Parduotuvėje galima aptikti kelių rūšių elastikų. Skiriasi jų storis, spalva, tamprumas. Galime pabandyti elastiką suskirstyti į tris pagrindines dalis, atsižvelgdami į žuvies dydį ir gaudymo sąlygas.

Pirmoji, kai gaudoma smulki žuvis ir naudojamas įprastas elastikas, kurio storis nuo 0.6mm;0.7mm;0.8mm;0.9 mm storio. Firmos ,gaminančios elastikus sugrupuoja juos  pagal bar kodus, o įvairius diametrus išskiria skirtinga spalva. Tačiau tai nereiškia, kad, tarkim, Browning 0.8mm bus žalios spalvos, o Pieston Innovation tokio pat storio atitiks tą pačią spalvinę gamą.

Tačiau, kad ir kaip gražiai atrodo naujas elastikas, po kelių valandų žūklės jo spalva nublanksta, o pasižiūrėjus į šalia esančius žvejus su sportinėmis meškerėmis tenka pastebėti, kad jie dažniau teikia pirmenybę tokio pačio diametro elastikui, bet pagamintą iš latekso. Ši medžiaga tampresnė, natūrali, nedažyta šviesios smėlio spalvos ir ilgiau išlieka kokybiška.

Antras pogrupis ,kurį galima būtų išskirti -tai storesnis elastikas, kuris dažnai literatūroje vadinamas solid. Pagal pavadinimą galima suprasti,kad  solidesnis elastikas- solidesnė ir žuvis. Šis elastikas naudojamas karšiams, karpiams, lynams ar sunkesnėms sistemoms gaudant srovėje. Dažniausiai naudojamas storis 1mm;1.2mm;1.4mm;1.6mm;1.8mm. Jų  taip pat yra skirtingų spalvų. Verta paminėti, kad tiek pirmos, tiek antros rūšies elastikai rišami su specialiu konektoriumi, kuriuo lengvai uždėsite ir nuimsite sistemą.

Trečia rūšis, kuri labiausiai sudomino žvejus pastaruosius kelis metus,yra kaip revoliucija. Tai vadinamasis hollow, arba kitaip tariant tuščiaviduris elastikas, kuris pasižymi ypač dideliu tamprumu ir labai tolygiu jėgos pasiskirstymu. Galima atkreipti dėmesį, kad šio elastiko mažesnio diametro kaip 1.6mm man neteko aptikti. Žinoma, jų yra ir storesnių kaip 1.8mm;2.0mm;2.2mm;2.4mm;2.6mm. Bet dėl savo unikalios sudėties viduje, net ir pasirinkus 1,8mm diametro hollow elastiką ,juo puikiai galima gaudyti vidutinio dydžio kuojas ir tikėtis didelės žuvies be baimės, kad elastikui neužteks jėgos ar jis gali suplyšti. Užsisakęs Daiwa hydro elastiką sužinojau, kad vidinėje elastiko ertmėje yra įpiltas skystis, kuris dar daugiau paskirsto apkrovą elastikui. Tačiau ne taip, kaip prieš tai išvardinti elastikai, šis yra gana brangus, o ir prijungti prie konektoriaus ne taip paprasta. Jo reikia galingo. Bet vietoje stypsančio bumbulo viršutinėje sudurtinės meškerės dalyje yra kita išeitis- varnos koja. Viskas paprasta ir nesudėtina, tik įsidėmėkite žemiau surašyta instrukciją ir  tai padaryti nebus sunku.

Suformuokite kilpą.

Susukite kilpą du, tris kartus.

Stipriai patraukite, o galus nukirpkite žirklėmis.

Uždėti ir nuimti sistemą naudokite specialią  kilpą. Reikia surišti didesnę ir  mažesnę kilpą viena šalia kitos.

Varnos koją įsprauskite į suformuotą kilpą.

Kai sugalvosite nuimti sistemą ,patraukite už mažosios kilpos ir sistema atsilaisvins.

Beje, prieš rišdami varnos koją galite užmauti guminį stopmazgį, kuris naudojamas plūdėms. Jis užkimš skylę ir neleis vandeniui ir nešvarumams patekti į vidų. Bet nevertėtų pamiršti, kad prieš gaudant visus elastikus derėtų sudrėkinti vandenyje, tam, kad geriau slystų ir nestrigtų viduje.

Artūras Sakalauskas, www.pyla.lt