Šiais laikais, niekam ne paslaptis, kad norint užmesti toli nedidukę plūdę reikia apsirūpinti tam tikslui skirta rite. Iš tikrųjų tolimojo užmetimo ritė turi keletą skiriamųjų kriterijų. Visų pirma, tai vyniojimo greitis, kai vienu ritės rankenėlės apsisukimu suvyniojama 80-120 cm valo, o ir ritės perdavimas 5,7:1 - 7,2:1. Kyla klausimas, o kam šito reikia? Viskas labai paprasta. Geras ir greitas valo klojimas bei perdavimas reikalingas todėl, kad ši ritė naudojama ten, kur daromi daugkartiniai pakirtimai, patraukimai, įvairūs permetimai, o kur dar tušti daugkartiniai pakirtimai bei greitas žuvies  išvedimas ją pakirtus iš žvejojimo zonos. Ir visa tai išgaunama tokios ritės dėka.

Kartais kyla klausimas, ar labai užmetimo nuotolį įtakoja arti ritės esantis pirmas meškerės žiedelis. Iš principo tai įtakos nedaro, nes nuo ritės numetamas valas metimo metu lenda per pirmą didelį žiedą ir yra iš karto gesinamas, o toliau praktiškai tarsi strėlė lekia į priekį. Žinoma, naudojant ritę ir pakirtus žuvį ar šiaip užkabinus kliuvinį nerekomenduotina tampyti, tąsyti valo, kas kartą perduodant smūgius ritei, nes ji nuo to kenčia ir ateityje tikrai šiek tiek įtakos jūsų užmetimus. Taip pat užmetimo nuotoliui nedidelę reikšmę, bet vis dėlto turi, stabdžio užveržimas, tepalo, kuriuo suteptos ritės detalės, jos sureguliavimas, guoliukų, įvairių detalių kiekis, profilaktikos atlikimas ir t.t.

Žvejai mėgėjai dažnai diskutuoja arba užduoda sau klausimą – kuri ritė yra geresnė, su priekiniu ar galiniu stabdžiu? Žiūrint iš teorinio taško fiksacijos plotas esant stabdžiui priekyje yra didesnis bei geriau atlaiko apkrovas. Be to, tokio tipo ritės yra kompaktiškesnės.Tačiau iš principo žvejojant match tipo meškerykočiu daugumai labiau priimtina ritė su galiniu stabdžiu, nes tai tiesiog patogiau. Be to, jei žvejojame vidutinio ir mažo dydžio žuvis, tai tokios ritės mums visiškai pakanka. Tuo labiau, nereikia pamiršti, kad ričių, turinčių galinį stabdį, būgneliai kainuoja žymiai pigiau.

Jei kalbėtumėme apie valo klojimą ant būgnelio, tai esminio skirtumo tarp abiejų tipų ričių nepastebėtumėme. Šiais laikais valai gana ploni ir stiprūs, o metimai retai kada viršija pusšimtį metrų, todėl metimo metu ir valo naudojamas kiekis būna nedidelis. Todėl netgi ir jei ritė kloja valą ne itin gerai, tai ypatingos reikšmės nesudaro, nebent valo būtų per daug ir jis slystų po būgneliu.

Dar vienas pastebėjimas dėl momentinio stabdžio. Jei, tarkime, spiningautojui ar dugnininkui tai itin daug reikšmės turintis faktorius, tai plūdininkui šis momentas nieko nereiškia, išskyrus įkyrų ritės spragtelėjimą, o be to dar kartais rodomus  kaprizus esant minusinei temperatūrai.

Kalbant apie ypatingai aukštus žvejų keliamus reikalavimus tai pagrinde juos tenkina tokios ritės kaip Shimano: serijos Stradic, Stradic-X, Super Match, Super Match X, Super Aero 3000 ir 4000. Šių ričių gamintojai, reikia pripažinti, tikrai labai pasistengė Deja, šių ričių kaina labai aukšta ir siekia 300 – 600 litų. Tačiau turime sutikti, kad gera prekė ir kainą turi.

Norintieji sutaupyti gali pasirinkti pigesnius variantus, pvz. Browning Agressor 630M ir Maver Monster Match 2000 GTX,  kurių kaina atitinkamai 250 – 200 litų. Šios ritės komplektuojamos su dviem, trim būneliais. Na, gal Browning ritės būgnelis tik  kiek  mažokas. Be to, po vieną – du neblogus match ričių modelius galima rasti daugelyje firmų.

SIGUTIS