, o su jais galima buvo pabendrauti gyvai ir pamatyti, kaip gaudo, nepabijosiu pasakyti, vieni geriausių pasaulyje, ką jie ir įrodė pasibaigus varžyboms ir paskelbus rezultatus.

P4131357

Bet kol kas grįžkime prie mūsų vyrukų. Kaip bebūtu gaila, o gal ir rezultatas būtu geresnis, jei treniruočių kiekis būtu didesnis. Tik viena treniruotė prieš varžybas. Bet viena geriau negu visai jokios. Galima treniruočių padaryti ir 10, bet viskas remiasi į finansus. Treniruotės metu buvo išbandytos trys kombinacijos skirtingų jaukų receptų. Ir dar papildomai dažyta skirtingomis spalvomis, bei kvėpinama skirtingais atraktoriais. Per treniruočių laiką buvo sulaukta 3-4 kibimai per visus žvejus kartu sudėjus ir nesugauta nė viena žuvis.

P4141379

Tuo metu iškilo daug klausimų, ką daryti rytoj, kai prasidės varžybos. Buvo priimta išvada, kad žuvis neaktyvi. Oras stipriai atšalęs (savaitę prieš tai buvo apie +20 laipsnių, varžybų dieną beveik du kart mažiau). Reikia sumažinti jaukinimo kiekį. Dėl jauko gerumo nebuvo abejojama. Viskas buvo naudojama prancūzų Sensas firmos: tiek pats jaukas, tiek atrakroriai ir kiti priedai, kuriuos naudoja visa Europa. Taigi jaukas buvo subalansuotas kaip neaktyvus ir pradinį jaukinimą daryti labai nedideliu kiekiu. Net ir vėliau jaukindami trimis šėryklomis jauko buvo pateikta per daug, prisipažino Paulius, kurį kalbinau grįžusį po varžybų.

P4141451

Vis dėl to pavyko sugauti žuvų. Jų nebuvo daug, bet jos nebuvo mažos. Andrius vėliau patikino, kad labai įdomi žūklės vieta. Praktiškai nėra smulkios žuvies. Buvo sugauta apie 10 kuojų ir nedaug ešeriukų. Visos likusios žuvys pas lietuvaičius sudarė karšiai arba karosai. Tuo atveju reikėjo realizuoti visus kibimus, kad rezultatas būtų patenkinamas. Paklaustas ar jaudinosi, Andrius teigė jokio spaudimo nejautęs. Važinėjo dviračiu per sektorius, stebėjęs aplinką, svarstė ir davė patarimus.

P4151512

Dar vienas svarus rezultato kalvis tai burtai. Taip kaip ir plūdininkų, taip ir feeder varžybose komandą sudarė penki asmenys. Taipogi suskirstyta į A, B, C, D, E sektorius, tačiau skirtumas jog zonos skaičių pritaiko visiems dalyviams. Tai yra ištraukus numerį 20 kas ir įvyko pirmą dieną, lietuviai susėdo skirtinguose sektoriuse, bet po tuo pačiu numeriu 20. Tai gal ir supaprastina burtų traukimo atlikimo tvarką, bet visiškai sumažina intrigą tarp pačių dalyvių.

P4131368

Vis dėl to paklausiau, kas gero ir naudingo įvyko pasibaigus varžyboms. Tiek Andrius, tiek Paulius vienareikšmiškai patvirtino, kad rezultatas, nors ir 15-ta vieta, tačiau pavyko apgaudyti Rusijos komandą, kuri 2011 tapo Pasaulio čempione, o šiose varžybose liko 17-ta. Galima pridurti, kad Lietuvos komanda buvo tik viena, kai tuo tarpu Belgijos 6 komandos, Olandijos 3 komandos, Čekijos ir Anglijos po dvi komandas neskaitant kitų deleguotų šalių ir tai sudaro nežmonišką konkurenciją. Bet kaip bebūtu keista, nė viena Belgijos komanda nesugebėjo laimėti nė vieno medalių komplekto.

P4141472

Ir pasibaigus varžyboms lietuviai nenustojo domėtis kas, kur, ir kaip buvo gaudoma. Ypač didelį įspūdį paliko Anglijos rinktinė, kuri pasak Andriaus, tiesiog tobulai gaudė ir absoliučiai žinojo, ką daro vienu ar kitu atveju. Pirmoji valanda visiškos nekibos, bet jokios panikos anglų veiduose. Jie laukia ir supranta, kad jų žuvis bus sugauta tik reikia kantrybės. Viena, antra, trečia žuvis, o pasibaigus gaudymui skirtam laikui puikus rezultatas. Nors ir Andrius stebėjo visus anglų rinktinės jaukus per atstumą į akis krito tai, kad tos pačios komandos nariai gaudo su skirtingais jaukais. Bent taip pasirodė iš spalvos. O tai gali reikšti, kad po daugybės treniruočių rado tinkamą jauką skirtingoms kanalo atkarpoms.

P4151555

Ir pabaigai rezultatai:

Komandinės vietos dvidešimtukas:

1 Anglija
2 Anglija
3 Olandija
4 Olandija
5 Belgija
6 Belgija
7 Vokietija
8 Prancūzija
9 Olandija
10 Belgija
11 Čekija
12 Belgija
13 Čekija
14 Airija
15 Lietuva
16 Austrija
17 Rusija
18 Belgija
19 Belgija
20 Estija

P4151542

Apdovanojimai ir prizai atiteko pirmiems penkiems laimėtojams.

Dalyvių pirmasis dešimtukas asmeniškai:

1 Steve Ringer Anglija 27,928 kg
2 Adam Waklin Anglija 22,390 kg
3 Kerion Rich Anglija 17,191 kg
4 Kris Huybrechts Belgija 14,053 kg
5 Darren Cox Anglija 17,881 kg
6 Marco Hofman Olandija 20,965 kg
7 Peter Van De Willik Olandija 13,517 kg
8 Michael Mayer Vokietija 10,984 kg
9 Alex Bones Anglija 11,246 kg
10 Jurian Bulten Olandija 29,597 kg.

Arturas Sakalauskas
www.pyla.lt