Kai vanduo ežeruose ganėtinai įšyla, neretai karpius galima pastebėti viršutiniuose vandens sluoksniuose, netgi pačiame paviršiuje, iškišusius pelekus į orą ir besišildančius saulėje. Dažnai tokiu atveju kibimo ant dugne paguldytos sistemos tikėtis neverta. Vieni karpininkai, pamatę karpius paviršiuje bando griebtis plūdinės meškerės. Tačiau geriausia išeitis tokiu atveju – Zig Rig sistema. Zig sistemos esmė – tai ta pati dugninė sistema, tik su itin ilgu pavadėliu ir didelį plūdrumą turinčia masalo imitacija ant plauko.

Karpius paviršiuje pastebėti nesunku. Tam užteks pačių paprasčiausių žiūronų, jei ežeras didelis arba poliarizuotų akinių, jei dairotės čia pat. Jei netoli kranto yra kalva arba auga medis, į kurį galima įsilipti, pasinaudokite tuo – iš aukščiau karpių nugaros geriau pastebimos.

Pirmiausia nustatykite gylį toje vietoje, kur pastebėjote karpius. Jei karpius matote pačiame paviršiuje, jūsų masalas turi būti tik pusmetriu ar metru giliau.

Jei pavadėlis pagal jūsų pasirinktą vietą gavosi labai ilgai, patartina jį rišti iš monofilamento. Norint, kad kelių metrų ilgio pavadėlis nesusipainiotų metimo metu, iš jo susukite žiedą ir suriškite gijas PVA string‘u. Paprasčiausia tai padaryti naudojant jauko kibirą – vyniokite pavadėlį aplink kibirą. Apvyniotas gijas trijose ar net keturiose vietose sukabinkite PVA siūlu. Toks žiedas metimo metu tikrai nesusipainios!

ei pavadėlis labai ilgas, įsitikinkite, ar jūsų plaukiantis boilis jį išlaikys pakeltą. Neretai 3 metrų monofilamento pavadėlio nenulaiko joks pop-up boilis, todėl į pagalbą pasitelkiama speciali guma (zig foam). Ji parduodama įvairiausių spalvų, yra porėta ir todėl puikiai sugeria dip‘o skystį

Gaudant Zig sistema jaukinimui naudokite neutralaus plūdrumo jauko daleles, pvz. šiek tiek padžiuvusias kanapių sėklas, batono minkštimą, lėtai skęstančius boilius ir t.t.