Apie epoxy tipo strymerius turbūt girdėję esam visi. Pirmieji juos, turbūt, pradėjo rišti Danijos muselininkai šlakių žvejybai jūroje. Neužilgo pradėjo rišti ir Lietuvos muselininkai bei gaudyti jais upėse upėtakius. Didelį jų populiarumą lėmė nesudėtingas rišimas, gražus jų judesys vandenyje, lengvumas, kas leidžia strymeriaut ir mažos klasės kotais bei galima plati spalvų gama, nes sintetinio kailio galima rasti labai daug spalvų. Todėl, pasikinkai fantaziją ir sėdi jų rišti. Nėra fantazijos- žiūri i voblerių spalvas ir tada sėdi, riši, margini vandeniui atspariais markeriais...

Paskutinės kelios žiemas tokios, kad yra galimybė rast atvirus upelius ir sezono visiškai neuždaryti arba jį atidaryti labai anksti. Anksti pavasarį į upeliukus nelendu žvejoti be raudongalvio strymeriuko- su juo visada pavykdavo ką nors pagaut. Laimikiai gal ir neįspūdingi, bet geriau nei nieko...

---1---

Įsistatau kabliuką į spaustuvelius. Kabliukus šio tipo stymeriams naudoju karpinius, kurių trumpas kotelis ir platus įlinkis. Šiuo konkrečiu atveju naudoju Mustad 10829BLM Nr.6. Vedamuoju siūlu pritvirtinu keletą juostelių Angel Hair sidabrinio blizgučio apytiksliai vienoje linijoje su kabliuko gyliu. Iš apačios strymeris truputi blizgės ir mano labiau vilios žuvį.

---2---

Atsikerpu kuokštelį sintetinio kailio, kuris angliškai vadinasi Super Polar Fibre. Bent jau tokiu pavadinimu jis parduodamas kaimynų internetinėje parduotuvėje. Neskubėkit joje pirkt, o paieškokit jo savo miesto audiniu parduotuvėje. Manau rasit jo nusipirkt. Aš sintetinius kailius pirkau Kaune, Krevės prospekte. Spalvų pasirinkimas tikrai pakankamas. Išpešioju trumpesnius kailio plaušelius ir tvirtai laikydamas dešine ranka plaukų kuokštelį, patrumpinu kaire ranka nuraudamas ilgesnius plaukelius. Danijos muselininkų puslapyje rasite, kad jie pirma kuokštelį deda iš apačios. Aš ir dauguma kitų Lietuvos rišėjų šito atsisakė, nes apatinis kuokštelis dažnai persimeta į vieną kabliuko pusę ir taip sugadinamas strymerio darbas- strymeriukas pradeda vartyti, gaištamas brangus žvejybos laikas stymerio sušukavimui.

---3---

Uždedu ant pirmo sparno kuokštelio dar sidabrinio Angel Hair ir dedu antrą kailio kuokštą , paruošęs jį kaip ir aprašyta aukščiau. Šį kuokštelį uždedu jau truputį ilgesnį, nei pirmas, tokiu būdu formuoju siaurėjantį strymerio kūną, imituodamas žuvelės formą.

---4---

Dedu dar kelias sidabrinio Angel Hair juosteles ir trečią kailio kuokštą, kuris vėl truputį ilgesnis nei antrasis. Yra ir kitas sparno formos formavimo būdas. Tam naudojamos filiravimo žirklės. Tada dedamas norimas kiekis kailio, nesistengiant formuoti siaurėjančio sparno ir jis apkerpamas, suteikiant norimą formą. Aš jų kolkas neturiu, todėl naudoju šį sparno formavimo būdą.

---5---

Iššukuoju sparną adata, kad visi trys sparno sluoksniai susilygintu ir pasidarytu vientisas sparnas. Užfiksuoju sparną laku, kad sparnas tvirčiau laikytusi ir neišsipeštų.

---6---

Raudonai galvai suformuoti naudoju triušio kailio zonkerio juostelę. Kailio plaukelius paimu kažkada gamintu popieriaus segtuvu ir nukerpu odos juostelę. Tokį segtuvą dabar jau sunku bus rasti, bet yra nepigiai kainuojantis Marc Petitjean Magic Tool Set rinkinys, kuriame yra tokia funkciją atliekantis spaustukas. Vietoj kailio galima naudoti ir sintetinį kailį, bet dabningo kilpoje jį sudėtingiau susukti, todėl naudoju kailį.

---7---

Nukirptus plaukelius įdedu į dabingo kilpą ir susuku. Plaukeliai neiškirs, jei suksit taip- suimu pirstais kilpą, žemiau plaukelių. Tada pasuku dabingo kilpos irankėlį. Siūlas susisuka. Tada paleidžiu pirstus, kuriais laikiau kilpą ir siūlas susuka susuka plaukelius. Pabandykit, tikrai patogiau.

---8---

Suku dabingo kilpoje susuktus plaukelius apie kabliuką vis pirstais šukuodamas plaukelius kabliuko link. Tokiu budu plaukeliai sugula gražiau, nesisivelia. Dar papildomai pašiaušiu plaukelius šepetėliu, taip jie pasidaro puresni.

---9---

Priklijuoju raudonas akis 3D epoxy. Klijuoju jas su ZAP-A-GAP superklijais. Galima aišku ir su SUPERGLUE, bet aukščiau paminėti klijai buteliuke nesudžiūsta ir juos naudoti galima tol kol jie pasibaigia, ko nepasakyčiau apie kitus greitai džiūstančius klijus.

---10---

Pasiruošiu nedidelį kiekį epoksidinių klijų. Jų daug nereikia- po normalaus dydžio lašą. Surišę keletą strymerių pamatysit, koks kiekis klijų pakankamas galvai suformuot ir klijų pakaks ilgam. Klijus maišau adata, tada nesusidaro oro burbuliukų, kurie atsiranda kai maišoma prie klijų pridedama mentele. Palaukiu apie minutę, kad klijai truputį pastingtų ir formuojant galvą jie ne taip tekėtų. Iš keletos bandytų epoxidinių klijų labiausiai man patiko Bison Epoxy 5 Min klijai. Be jų dar yra ir Moment firmos klijai, bet jų pakuotė nepatogi, švirkštai toliau vienas nuo ito, nepavyksta klijus duozuoti viename taške, klijai pasiskleidžia didesniame plote, sunkiau juos sumaišyti ir gali gautis, kad sufotmuota galva ilgi neišdžius ar arba pilnai neišdžius ir net po paros pirštai lips prie galvos. Mentele tepdamas formuoju strymerio galvą, klijus tepu tarp akių ,ant jų už akių. Suformavęs galva strymerį kelias minutes suku jį spaustuvėliuose, kuriuose yra rotary galimybė. Po to įsmeigiu jį į specialiai tam pasigamintą aparatą, kuriame jį suku kokia 20min, kol klijai pilnai sustingsta. Jei neturit spaustuvėlių su rotary funkcija ar paratato specialiai pagaminto džiovinti epoksiukų galvoms teks truputį laiko praleis epoksiuką vartant rankose- paverti i vieną pusę, į kitą vis stebint kaip teka epoksidiniai klijai- neleiskit jiem sutekėt i vieną pusė, o vartykit wstrymerį taip, kad klijai būtų pasiskirste ant galvos tolygiai. Teks apsišarvuot kantrybe...

---11---

Strymeris baigtas. Jo dydis gaunasi kažkur apie 7cm- manau pavasarį tinkamiausias dydis nelabai aktyviai žuviai.


rišo: Laimonas Urbietis, www.flyfishing.lt