Autorius: Jurgis Gudauskas
Dažniausiai karpininkas

Kiekvienas karpininkas žino, kad ruduo – stambiausių karpių metas. Sėdėk sau ant kranto, mėgaukis dar šiltos rudeniškos saulės spinduliais ir žvejok, žvejok... Bet ne, jau ketvirtus metus iš eilės geriausi Lietuvos karpininkai, ištraukę karpinius kotus iš gimtųjų ežerų bei susirinkę palapines iš pakrančių dingo iš Lietuvos. Šį kartą jie išjudėjo į Portugaliją, kur šiemet rugsėjo 24-28 dienomis vyks FIPSed Pasaulio karpių gaudymo čempionatas. Čempionate dalyvaus po 3 komandas (komandoje 2 žmonės) iš 20 šalių: Pietų Afrika, Austrija, Belgija, Bosnija ir Hercegovina, Kazachstanas, Kroatija, Slovėnija, Ispanija, Prancūzija, Olandija, Vengrija, Italija, Anglija, Lietuva, Makedonija, Rumunija, Rusija, Serbija, Ukraina, Portugalija.

Kaip ir kasmet, su Lietuvos karpininkų rinktine turiu garbės keliauti ir aš, todėl pasistengsiu kuo išsamiau, operatyviau ir įdomiau papasakoti, kaip mums seksis.

Ežeras

Montargil miestas yra 300 km nuo Porto ir apie 140 km nuo Lisabonos. Vandens telkinys, portugališkai vadinamas Albufeira da Barragem de Montargil (nepykit, bet dėl tokio ilgo pavadinimo aš jį toliau vadinsiu Montargil ežeru), yra upės de Sada užtvanka. Užtvankos plotas – 1960 hektarų. Giliausios užtvankos vietos siekia 20 metrų, tačiau ten, kur bus įrengti varžybų sektoriai, maksimalūs  gyliai svyruos nuo 6 iki 9 metrų. Vanduo labai drumstas ir nešvarus. Šiame telkinyje jau yra vykęs FIPSed Pasaulio karpių gaudymo čempionatas 2006 metais.

Karpių ežere gausybė. Vietiniai sako, kad pasitaiko ir virš 20 kg sveriančių egzempliorių. Bet didžiąją masę sudaro nedideli 1-3 kg karpiukai, kurie ir bus pagrindiniu visų čempionato dalyvių taikiniu. Ežere gausu mažų ir amžinai alkanų šamukų, kurie ryja viską, ką randa ant dugno... Taip pat ir boilius...

Pasiruošimas ir taktika

Kaip ir pernai, visa rinktinė buvo pakviesta į stovyklą. Šį kartą visa komanda susirinko viename iš Išlaužo tvenkinių. Vyko techninės treniruotės, vieningos strategijos aptarimas, sistemėlių testavimai ir masalų bandymai.

Dėl lėšų stygiaus tik rinktinės kapitonas Tomas Būdas rugpjūčio pabaigoje buvo nuvykęs į Montargil ežerą apsidairyti bei surinkti kuo daugiau informacijos tiek apie žuvis, tiek apie patį telkinį. Pasitvirtino jau anksčiau žinota informacija apie milžiniškus neįskaitinių karpiukų kiekis (Pasaulio čempionate įskaitiniais laikomi karpiai nuo 1,5 kg). 2006 metais čempionate dalyvavusios Latvijos rinktinės kapitonas jau pernai mums pasakojo, kad iš 100 pagautų karpių tik 2-3 būdavo įskaitiniai. Tomas, pavaikščiojęs palei ežerą ir pašnekėjęs su vietiniais žvejais įsitikino, kad per 7 metus niekas nepasikeitė.

Todėl ir rinktinės taktika orientuota į mažų karpių gaudymą. Tačiau sunkumai laukia ant kiekvieno kampo: betikslis neįskaitinių karpių traukimas, masalų keitimas, nuolatinis jaukinimas, bandymas išvengti šamukų kibimų.

Rugsėjo pradžioje Montargil ežere vykusios tarptautinės varžybos-treniruotė, kur dalyvavo 18 komandų iš 5 valstybių (Portugalija, Prancuzija, Ukraina, Rumunija ir Pietu Afrika) parodė, kad karpiukai tikrai nedideli ir įskaitinių žuvų pagauta nedaug, tik 209 kg. Gluminanti statistika, ar ne?

Šiemet jaukus rinktinei ruošė du geriausi lietuviški gamintojai: Renmar ir BH Baits. Renmar specialiai mūsų rinktinei ir Montargil ežerui pagamino riešutinius pieno proteininius boilius, o BH Baits – specialų sausą jauką gaudymui zig sistemomis viduriniuose vandens sluoksniuose. Net neabejojame, kad karštomis portugališko rudens dienomis zig sistemos bus veiksmingos. Na, o naktimis karpius „rinksime“ nuo dugno viliodami baltyminiais kukuliais.

Dėl mažų karpių svorio teks naudoti slankiojančio švino sistemėles, kad net užkibus pypliui karpiukui, kuris neturi jėgų pajudinti didelio fiksuoto švino, būtų matomas kibimas.

Organizatoriai

Kaip ir reikėjo tikėtis iš pietiečių, jie viską daro vėluodami. Jei visą laiką startinius ir narysčių mokesčius mokėdavome griežtai iki gegužės pabaigos, tai šiemet, liepos pabaigoje, dar net nebuvome gavę dalyvavimo paraiškų formų. Kai Tomas rugpjūčio viduryje nusipirko lėktuvo bilietus į Portugaliją apsižvalgymui, organizatoriai pranešė apie rugsėjo pradžioje vykdomas tarptautines varžybas-treniruotę.

Tačiau, kadangi čempionatas šiame ežere rengiamas jau antrą kartą, reikia tikėtis, kad organizatoriai jau turi patirties. Nors... Gal ne veltui pirmame Montargil ežere rengtame pasaulio čempionate 2006 metais dalyvavęs latvių kapitonas riebiai nusikeikė, kai sužinojo, kad 2013 metais teks grįžti vėl ten pat. Ir negrįžo: šiemet Latvija, kelis metus iš eilės laikoma čempionatų favorite, atsisakė dalyvauti varžybose...

Apie komandą

Mūsų komanda stipri. Stipri todėl, kad per tris metus dalyvavimo pasaulio čempionatuose pasimokėme tiek iš savo, tiek iš svetyimų klaidų. Stipri ir todėl, kad supratome, jog tokie čempionatai – ne lengvas pasižvejojimas o juodas ir alinantis darbas ir tokiam būtent darbui pasiruošeme. Stipri, nes jaukus mūsų rinktinei paruošė geriausi Lietuvos karpiniai „chemikai“: Renaldas (Renmar Baits) ir Alfredas (BH Baits). Komanda stipri, nes visi rinktinės nariai – sportinės karpių žūklės specialistai. Aišku, kitos šalys į čempionatą irgi delegavo ne pėsčius žvejus, todėl kovoti teks tikrai sunkiai.

Ko gero visi rinktinės nariai pritars, kad šiemet Lietuvoje vykdyta 3 turų atranka į šį čempionatą buvo labiausiai vykusi. Pagrindinė priežastis – Pykaičių tvenkinys, kuriame vykusios varžybos savo sąlygomis ir laimikių gausa buvo labai panašios į pasaulio čempionatą. Alinantis karštis ir tonom kimbantys karpiai buvo pats geriausias išbandymas visoms atrankoje dalyvavusioms komandoms ir puiki treniruotė tiems, kurie šiemet atstovaus Lietuvą Portugalijoje.

Pristatau Lietuvos karpių gaudymo rinktinę ir visą komandą:

1 komanda: Mantas Staškus, Airidas Koržovas (Traukt žuvį LT)

2 komanda: Deividas Indrašius, Igoris Lipovskis (Carp Classic)

3 komanda: Saulius Navickis, Arvydas Eizintavičius (BH Team). Pastaroji komanda - čempionatų senbuvė. Arvydas ir Saulius čempionate dalyvaus jau trečią kartą.

Atsarginiai komandos nariai: Audrius Lesinsas, Remigijus Motekaitis

Rinktinės pagalbininkai: Remigijus Rupeika, Darius Gudžiūnas, Olegas Ružickis

Rinktinės rėmėjai ir palaikytojai: Vilmantas ir Virginija Andziulevičiai, Algirdas ir Daiva Daukšai

Rinktinės vadovai: Tomas Būdas (1 kapitonas), Jurgis Gudauskas (2 kapitonas)

Kelionė

Iki Portugalijos Montargil miesto, kuriame vyks pasaulio čempionatas, yra tik „vargani“ 4000 kilometrų... Šiek tiek didokas atstumas 3 paras kratytis automobiliais ir po to pavargusiems po kelionės dar ir 72 valandų varžybose prakaituoti. Išvažiuoti anksčiau ir ilsėtis prieš varžybas – mums, dirbantiems, per didelė prabanga.  Juolab kad atmintyje dar neišblėso laimingi ir nelaimingi nuotykiai ankstesnių metų kelionėse, kai su kemperiu užstrigome tarp dviejų stulpų Londone, pabaigėme kurą naktį autostradoje Belgijoje, keitėme autobusiuko ventiliatorių Lenkijoje ir reguliavome sunkvežimių eismą Italijos kalnuose... Galėčiau dar vardinti ir vardinti...

Todėl šiemet, rėmėjų dėka, rinktinė į čempionatą skris lėktuvu. Nors ir pigių skrydžių bendrovė, nors ir su persėdimais bei ilgomis laukimo valandomis oro uostuose, tačiau visgi greičiau ir patogiau, nei automobiliais.

Visa varžyboms reikalinga žvejybinė įranga ir jaukai, kurių šį kartą „įsimetėme“ virš 600 kilogramų, visgi keliauja tuos 4000 kilometrų krovininiu autobusiuku, kuriuo pasirūpino pagrindinis rinktinės rėmėjas „Paliūtis“. Esame labai dėkingi rėmėjams ne tik už autobusiuką, tačiau ir už vairuotoją.

Kaip ir daugelis čempionate dalyvaujančių komandų, gyvensime kempinge ant to paties ežero, kur vyks čempionatas, kranto. Viskas atrodytų arti, ranka pasiekiama – pagalbininkai gyvens netoli varžybose dalyvaujančių komandų. Tačiau ežeras toks didelis, kad nuo mūsų iki varžybų sektorių – net 6 km.

Kol jūs skaitote šį straipsnį, mūsų autobusiukas su karpine įranga jau turėtų artėti prie Motargilo miesto. Na o visa rinktinė, prieš dieną atskridusi į Porto oro uostą, pakeliui įmerkusi kojas į Atlanto vandenyną, dabar jau turėtų vaikštinėti aplink ežerą bei kartoti namų darbus, kuriuos, visi tikimės, ši kartą išmokome dar geriau!

Iki greito susirašymo!