2012.06.24.  I etapas.  Niedulio ežeras

Pradžia dažniausiai būna nelengva. Greitojo gaudymo varžybų pravedimo idėją, prisipažinsiu, svarstėme ne vieną ir ne dvi dienas. Daug diskusijų, galimų „pliusų“ ir „minusų“ aptarimas. Visgi ryžomės, juk , kaip sakoma, nepabandęs – nesužinosi !

Taigi, gražų sekmadienio rytą (smagu, kad tradicinis Joninių svečias – lietus šį kartą mus aplenkė) prie Niedulio ežero susirinko būrelis žvejų iš Varėnos, Alytaus, Vilniaus, Kauno, Daugų ir Birštono, pasiryžusių varžytis dėl pirmojo Lietuvos greitojo žuvies gaudymo čempionato titulų. Be abejo, dalyvių būrys galėjo būti gausesnis, bet … kam Joninės sutrukdė, kas neišdrįso ar kitos priežastys pakišo koją…

Neskaičiusiems ankstesnės informacijos ar nuostatų trumpai priminsiu, su kuo „valgomas“ tas „greitasis gaudymas“. Čempionatą sudaro 2 etapai : „valtinis“ (žvejojama iš valčių) ir „krantinis“ (žvejyba nuo kranto). Niedulis buvo parinktas pimam , „valtiniam“ etapui. Etapą sudaro du 1 valandos trukmės turai (rytinis ir popietinis), įskaitinis vienas iš jų – geriausias. Laimikis skaičiuojamas vienetais, laimi daugiausiai vienetų žuvų pagavęs dalyvis. „Ežeriniame“ etape 1 valanda prieš varžybų pradžią skiriama „žvalgybai“ – galima išsirinkti norimą vietą, jaukais patyrinėti žuvų susitelkimo vietas (vienintelė sąlyga – be meškerės pagalbos). Nuaidėjus signalui – žvejojama 1 val. Po finišo signalo – plaukiama į starto vietą – skaičiavimui. Viskas paprasta.

Trumpas varžybų atidarymas, įžanginis žodis, valčių patikrinimas – ir po starto signalo dalyviai užgula irklus, pasklinda po Niedulį. Dauguma nutaria plaukti į priešvėjinę ežero pusę, ten ne taip trukdo bangos. Tačiau nuplaukus, kyla lengva panika – aukšlių ( o jos –pagrindinis dalyvių susidomėjimo objektas) požymių nesimato. Po trumpo svarstymo, didžioji dalis „flotilės“ mosuoja irklais atgal – link „startinio“ kranto. Galima sakyti, apšilimas atliktas – prasimankštinta ir grįžtama „namolio“.

Neilgai trukus, dalyviai išsidėsto trimis grupėmis – vieni pasirinko vietą šalia ežeran išsikišusio sodybos liepto, . Kita grupelė dalyvių „okupuoja“ nedidelę įlankėlę netoli starto vietos – bangos čia mažesnės, o žuvelių yra. Ir tik vienas Gediminas lieka ištikimas pradinei strategijai – lieka tolimesnėje ežero pusėje. Nuaidi starto signalas, prasideda varžybos. Po keliolikos minučių, apiplaukęs artimesnius dalyvius jau matau, kad skaičiuoti bus ką, nuogastavimai dėl žuvų „nekibos“ nepasitvirtina. Valanda pralekia nepastebimai, finišo signalas ir žvejai skuba krantan, laukia įdomiausia dalis – laimikio skaičiavimas. Jau iš pirmo žvilgsnio matome, kad „liepto“ zona buvo dosniausia – pirmi 4 rezultatai – būtent iš jos. Ką gi, tuo įdomesnė kova laukia antrame, popietiniame ture.

Pietų pertraukėlė išnaudojama „buterbrodų“ atsargų naikinimui, jaukų paruošimui, klaidų bei būsimosios taktikos aptarimui. Artūras sulaukia ir personalinio „sirgalių“ iš Alytaus desanto.Vyrai ,kiek supratau, buvo susiruošę pjauti žolę, bet ežero trauka pasirodė stipresnė.

Jau darosi aišku, kad II-ame ture „prie liepto“ bus itin tiršta. Linas su Sergejumi ryžtasi eiti “ va bank“. „Kas nerizikuoja – šampano negeria !” – matyt šiuo devizu vedini, nuskambėjus starto signalui, užgula irklus ir …. pasileidžia kiton pusėn, ten kur ryte „nieko nebuvo “. Berods, Antonas su Rimtautu lieka rytinėje įlankėlėje, na o sodybos prie ežero šeimininkai bei svečiai turėjo gerokai nustebti – aplink jų lieptą išsidėstė solidi valčių „eskadra“. Kantriai, kaip tikri žvejai , beveik valandą vyrai laukė valtelėse to išganingo signalo „Start“. Ką tuo metu apie juos galvojo sodybos šeimininkai ir svečiai, istorija nutyli.

Varžybų valanda vėl prabėga nepastebimai. Vyrai dirba, čaižo vandenį „aukšlinukėmis“, net purslai tykšta, jaukai byra, aukšlės šėlsta , publika patenkinta. Kartais laimikį paįvairina ir kokia raudelė ar plakiukas – šito „gėrio“ Niedulyje netrūksta. Nuaidi signalas, šįkart – finalinis ir žvejai išdidžiai grįžta krantan – iš povyzų matau, kad rezultatai turėtų būti geresni , nei ryte. Tas greitai pasitvirtina –absoliučiai visi dalyviai pagerina rytinius rodiklius, kai kurie- net labai ženkliai.

Suskaičiavus galutinius rezultatus paaiškėjo ir I Lietuvos greitojo žuvies gaudymo čempionato laureatai. Komandinėje įskaitoje trečią vietą iškovoja Varėnos „Kiršlio“ komanda (A. Dureiko, P. Čaplikas), „sidabriniais“ tampa „Ant bangos“ vyrai (L.Žvaliauskas, S. Aleškevič), tuo tarpu nugalėtojai- „Jungtinė“ kapela (A.Skvirba, M.Eigirdas).

Dar atkaklesnė kova vyko asmeninėje įskaitoje, kur vietas dažnai lėmė kelių žuvelių skirtumas. „Bronza“ šįkart pasipuošė Marius Eigirdas, dar kartą įrodęs, kad kur kas svarbiau už „super duper“ įrangą yra noras žvejoti ir troškimas tobulėti ! Sidabro medaliu savo nesuskaičiuojamą sportinių trofėjų kolekciją papildė Linas Žvaliauskas. Na, o absoliučiu ir neginčijamu I etapo nugalėtoju tampa Artūras Skvirba, abu turus gaudęs pavydėtinai stabiliai ir pasiekęs du geriausius dienos rezultatus ! Beje, Lietuvos greitojo žuvų gaudymo čempiono asmeninėje įskaitoje laukia žvejų klubo „Ant bangos“ įsteigtas prizas – „Robinson“ žvejybinė platforma.

Sveikinimai etapo prizininkams, pagarba visiems dalyviams – manau pralaimėjusių tikrai nebuvo. Pasinaudodamas proga, kviečiu visus – tiek I etapo dalyvius , tiek „naujus veidus“ į II- ąjį, „krantinį“ Lietuvos greitojo žuvies gaudymo čempionato etapą, vyksiantį rugpjūčio 19 dieną. Preliminari etapo vykdymo vieta – Elektrėnų kanalas. Laukia kiek kitokia gaudymo specifika , ypatumai, bet neabejoju – bus įdomu !

Lietuvos greitojo žuvies gaudymo čempionato pirmojo etapo protokolas
Eil.Nr. Vardas,pavardė I turas II turas Vieta
1 Artūras Skvirba 232 234 1
2 Marijus Eigirdas 171 226 3
Komanda Jungtinė 460 1
3 Linas Žvaliauskas 137 229 2
4 Sergejus Aleškevič 216 220 4
Komanda Ant bangos 449 2
5 Antonas Dureiko 108 150 6
6 Petras Čaplikas 66 90 9
Komanda Kiršlys 240 3
7 Rimtautas Česnulis 86 138 7
8 Gediminas Bruzgis 81 95 8
Komanda Glūkas 233 4
9 Karolis Dženkaitis 80 195 5
10
Komanda Žvejonys 195 5

Naglis Miknevičius
www.ant-bangos.lt