Nežiūrint į žvarbų orą, 2014m. vasario 1-ą dieną  į tradicines poledinio blizgiavimo varžybas susirinko 88 dalyviai.

Šiais metais varžybas teko stebėti einant teisėjo pareigas. Stebėti ir pavydėti dalyviams dėl galimybes pasivaržyti jau tradiciniame tapusiame Lietuvos poledinio blizgiavimo čempionate – KUUSAMO taurės varžybose.

Šį puikų renginį kaip ir visuomet gausiai parėmė suomių žūklės reikmenų gamintojo KUUSAMO atstovai Lietuvoje UAB „Albatroso prekyba“, įteikdami ne tik pagrindinį prizą – bene geriausią rinkoje esantį poledinei žūklei skirtą kostiumą, tačiau ir apdovanodami KUUSAMO masalais visus varžybų dalyvius.“ ISOSTEEL” nugalėtojus apdovanojo  puikiais vokiškais termosais, kaip visada,  ELMENHORSTER sulčių skonį dar ilgai prisimins dauguma varžybų dalyvių.

Laikas iki starto prabėgo labai greitai, dalyviai tvarkingai registravosi, gaudami dalyvio korteles  bei maišelius žuviai dėti. Nepilna valandėlė ir  dalyvių registracija pasibaigia. Klubo „Ant Bangos“ pirmininkas Naglis Miknevičius primena pagrindinius taisyklių niuansus ir skelbia varžybų startą. Šioje vietoje prisiminiau pirmąjį savo dalyvavimą  KUUSAMO varžybose – 2011 metais, kai po starto visi pasileido bėgti kur nuojauta ir akys veda J Šiemet niekas neskuba, draugiškai  šnekučiuodamiesi traukia į gerai jiems žinomas ežero vietas. Stebėdamas iš šalies dar kartą įsitikinu, kad   varžybų tikslas – ne tik pasivaržyti, bet ir pabendrauti su kolegomis žvejais, surasti nauju bičiulių, galų gale pravėdinti plaučius atvirame ore, gamtoje.

Po gero pusvalandžio pradedam patruliuoti ant ledo. Labai įdomu kaip sekasi dalyviams, pažiūrėti kaip gaudo kolegos: kokia įrangą, techniką, masalus naudoja ir galų gale kur gi ta žuvis plaukioja, ar ji aktyvi. Pasiekiame pirmuosius žvejus , -deja žuvis kol kas labai neaktyvi. Einam tolyn, o situacija vienoda, nesimato, kad kas rimčiau gaudytų žuvį, pavieniai smulkus ešeriukai ir tuos dar reik “maldauti” iš eketės: kaitaliojant blizgutes, pravedimų techniką. Arčiau sėklių situacija ta pati: vienas kitas eseriukas. Taip besiblaškydami nuo gylių link sėklių ir atgal sutinkam ateinantį iš priešingos pusės Rimą Kudirką,  kuris be teisėjo pareigų, atlieka ir fotografo vaidmenį. Dalinamės informacija ir girdime, kad yra ir kas gražių ešerių pagavęs ir lydekų kibimų apturėję.  Ešeriai aptikti 7-9 m gyliuose, lydekų kibimų būta sekliau. Masalai irgi nuspėjami: ešeriai mieliau rinkosi blizgutes, o lydekos graibė balansyrus.

Įpusėjus varžyboms vienam dalyviui prisireikia ir pagalbos, – eketėje įstrigo grąžtas. Tai neretas reiškinys šąlant ir ant grąžto besirenkant vandeniui.  Besisluoksniuojantis ledas ant grąžto sraigto atšoka, užkemša eketę, greit neištraukus grąžto, jis užstringa eketėje . Tad nereiktų pamiršti pašalinti nuo grąžto susidariusį ledą. Kad ledas lengviau nusivalytų, ant grąžto galima užpurkšti po kiekvieno nuvalymo  skysčio „WD-40“. O dabar, vaduojant grąžtą iš ledo nelaisvės, keliolika minučių tenka paprakaituoti teisėjams.

Nors oro sąlygos nelepino, nerimo gūsingas pietryčių vėjas, didžioji dauguma varžybų dalyviai sąžiningai „atarė“ jiems paskirtas 5 valandas. Be abejo, norėjosi geresnio kibimo, bet, tokia jau ta žvejų dalia J. Visgi, atsirado ir kas tokiomis sąlygomis sugebėjo privilioti lydekaitę ar sugauti gražų „dryžuotąjį“. Tad teisėjų svėrimo komanda be darbo neliko. Įdomus faktas – iš viso varžybų nmetu buvo sugauta 29,00 kg žuvies – gramas į gramą J. Na, o kai yra laimikiai, yra ir nugalėtojai. Jie jau paskelbti mūsų ir kitų „žvejiškų“ portalų svetainės, fotografijos taip pat jau pasklido www platybėse, bet ne nuodėmė ir dar kartą priminti šių varžybų laureatus ir prizininkus.

Didžiausią ešerį
(393 gr.) sugavo ir specialų SŽK „Ešerys“ prizą gavo kaunietis Marius Ryliškis.

Didžiausią žuvį
(3410 gr. lydeką) įveikė Egidijus Ulčickas iš Vilniaus.

3-ioji vieta
atiteko anykštėnui Linui Bagdonui. Jo laimikis svėrė 1594 gramus.

2-ąją vietą
iškovojo Mantas Arbačiauskas (Alytus), pagavęs 2350 gr žuvies. Beje, įdomu pažymėti, jog jų tarpe nebuvo nė vienos lydekos – visi ešeriai.

Ir pats svarbiausiais titulas – varžybų Nugalėtojas. Gražuolė 3410 gramų lydeka 2014m. Lietuvos poledinio blizgiavimo čempiono vardą atnešė Egidijui Ulčickui. Jam taip pat atiteko ir pagrindinis šių varžybų generalinio rėmėjo, UAB „Albatroso prekyba“ prizas – puikus KUUSAMO žieminis žvejybinis kostiumas.

Be abejo, sklandus varžybų pravedimas nebūtų įmanomas be teisėjų brigados – naudodamasis proga dėkoju Sauliui, Dariui, kitam Sauliui, Deividui, Rimui ir kitiems, prisidėjusiems prie šių varžybų organizavimo. Atskiras „Ačiū“ skiriamas šeimininkei, pavaišinusiai žvejus skaniais kibinais ir sultiniu.

Be abejo, dėkui visiems dalyviams už gerą nuotaiką, smagiai praleistą laiką ir… iki kitų metų blizgiavimo varžybų ! Tikiuosi, kad jos bus dar įdomesnės bei įspūdingesnės !

Gražvydas Petravičius ir Naglis Miknevičius

www.ant-bangos.lt