Sportinės žūklės entuziastai ir profesionalai Gargždų karjere išbandė lynų gudrumą. Net 33 žvejai varžybose „Lyneli, lyneli“ susirungė dėl Klaipėdos rajono mero Vaclovo Dačkausko įsteigtos taurės. Visgi, masinami lynai nebuo linkę pasiduoti – per 16 valandų iš įvairių rajono ir net šalies vietovių atvykusios komandos sužvejojo vos 6 kilogramus žuvies. Tačiau nauja tradicija Gargžduose nenutrūks – kitąmet varžybas planuojama rengti vasaros pradžioje, kuomet lynai lengviau kimba ant sportinės žūklės fanų kabliukų.

Gargždų sportinės žūklės klubo „Pyla“, entuziastingų miesto žvejų bei mero V. Dačkausko iniciatyva suorganizuotos lynų gaudymo varžybos „Lyneli, lyneli“ sudomino ne tik rajono žvejus. Praėjusį savaitgal vykusiose varžybose dalyvavo 33 žvejai. Iš 17 komandų po dvi buvo atvykusias net iš Biržų bei Šiaulių.

Kaip pasakojo vienas iš varžybų organizatorių gargždiškis Feliksas Žemgulys, taisyklės leido komandai atstovauti po du žvejus, kiekvienas iš jų galėjo žvejoti skirtingomis meškerėmis – lengvomis dugninėmis arba plūdinėmis.

Varžybų startas buvo paskelbtas 18 val., tačiau įnirtingą žvejų mūšį stabdė... lynai. Dar varžybų pradžioje daugelis žvejų kalbėjo apie nepalankų šiaurės rytų vėją ir apie būsimą lynų pasyvumą. Šis faktas iš dalies pasitvirtino, nes žuvis paprasčiausiai „nevaikščiojo“. Iki vidurnakčio tik kokios 5 žvejų komandos galejo pasigirti pagautais laimikiais.

„Skaidrusis karjeras senai garsėja lynų gausa Klaipėdos rajone ir geru privažiavimu prie žūklaviečių. Norėjome išsiaiškinti, kiek lynų pagaus žvejai per tam skirtą geriausią laiką – tai yra vakarą, naktį ir rytą. Kitais metais planuojame pakeisti varžybų datą atkeliant jas iš rugpjūčio į birželį tam, kad varžybos taptų efektyvesnės, nes tada lynai aktyviausi. Tad ir laimikiai turėtų būti kur kas gausesni“, – neabejojo sportinės žūklės klubo „Pyla“ pirmininkas Martynas Baranauskas.

Varžybų finišas buvo paskelbtas ryte 10 val. Sveriant žuvį pasveikinta komanda favoritė, pagavusi 2,8 kg lynų. Juos pagauti pavyko Andriui Krikščiukui, atstovavusiam komandą „Biržai“. Antroji vieta atiteko didžiausią lyną pagavusiai komandai „Pangolina“. Šios komandos atstovo Ruslano Okopnyj pagautas lynas svėre 0,776 kg. Trečio vieta atiteko gargždiškių Martyno Baranausko ir Felikso Žemgulio komandai „Šapaliniai“. Žvejai pagavo velnišką skaičių simbolizuojantį 0,666 g lyną. Visiems dalyvavusiams žvejams karjere pavyko suvilioti 5, 736 kg lynų.

Savivaldybės meras V. Dačkauskas, paklaustas, kodėl su meškere neprisijungė prie žvejų, „Bangai“ prisipažino dažniau užimantis žiūrovo, bet ne žvejo poziciją. „Pačiam žvejoti nėra kada – veikla tam nepalieka laiko. Žinoma, pažvejoti norėtųsi, manau tam dar rasiu progų. Gargždiškius žvejus vadinu šaunuoliais, jog populiarina sportinę žūklę rajone, pas mus pritraukia entuziastų iš kitų miestų“, – sakė meras, nuagalėtojų taurę šįkart įteikęs biržiečiui.

Visi varžybų prizininkai buvo apdovanoti prizais, medaliais, diplomais ir taurėmis. Žinoma, nenusižengta amžių tradicijai bet kurias žūklės varžybas užbaigti pasistiprinant žuviene.

Jolanta Venskutė
www.pyla.lt