Karpiniai svareliai gaminami gausybės įvairiausių formų, dydžių, spalvų ar padengimo tekstūrų. Tačiau kiekvienas iš jų skirtas žūklei tam tikromis sąlygomis. Norėtume papasakoti apie pačius populiariausius ir dažniausiai naudojamus karpinius svarelius.

Pear (kriaušės formos)

Ko gero dažniausiai naudojami svareliai. Nors ne visuomet tinka itin tolimiems metimams, tačiau dėl savo aerodinaminių savybių skrenda itin tiksliai.

Šio svarelio svorio centras sukoncentruotas taip, kad tik žuviai pradėjus kelti jį nuo dugno, jis savo svoriu bematant gilina kabliuko įsikirtimą į žuvies lūpą.

Dėl savo formos šie švinai gerai sminga į žolę ar dumblą, todėl geriausia juos naudoti žvejojant apie kieto akemenuoto ar smėlėto dugno.


Flat pear (kriaušės formos, suplotas)

Šį svarelį reikia naudoti žūklaujant žolėje ar dumble, kai norite, jog švinas nenusitemptų masalo gilyn. Lengvas, 1-2 uncijų plokščios kriaušės svarelis skęsta plokštuma ir nesminga giliai į minkštą dugno paklotą.



Gripper (su dantukais)

Šie svareliai – darbininkai. Jie prastai skrenda, tačiau puikiai laikosi ant dugno ten, kur didelė srovė arba vėjas ir bangos tempia valą vandens paviršiuje. Taip pat, tokie švinai nepamainomi žūklaujant ant itin stačių šlaitų, kur apvalesnis svarelis ima riedėti žemyn.



Inline (slankiojantys)

Daugelis karpininkų sako, kad šie svareliai jau išėję iš mados. Tačiau ten, kur karpiai profesoriai, sistemėlė su slankiojančiu švinu garantuos didesnį atsargaus karpio pasikirtimo procentą.

Inline švinus rekomenduojama rinktis, kai ketinate žvejoti su dideliais PVA maišeliais. Taip išvengsite sistemėlės užsipainiojimo.

Didžiausi inline svarelių minusai: didesnė tikimybė prarasti žuvį, kai ją traukiant svarelis įsipainioja į žoles ir neatsisega ir triukšmingesnis tėškimasis į vandenį užmetimo metu.


Distance (kulkos)

Šie svareliai skirti tolimašaudžiams snaiperiams. Jei ketinate mesti 120 ir daugiau metrų, ko gero neapsieisite be distance svarelių. Be to, aptaki jų forma žuvies traukimo metu mažiau kabinasi už vandenžolių.

Method feeder (method šėrykėlės)

Rimti karpininkai pasakytų, kad bandant pagauti trofėjinį karpį, šiuos svarelius reikia palikti namie. Tačiau komerciniuose vandens telkiniuose, pvz. Punioje, šis svarelio ir šėryklos hibridas daugeliui žvejų padovanojo gražių laimikių tuomet, kai kiti rimti vyrai su standartinėmis sistemėlėmis liūdnai „rūkė“.