Varžybų vieta.

Jei nemažai Lietuvos karpininkų jau išbandė karpių žūklę Prancūzijoje, Kroatijoje, Anglijoje ar net Maroke, tai karpių gaudymas Pietų Afrikos Respublikoje, manau, yra visiška egzotika mūsų šiaurietiškam būdui. Bet pasaulio čempionatas vyks būtent šioje šalyje ir Lietuvos rinktinės nariams neliks nieko kito kaip kuo greičiau adaptuotis prie visų įmanomų aplinkybių bei parodyti geriausia ką jie gali. Laukimo liko nebedaug – skrydis išilgai pasaulio – svajonės link – prasidės Vilniaus oro uoste vasario 6d.

Lietuvos rinktinės pasiruošimas.

Prieš kiekvieną čempionatą rinktinė darydavo treniruotes. 2017 metais Vengrijoje, Deseda ežere, vyko dvi treniruotės. Viena iš jų varžybiniu režimu. Pasiekimai – 7-ta vieta komandinėje įskaitoje ir 5-ta vieta asmeninėje (Rimantas Kičas ir Gintaras Puzinauskas). Pernai Serbijoje rinktinė treniruotės nedarė, bet prieš čempionatą visi kartu žvejojo Tauragėje ir planai buvo dėliojami belaukiant signalizatorių pypsėjimų. Pasiekimai – 6-ta vieta komandinėje įskaitoje, o asmeninėje įskaitoje Deividas Sabonis ir Rimantas Kičas tapo pasaulio čempionais. Prieš šį čempionatą nėra galimybės net pamojuoti meškerėmis, belieka pasikliauti savo patirties bagažu ir varžybų planą susidėlioti remiantis teorinėmis žiniomis bei nuspėti afrikietiškų karpių maitinimosi ir kibimo ypatumus.

Lietuvos rinktinės sudėtis.

Į PAR keliauja 13 žmonių  delegacija. Kapitonai – Tomas Būdas ir Mantas Staškus; žvejai – Aurimas Katkevičius, Paulius Pocevičius, Deividas Sabonis, Rimantas Kičas, Arūnas Paluckas, Aurimas Misius; atsarginis žvejys – Tomas Klovas; logistikos ir palaikymo štabas – Mindaugas Mikniūnas, Remigijus Rupeika, Valdas Bakanas; žurnalistas ir mūsų akys čempionate – Linas Kukulskis.

Prognozė.

Nuspėti šių varžybų eigą praktiškai neįmanoma. Žvejyba vyks beprotiškai dideliame telkinyje ir tik kelios komandos turi žvejybinės praktikos šioje užtvankoje. Taip pat įtakos turės ir organizaciniai niuansai – iki šiol nežinoma ar bus tik 3 zonos (A, B ir C) ar jau įprastas dalinimas į pazones (A1,A2,B1,B2,C1,C2). O tai gali turėti didelės įtakos galutiniams rezultatams. Prognozuojama, kad bus pagauta labai daug, bet nedidelių karpių, tad fizinis pasiruošimas šįkart kaip niekada aktualus. O kur dar prisitaikymas prie gamtos bei oro sąlygų. Iš 24 šalių, net 19 delegacijų atvyksta iš Europos, o tai reiškia, kad būtent tiek komandų aktyviai karpių negaudo jau bent porą mėnesių. Įvertinus visas šias aplinkybes aš teigčiau, kad akivaizdūs šio čempionato favoritai yra šeimininkai – Pietų Afrikos Respublikos žvejai.

Organizatorių informacija.

Žemiau pateikiu pasaulio čempionato organizatorių siųstą informaciją.

Pasaulio čempionato vieta

Varžybos vyks Bloemhof Dam užtvankoje (223 kv km).  Tose vietose, kur vyks pasaulio čempionatas vyraujantis gylis 3 - 7 metrai. Bloemhof – tai miestas esantis arčiausiai varžybinio telkinio, apie 30km nuo B zonos. Atidarymo ceremonija bus Johanesburge, tad iki varžybinio telkinio reikės važiuoti apie 330km (apie 4val).

Pagal FIPSed taisykles nustatytos 3 gaudymo zonos. A ir B zonos bus ties Bamboesspruit žyma (1pav), o C zona bus už 6.5km į vakarus (Verlatenkraal : pažymėta 1pav.). Šias zonas jungia N12 žvyrkelis, tad susisiekimo problemų tikrai nebus.

P.s. susiekimas tarp A/B ir C zonų paprastu transportu. Nereikia 4x4 ar kitokių off-road`inių automobilių.

Karpių kiekis ir populiacija

Pagrindinė žuvies populiacija tai karpiai, aštriadančiai šamai ir amūrai, kurių svoris nuo 2.8kg iki 7kg. Amūrų vidutinis svoris 1.5kg – 6kg.

Lentelėje NR1 pateikiami svarbiausių varžybų, vykusių Bloemhofdam užtvankoje, rezultatai.

2019 pasaulio čempionato dalyviams rekomenduojama turėti daugiau nei įprasta karpių laikymo maišų. Bloemhofdam užtvankoje, varžybų metu, ne retas atvejis kai 4 valandų bėgyje pagaunama 20 ir daugiau žuvų.

Gamtinės sąlygos

Vasario pradžia yra pats vidurvasaris Pietų Afrikos Respublikoje. Dienos metu temperatūra dažnai viršija 30°C ir UV indeksas 11+. Komandoms dalyvėms siūlome pasirūpinti priemonėmis nuo didelio saulės įdegimo.

Vasaris taip pat yra lietingas mėnuo Bloemhof vietovėje. Dažni griaustiniai ir stiprūs vėjo gūsiai, kurių trukmė nuo 30 min iki valandos, yra tikėtini. Prašome atkreipti dėmesį kaip griaustinių situacija yra įtraukiama į pasaulio čempionato taisykles (pritaikytas tik Pietų Afrikos Respublikai)

Laukiniai gyvūnai / rezervatas

2019 Pasaulio čempionatas vyks Bloemhof Nature Reserve, kuriame gausu laukinių gyvūnų. Bet šiame rezervate nėra “Big 5 family” žvėrių. Taigi – žvejai nesusidurs su liūtais, leopardais, drambliais, buivolais bei raganosiais.

Prašome nesiartinti ir nemaitinti gyvūnų rezervate. Laukiniai gyvūnai yra nenuspėjami ir pavojingi.

Rezervate yra nuodingų gyvačių, bet dažniausiai jos šalinasi žmonių. Nuo 2005 metų (žvejų varžybose) dar nėra buvę nelaimingo atsitikimo susijusio su gyvačių, vorų ar kitų laukinių gyvūnų išpuoliais Bloemhof užtvankoje. Jei tai nutiktų – visų varžybų metu patruliuos Northwest Parks apsaugos darbuotojai. Prašome nežudykite ir nesužeiskite mūsų laukinių gyvūnų. Nors laukinių gyvūnų numanoma žala yra minimali, visų varžybų metu budės medicinos personalas, kuris padės visais atvejais.

Greičio limitas rezervato / varžybų teritorijoje yra 40km/h, ir dėl gyvūnų bei pačių dalyvių saugumo negalima važinėti naktimis.

Geriamasis vanduo

Vanduo iš Bloemhofdam užtvankos NEGERIAMAS. Geriamo vandens talpos bus tiekiamos atskirai.

Komandų vadovai ir kapitonai turėtų stebėti savo šalių atstovus. Dehidracija gali greitai sustabdyti žvejo svajonę pagauti daugybę Bloemhof karpių.

TAISYKLĖS

Paipildomos ir 2019 metams taikomos taisyklės (Pietų Afrikos Respublika) Bloemhofdam:

Valai:

Dėl paukščių ir vandens gyvūnijos saugumo taikomos taisyklės:

• Tik mono valai žvejybinėms meškerėms.

• Žvejybiniai mono valai ne plonesni nei 0.25mm

• Nei pintas nei nanofil valai negali būti naudojami žvejybinėms meškerėms bei šoklyderiams.

• Pintas valas galimas tik spod`inėms meškerėms (spombing, spodding and slinging).

Jei bus nepaisoma šių taisyklių, varžybų teisėjai turi teisę pašalinti žvejus iš rezervato teritorijos (tai reikštų pašalinimą iš varžybų).

Atsarginės meškerės

Dėl galimo dažno žaibavimo įvedama nauja taisyklė dėl paruoštų žvejybai meškerių:

• Meškerės turi būti laikomos horizantolioje pozicijoje ir nukreiptos priešinga kryptimi nuo vandens.

• Tokia padėtis sumažins žaibo išlydžio į meškeres tikimybę.

Žuvies svėrimas

Žuvies saugumui užtikrinti svėrimai bus vykdomi sekančiai:

• 3 svėrimo komandos (sudarytos organizatorių) zonoje. Kiekviena “svėrikų” komanda bus atsakinga už 7 sektorių svėrimą. Tikimasi, kad taip bus galima dažniau pasverti pagautą žuvį.

• Organizatoriai padarys viską, kad visi sektoriai kiekvienoje zonoje turėtų galimy

bes laimėti. Nors didelių svorių ir nesitikima pagauti, bet organizatoriai užtikrina, kad visi žvejai pagaus karpių.

Žaibavimas

Žmonių saugumas organizatoriams yra svarbiausias veiksnys. Žaibavimo metu slėptis palapinėse nėra saugu.  Kiekvienos zonos vyr. teisėjas ir organizatorių vyr. teisėjas bus atsakingi už varžybų pokyčius žaibavimo metu

Žaibavimo metu:

• Pirma sirena: Žvejams lieka 5 minutės ištraukti visus valus iš vandens bei apsaugoti nuo žaibo visą įrangą.

• Antra sirena: Visi žvejai ir delegacijos atstovai privalo sulipti į transport priemones. Komandų vadovai privalo pranešti organizatoriams jei bent vienas iš jų komandos/delegacijos atstovų neturi galimybės slėptis nuo žaibavimo transporto priemonėje.

• Trečia sirena: dalyviai gali grįžti į savo vietas, bet žvejoti griežtai draudžiama.

• Ketvirta sirena: varžybos atnaujinamos.

Prieš atnaujinant varžybas po griaustinio – dalyviai turi gauti organizatorių leidimą. Turėkite omenyje, kad griaustinių metu Bloemhofdam užtvankoje tikėtina, kad vienoje zonoje bus giedras dangus kol kitoje zonoje pavojingai žaibuos. Prašome neignoruoti mūsų teisėjų, nes jie rūpinasi jūsų saugumu.

Šaltinis: www.karpislive.com