Autorius: Jurgis Gudauskas
Dažniausiai karpininkas

Paskutinės varžybų dienos rytą su Tomu ir Olegu, dar gerokai prieš aušrą keliamės ir skubame į varžybų sektorius. Nors ryte mobilaus telefono ekrane nemirgėjo nė viena SMS žinutė, kuri turėjo pranešti apie kurios nors komandos įskaitinį laimikį, važiuodami tikėjomės, kad vyrai iš nuovargio tiesiog pamiršo ją parašyti. Ir tikrai – Saulius su Arvydu rytiniam svėrimui buvo pateikę vieną karpį. Tačiau B ir C zonose besivaržantys lietuviai, per naktį gaudę šimtus (įsiskaitykite – ŠIMTUS) karpių, nepagavo nė vieno įskaitinio...

Tomas dar bando gelbėti ir patarti komandoms, nors visi puikiai suprantame, kad viskas buvo pataryta idealiai – jaukai suveikė 100% ir karpiai mūsų zonose maitinosi kaip pašėlę, tačiau...

… varžybos baigėsi. Baigėsi dar vienas, jau ketvirtasis mums, Pasaulio karpių gaudymo čempionatas. Šiemet mes buvome pasiruošę bet kam: dvi jaukų bazės (pirminė ir atsarginė), užsigrūdinę ir varžybų įtampos nebijančios komandos, būrys pagalbininkų. Nebuvome pasiruošę loterijai, kurioje dalyvavome. Dabar suprantu Latvijos rinktinę, kuri 2006 metais dalyvavusi čempionate šiame pačiame Montargil ežere atsisakė čia dar kartą pasirodyti.

Net Claudio Mateolli, FIPSed generalinis sekretorius šiandien per kapitonų susirinkimą pareiškė, kad tai, kas vyko per šias varžybas – visiškas absurdas. Viena komanda, per parą prigaudė 50 karpių, sveriančių 1,3-1,4 kg ir pralaimėjo kitai komandai, per visas tris varžybų dienas pagavusiai kelis karpius, iš kurių vienas pasitaikė labiau pavalgęs ir svėrė 1,55 kg…

Lietuva 2013 metų pasaulio karpių gaudymo čempionate užėmė 15 vietą. Galite mane vadinti neobjektyviu ir neteisiu, tačiau aš norėčiau teigti, kad mes užėmėme 8 vietą. Paklausite kodėl? Ogi todėl, kad šią vietą mes užėmėme A zonoje, kur varžybos buvo panašios į varžybas. Tik A zonoje visų šalių komandos varžėsi gaudydamos ne tik „buratinus“, bet ir įskaitines žuvis. Tik šios zonos lentelėje nebuvo nulių ties šalių pavadinimais, nes kibo visiems ir lyderiaujančias komandas nulėmė jų profesionalumas. Saulius ir Arvydas individualioje įskaitoje užėmė 21 vietą iš 60 komandų!

B zonos pradžioje, 1-3 sektoriuose, dar „jautėsi“ panaši situacija, kaip ir A zonoje – matyt tame gale buvo didesni karpių būriai, tarp kurių sukiojosi ir didesni egzemplioriai. Likusi B ir visa C zonos – loterijos bei atsitiktinumo sektoriai, kur, kaip ir minėjau, laimėjo ne profesionalumas, o atsitiktinumas. Vienoms komandoms pasisekė tuose buratinų būriuose užkabinti vieną kitą įskaitinį, kitoms, tame tarpe ir mūsiškiams C zonoje – ne...

Žemiau prisegu finalinę varžybų statistiką, kur aiškiai pamatysite, kaip B ir C zonų loterija nulėmė bendrus varžybų rezultatus ir „sustatė viską į vietas“. Ir kaip šalys, puikiai kovojusios A zonoje, bet neištraukusios laimingojo loterijos bilieto, liko lentelės apačioje... Galite sutikti su manimi, galite ne, tačiau aš savo akimis mačiau, kaip Saulius su Arvydu kibimų gausa šiurpino gretimais stovinčias Anglijos ir Pietų Afrikos komandas ir, galų gale, paliko juos A zonos lentelės apačioje. Mačiau, kaip prie visų mūsų komandų budėjo Pietų Afrikos šnipai, bandydami išsiaiškinti, kas mūsų jaukuose, masaluose ir taktikoje yra ypatingo, kad mums taip kibo, kad ir neįskaitiniai, karpiai.

Visų šalių karpių gaudymo rinktinių vadovų, tame tarpe ir mano su Tomu, dar šį rudenį laukia svarbi diskusija apie tolimesnį Pasaulio karpių gaudymo čempionato likimą. Visi vienbalsiu pritarėme, kad toliau tokios varžybos negali būti toleruojamos: arba FIPSed privalės parinkti vandens telkinius su didesniais karpiais, arba turi būti dar labiau sumažinta, o gal net panaikinta, įskaitinio karpio svorio kartelė. Tik pirmuoju atveju gerokai sumažės šalių, kurios atitiks naujuosius čempionatų organizavimo reikalavimus, o antruoju – visiškai užmiršta pagrindinė karpių gaudytojų filosofija, kai siekama pagauti kuo didesnį egzempliorių.

Tai tiek šiam kartui ir šiems metams. Rinktinės vyrai jau grįžta nuo kranto susikrovę į autobusiuką permirkusius daiktus. Pusdienį jiems nesimaišysime po kojomis – leisime nusiprausti ir bent kiek pasnausti, kad atgautų prekinę išvaizdą iki oficialios čempionato uždarymo ceremonijos.

Rytoj – poilsio diena ir autobusiuko pakrovimas atgalinei kelionei į Lietuvą. Mes Portugaliją paliksime pirmadienį auštant lėktuvu į Londoną. O iš ten jau kaip ranka iki namų paduot :)

p.s. Detalią Lietuvos karpininkų rinktinės ataskaitą jau gįžęs į Lietuvą parašys rinktinės kapitonas ir treneris Tomas Būdas.