Autorius: evil
Dažniausiai karpininkas

Apie vakarykštį atidarymą Nr. 2 plačiai nepasakosiu, nes gali pasirodyti, jog mes čia ne varžybauti, o linksmintis atvažiavom. Ir vėl rumunai pasirodė kuo puikiausiai: puikus restoranas, skanūs patiekalai, gyva muzika bei šokiai. Nepatingėjo organizatoriai ir po vieną kiekvienos šalies „šlagerį“ sugroti.

Varžybų dienos rytas išaušo vėsokas - tik 15 laipsnių šilumos. 6 valandą ryto kėlėmės visi ir pusryčiavome beveik tylėdami. Kiekvienas komandos narys į klausimą, ar jaučia priešvaržybinį jaudulį atsakydavo „Ne, nė kiek“, nors visi buvome įsitempę ir susikaupę. Tokia pati tyla tvyrojo ir visame kempinge – visos komandos iš namukų į automobilius nešė jaukus bei įrangą beveik nesišnekėdamos.

Pirmasis darbas – burtų traukimas. Prie ežero, kur vyks pirmasis kapitonų susirinkimas bei sektorių traukimas vykstame tik su Tomu – šiandien jis bandys savo rankos laimę. Kapitonų susirinkimai vyksta prie pat ežero, statinyje, pavadintame „Baltas balionas“. Iš tikrųjų tai net ne statinys, o pripūstas kieto audinio pastatas, neturintis nė vienos laikančios konstrukcijos. Viduje kompresoriai kartas nuo karto pučia orą, kad audinys nesubliūkštų. Viduje visus kapitonus pasitiko pusryčiai... Ir vėl tas rumuniškas svetingumas.
Po neilgų diskusijų ištraukiame burtus. Iš grįžtančio nuo teisėjų stalo Tomo veido suprantu, kad jis sektoriais nėra patenkintas. Kadangi varžybų „repeticijos“ metu jis turėjo laiko išanalizuoti visus sektorius, net neabejoju jo verdiktu: „Šūdas...“. Mūsų sektoriai ir zonos:

- Linas ir Sigitas: B zona, 4 sektorius. Sektorius, kaip ir dauguma šiame ežere, visiškai be veido. Meti kuo toliau ir po to permeti dar toliau.
- Saulius ir Raimondas: C zona, 11 sektorius. Šis sektorius ant šiokio tokio iškyšulio, kurį mes dalinamės su Serbijos komanda. Irgi ta pati taktika – kas toliau užmes, tas gudresnis. Pagal šiandien dieną C zona yra labiausiai pavėjinė.
- Remigijus ir Povilas: A zona, 17 sektorius. Galinė ežero zona.

Bet nieko nepadarysi, jei sėkmė ir nusisuko, lieka meistriškumas. Grįžtam į kempingą ir padedam vyrams krautis daiktus į mašinas. Viskas vyksta tiksliai kaip pagal laikrodį: kiekviena mašina pristato mūsų vyrus į sektorius lygiai 10 valandą, t.y. likus valandai iki leidimo įeiti į juos. Dar po 2 valandų pasigirsta signalas ir ežero paviršių paliečia pirmos sistemėlės.

Negaliu nieko papasakoti apie sektorių perspektyvumą. Visos komandos visose zonose metė kuo įmanoma toliau nuo kranto. Markiruojantis mačiau tik kelias komandas – dugnas visur lygus, jokių šlaitelių ar gylio perkritimų. Arčiau kranto gaudė tik tos komandos, kurios ištraukė kraštinius sektorius. Pats ežeras stovi šalia milžiniškos naftos gamyklos, nuo kurios kartas nuo karto vėjas atneša aštrų sieros ar kokio kito panašaus chemikalo kvapą. Žodžiu, romantikos jokios. Ežere kartas nuo karto šokinėja nedidelio karpiokai. Dauguma jų net nelegalai – pasirodo visai neseniai į Corbu buvo suleista 40 tonų 300-graminių karpių... Nepaaiškinamas dalykas, tačiau tiek jau to.

Kaip ir rašiau anksčiau, ežeras didelis, beveik 500 hektarų. Kranto linijos ilgis – 12 km, todėl apie apėjimą pėsčiomis kalbų irgi negali būti. Važinėti su automobiliu neverta, nes nepavyks pamatyti ką daro konkuruojančios komandos. Su Generolu įsimetėme dviračius, tačiau ir su jais akmenuotais žvyrkeliais važinėti nėra jokio malonumo. Todėl visi skirstomės į mums Tomo priskirtas zonas: aš ir Generolas zonduosim tik C zoną, Remigijus ir Mindaugas – A zoną, jis pats ir Darius – B zoną. Taip bus lengviau ir patogiau visiems. Žinias vieni kitiems kaip visuomet perduodame per racijas. Žinios pirmomis valandomis paprastos: visose zonose sėdame prie populiariausios šiose varžybose komandos – Rumunijos. Prie kiekvieno Rumunijos sektoriaus nuolat būriuojasi bent 10 kitų šalių atstovų būrelis, kurie nuolat konspektuojasi kiekvieną varžovų veiksmą: metimo atstumas, švinų dydis, pavadėlių ilgis, kelintą valandą pyptelėjo, ar prieš tai buvo šerta ir t.t. Jie, kaip šeimininkai, geriausii pažįsta ežerą, todėl daugiausiai galima iš jų „pasimokyti“. Po valandos pirmas kibimas mūsiškiams Linus ir Sigitui, deja, karpiokas prie graibšto atsikabina. Nusivylimą greit bando pataisyti Saulius su Raimondu - per 4 varžybų valandas pagauna 4 karpius ir, deja, 4 kibimus „pramazina“. Pas Remigijų ir Povilą visą dieną ramu. Kitos komandos irgi po truputį gaudo – iki pirmojo svėrimo daugelis komandų turėjo 2-8 žuvis. Karpiai nedideli, dauguma vos vos viršija 2 kg. Tiesa, C zonoje girdėjome griausmingus žiūrovų plojimus, tačiau taip ir neišsiaiškinome, kas ir kokią žuvį ištraukė. Buvo keletas komandų, kurių pagautų žuvų skaičius viršijo 10, tačiau, nė vieno įskaitinio karpiuko, kuris pagal FIPS taisykles yra 1,5 kg. Va tau ir buratinų ežeras...

Turėjome kelis nesusipratimus su teisėjais. Remigijus gavo velnių nuo jų dar prieš varžybas, kai bandė ruoštis meškeres jų dar neįsinešęs į sektorių, t.y. prieš 11 valandos signalą. Kitas nesusipratimas – rimtesnis. Dėl neaiškių priežasčių Sauliaus ir Remigijaus sektoriaus plotis – tik 10 metrų. Pagal FIPS taisykles sektorius turėtų būti dvigubai didesnis, t.y. 20 metrų. Kviečiamės vieną teisėją po kito, nė vienas negali rasti sprendimo: jei jie mums praplatintų sektorių, kairėje ir dešinėje mes „įeitume“ į kaimynų zoną. Galų gale jau temstant atvažiavęs pagrindinis teisėjas praplatina mums sektorių iki „patenkinamo“ pločio. Iš tikrųjų ne mes vieni tokie – sektoriai daug kur nesiekia 20 metrų. Ko gero rytoj per kapitonų susirinkimą dėl to bus daug triukšmo.

Grįžtant prie pasakojimo apie ežerą: rumunai ir čia visus nustebino. Įvažiavimus į ežerą saugo ginkluota apsauga arba policija. Ant kranto, pirmą kartą šių varžybų istorijoje, yra ne tik tualetai, tačiau ir švarūs ir nauji dušai bei kriauklės nusiprausti. Teisėjų brigados, bent per pirmąjį svėrimą, pasižymėjo operatyvumu bei greitumu.

Turėjome ir vieną nedidelę netektį bei vieną didelį atradimą. Linui ir Sigitui įskilo vienas meškerės žiedas. Įskilo labai nežymiai, todėl tik metimo metu nutraukus 5-tą sistemą pavyko atrasti šių nutrūkimų priežastį. O atradimą padarėme ne tik mes, tačiau ir daugelis į varžybas atvykusių komandų. Pasirodo, Ruminijos „auksarankiai“ jau kelis metus gamina itin kokybiškas anglies pluošto kobras. Kas žvejoja karpius ir domisi naujovėmis žino, koks tai puikus įrankis. Rankoje ji nesveria nieko, o boilį „spjauna“ net 30% toliau nei plastmasiniai analogai. Dar įdomiau tai, kad čia tos kobros gerokai pigesnės nei angliški analogai, kainuojantys virš 100 svarų. Dabar visame ežere girdisi specifinis, tik anglinei kobrai, būtingas šaižus garsas metant boilį.

Jau grįžome atgal į kempingą – nuo 19:30 sutemsta ir visas pagalbinis komandos personalas privalo palikti sektorius. Aišku, išvažiuojant rumunai dar nebuvo paskelbę pirmojo svėrimo rezultatų, todėl net nežinome tikslių skaičių. Tikimės, kad rezultatai bus Internete paskelbti dar šiandien. Baigiant rašyti šį straipsnį paskambino Remigijus – jų komanda irgi „atsidarė“, pagavusi gerokai didesnį, 5-6 kg karpį. Viskas tik prasideda!

O mes – miegot.

Pabaigai - varžybų dalyvių sektorių sąrašas bei keletas nuotraukų.

Sector A
A01 Bartlett Mark + Hewitt Kevin England
A02 Baotic Damir + Zlatarevic Igor Bosnia Hercegovina
A03 Lopes Fernando + Milheiras Casimiro Portugal
A04 Podkopaiev Sergii + Pylipenko Oleg Ukraine
A05 Vukelic Pave + Banaj Dalibor Croatia
A06 Balchev Branimir + Dimov Liudmil Bulgaria
A07 Foxcroft Gilbert + Louwies Loutjie South Africa
A08 Kolesnikov Artem + Kaldin Gennady Russia
A09 De Bortoli Ivano + Crosato Alessandro Italy
A10 Stoijchikj Predrag + Gigevski Ace Macedonia
A11 Darnand Tony + Regny Mickael France
A12 Peter Krisztian + Barati Norbert Hungary
A13 Jurgelevics Igors + Gorbunovs Aleksejs Latvia
A14 Carrasquilla Arturo + Cid Murillo Enrique Spain
A15 Fasie Stefan + Roman Felix Romania
A16 Marinov Alexandru + Cocnev Vladimir Moldova
A17 Janeika Povilas + Rupeika Remigijus Lithuania
A18 Sepic Jasmin + Redzic Ibro Slovenia
A19 Savic Dejan + Djordjevic Dejan Serbia
A20 Mironov Alexey + Bolhin Andrey Kazakhstan
Sector B
B01 Grischuk Alexander + Eremin Alexander Russia
B02 Ghelase Ionel + Martoiu Valeriu Romania
B03 Rusevski Rade + Bojadjiev Mihajlo Macedonia
B04 Rubis Linas + Lokcikas Sigitas Lithuania
B05 Garai Peter + Nemeth Adrian Hungary
B06 Bojanic Bojan + Cutasovac Mrgud Serbia
B07 Sanger Kia + Stamp Jack England
B08 Plasencia R. Juan Carlos + Sala Serra Jordi Spain
B09 Cardana Filipe + Marques Angelo Portugal
B10 Paladii Artur + Pantalei Aleksandr Moldova
B11 Blaz Zeliko + Valentic Ivica Croatia
B12 Koser Robert + Janus Boris Slovenia
B13 Tolmay Jan + Fouche Wessel South Africa
B14 Te Vladimir + Pak Evgeniy Kazakhstan
B15 Knezevic Rajo + Micevic Sasa Bosnia Herzegovina
B16 Fanucchi Riccardo + Succi Massimo Italy
B17 Polishchuk Sergii + Potseluiko Oleksii Ukraine
B18 Kremer Sylvain + Riedinger Olivier France
B19 Ivanov Mihail + Manolov Jordan Bulgaria
B20 Nukis Ugis + Slubovskis Edvins Latvia
Sector C
C01 Arcadio F. Juan + Pozuelo Lopez Clemente Spain
C02 Bonazza Mattia + Farinelli Massimo Italy
C03 Macarean Garighen + Turcan Valentin Moldova
C04 Patin Nicolas + Fargere Jerome France
C05 Despotovi Milisav + Podgorsek Igor Slovenia
C06 Bobkov Andrey + Lik Valeriy Kazakhstan
C07 Bogdans Kaspars + Rudzinskis Aivars Latvia
C08 Corkovic Igor - Kokan Zoran Bosnia Herzegovina
C09 Lukacs Claudiu + Ureche Catalin Romania
C10 Porozhnyuk Stanyslav + Zalyevskyy Yuriy Ukraine
C11 Jablonskas Raimondas + Navickis Saulius Lithuania
C12 Benak Jovica + Savic Marko Serbia
C13 Georgiev Galin + Tsonev Damian Bulgaria
C14 Wildbore Dan + Wildbore Jake England
C15 Shapovalov Dimitriy + Shevchuk Sergey Russia
C16 Alves Nuno + Alves Rui Portugal
C17 Kostov Vasil + Chonevski Niko Macedonia
C18 Belosevic Marko + Pecigos Josip Croatia
C19 Kiraly Attila + Peto Sandor Hungary
C20 Labuschagne Casper + Nel Gp South Africa