2015-11-25

Artinantis Kalėdoms ir sparčiai vėstant orams upių pakrantėse stipriai padaugėjo žvejų mėgėjų. Atšalus orams atgijo ir žvejai „kabliautojai“, tai žinodami Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nuolat tikrina pamėgtas „kabliautojų“ vietas.

2015 m. lapkričio 22 d.  pareigūnai  Nemuno upėje, ties Karaliaus Mindaugo tiltu, pačioje Kauno širdyje sulaikė "kabliautoją". Draudžiamu užkabinamuoju būdu, kai žuvis sugaunama už bet kurios kūno vietos išskyrus galvą, šis pilietis sugavo  starkį  (37 cm) ir du žiobrius. Iš Ilgakiemio į Kauną atvykęs pilietis D.P. nė kiek nesidrovėjo žvejoti užkabinamuoju būdu šalia kitų žvejų, kurių buvo daugiau kaip dešimt. Iš „kabliautojo“ konfiskuotas mėgėjiškos žūklės įrankis, žala padaryta žuvų ištekliams  apie 289 Eur.

2015 m. lapkričio 25 d. 15:00 val. Nevėžio upėje, Kauno rajone ties Užliedžiais, pil. V.T. ir G.V. žvejojo draudžiamu užkabinamuoju būdu. V.T. draudžiamu būdu vadinamuoju „kabliavimu“ sugavo du žiobrius. Žuvys mechaniškai sužalotos į šonus. Iš „kabliautojų“ konfiskuotas mėgėjiškos žūklės įrankiai, žala padaryta žuvų ištekliams  apie 130 Eur.

LR AM Kauno RAAD GGAI pareigūnai yra dėkingi pilietiškiems žvejams, kurie pranešė apie daromus pažeidimus.

Tačiau ne visi žvejai mėgėjai tokie pilietiški, dar daug žvejų, kurie pamatę aplinkos apsaugos pareigūnus kaip įmanydami stengiasi įspėti kitus žvejus, kuo pasinaudoja ir brakonieriai.

2015-11-26

2015 m. lapkričio 26 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą Alytaus r. Reido metu, apie 12 val., Simno ežere buvo pastebėtas pilietis, statantis tinklą. Pastebėjęs pareigūnus neteisėta žvejyba užsiiminėjantis A.N. bandė sprukti, tačiau buvo sulaikytas. Pažeidėjui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 87 str. 3 d. Už tokį pažeidimą numatoma bauda nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Pil. A.N. žuvų sugauti nesuspėjo, todėl žala gamtai nepadaryta, tačiau su neteisėtoje žvejyboje naudota valtimi ir statomu tinklu teks atsisveikinti.

2015-11-26

Klaipėdos regione 2015 m. lapkričio 26 diena - „juodasis“ ketvirtadienis brakonieriams. Skuodo rajono agentūros pareigūnai turėdami informacijos apie galimus pažeidimus, vykdant žvejybą neteisėtu būdu, Šatos upėje, Skuodo r., sulaikė asmenį, naudojantį žvejybai elektros žūklės aparatą. Jis buvo sugavęs vieną upėtakį. Pažeidimo įrankiai išimti ir bus perduoti ikiteisminiam tyrimui. Už tai numatyta baudžiamoji atsakomybė ir bus paskaičiuotas žalos, padarytos aplinkai, dydis, kuris pagal galiojančią metodiką, panaudojus elektros srovę ar ultragarsą, siekia  2900 Eur.

Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, dienos metu jau ne pirmą kartą per pastaruosius metus sulaikė tą patį asmenį, statantį kilpas laukiniams žvėrims Paičių miške, Šilutės rajone. Surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal ATPK 85 str. 4 d. Kokią baudą paskirti, spręs Šilutės rajono apylinkės teismas.

Tą pačią dieną sulaikyti du asmenys, vykdantys žvejybą draudžiamoje vietoje, Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje, Kniaupo įlankoje. Žuvies sugavę neturėjo. Paimti žvejybos įrankiai: 2 spiningai ir kateris “Amūr”.

Gavus pranešimą iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vileikių užkardos apie  Skirvytės upėje, Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje, žvejojantį asmenį draudžiamu užkabinamuoju būdu, buvo sulaikytas pilietis, kuris buvo sugavęs šiuo metu draudžiamą gaudyti žuvį – šamą, ant kurio matėsi sužalojimai, padaryti žvejojant draudžiamu, užkabinamuoju būdu. Paimtas žvejybos įrankis – spiningas ir guminė valtis su elektriniu varikliu. Teks atlyginti apie 300 eurų žalą žuvų ištekliams.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais ketvirtadienio vakarą pastebėjo Drevernos upėje pastatytus tinklus. Tik penktadienio rytą buvo sulaikytas Drevernos gyventojas, atplaukęs medine valtimi pasiimti tinklų. Tinkluose buvo keliasdešimt kilogramų raudžių. Teks atlyginti apie 500 eurų žalą žuvų ištekliams, paimta žuvis, tinklai ir valtis.

Už visus šiuos neteisėtos žvejybos pažeidimus buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal ATPK 87 str. 3 d., gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų.

2015-11-30

Vykdant reidą prie Mituvos ir Nemuno santakos Jurbarko mieste, vėlų penktadienio vakarą buvo sulaikyti tinklais žvejoję piliečiai. Sulaikius, paaiškėjo, kad tai aplinkosaugininkams gerai pažįstami G.K ir R.Š. Minėti piliečiai už neteisėtą žvejybą yra bausti ne kartą, o šiemet pakliūva jau antrą kart. Sulaikyti teisinosi – vyrai, mes kitaip negalim, žvejyba mums įaugusi į kraują...

Deja, toks žvejybos įaugimas į kraują kainuos baudas iki 289 eurų ir tinklų konfiskaciją.

2015-12-03

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais šių metų gruodžio 3 dieną organizavo reidą Švenčionių rajone Kretuono ežere. Ankstų rytą aplinkosaugininkai išplaukė su valtimi apžvalgyti ežero platybių. Nuo pat ankstaus ryto Kretuono ežerą gaubė tirštas rūkas, kas sunkino stebėjimą, tačiau budri aplinkosaugininkų akis įžvelgė ežero pakrantėje įtartinai besiblaškančią valtį su dviem joje esančiais vyrais. Aplinkos apsaugos pareigūnai nutarė įtartiną valtį stebėti toliau ir neapsiriko – valtyje sėdintys vyrai intensyviai pradėjo traukti pastatytus tinklus. Pažeidėjai taip intensyviai „darbavosi“, kad net nepastebėjo, kaip prie jų priplaukė inspektoriai. Pažeidėjai R. R. ir R. D. sulaikymo vietoje prisipažino, jog žvejojo dviem statomaisiais tinklais, taip norėdami pasigauti žuvies artėjančių švenčių proga. Laimei pažeidėjams žalos žuvų ištekliams padaryti nepavyko, nes abu tinklai buvo tušti, o keletas gyvybingų kuojų nedelsiant buvo paleistos atgal į ežerą. Pažeidėjams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai pagal LR ATPK 87 str. 3 d., taip pat paimti tinklai bei medinė irklinė valtis, dėl kurios asmenys ypač sielojosi.

Tos pačios dienos popietę Švenčionių rajone aplinkosaugininkai nutarė užsukti į Pamerionių kaimą ir patikrinti jiems gerai žinomą „veikėją“ gyvenantį ant Meros upės kranto. Ir šiuo atveju aplinkosaugininkai neapsiriko – pareigūnams artėjant prie upės, buvo pastebėti du asmenys nešini draudžiamu žūklei naudoti elektros aparatu. Nedelsiant reaguodami į šią neteisėtą veiką, inspektoriai sulaikė jiems jau gerai žinomą „veikėją“ S. G. Tačiau šis pažeidimas draudžiamu elektros aparatu nesibaigė. Su policijos pareigūnų pagalba apžiūrėjus ir patikrinus piliečio S. G. gyvenamąsias bei ūkines patalpas buvo rasti draudžiami žvejybos įrankiai – statomasis žiauninis tinklas, žeberklas, taip pat draudžiamos medžioklėje naudoti kilpos medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti, šaldiklyje trys lašišinės žuvys. Pažeidėjas pristatytas į Švenčionių policijos komisariatą, jam pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl draudžiamo žūklės elektros aparato laikymo, taip pat surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas už neteisėtų žvejybos įrankių laikymą bei neteisėtų kilpų laikymą pagal LR ATPK 87 str. 2 d. ir 85 str. 3 d. S. G. gresia baudžiamoji atsakomybė pagal BK 272 str. 4 d. bei bauda iki 868 Eur. Pažeidėjas uždarytas į areštinę 24 valandoms.

2015-12-08

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūros darbuotojai iš pranešimų centro gavo informaciją, kad Biržulio ežere, Varnių seniūnijoje, Telšių rajone yra žvejojama su tinklais. Tinklus užmetusį vyrą pastebėjo regioninio parko darbuotojai. Jie pažeidėją sulaikė.

Į krantą valtimi parsiyręs R.A. (1968 m.) buvo sulaikytas, tačiau neigė statęs tinklus. Regioninio parko darbuotojai puikiai matė, kur vyras pastatė tinklą, tad atvykus aplinkosaugininkams, nuplaukė ir tinklą ištraukė. 50 metrų tinklas buvo tuščias.

Priremtas įkalčių vyras prisipažino brakonieriavęs. R.A. surašytas protokolas (ATPK 87 str. 3d.). Už žvejybą su tinklu administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą iki 289 eurų. Be to bus konfiskuota pažeidėjo valtis ir tinklas.

Vyrui pasisekė, kad tinkle nebuvo žuvies, nes regioniniame parke padaryta žala gamtai skaičiuojama triskart didesnė. Tad, už pavyzdžiui, sugautą vieną lydeką tektų sumokėti daugiau kaip 475 eurus.  

2015-12-08

Artėjant šventėms ypač suaktyvėjo neteisėta žvejyba užsiimantys asmenys. Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai per paskutinę savaitę išaiškino net 7 piliečius, neteisėtai žvejojusius statomais tinklais. Vieną iš jų – Salako sen. (Zarasų r.) gyventoją E. S., sulaikė net du kartus. Gruodžio 8 dieną pakliuvęs Luodžio ežere, gruodžio 13 d. išsiruošė į Antalieptės HE tvenkinį. Šį kartą į kompaniją pasikvietė savo tėvą V. S., kuris irgi gerai žinomas aplinkosaugininkams. Ar kad ,,13“ datos skaičius nelaimingas, ar atsitiktinumas, bet Utenos GGAI pareigūnai juos, su tinklu braidžiojančius po nendryną, užtiko ir čia. Kadangi tai buvo tik žvejybos pradžia, minėti piliečiai žuvų sugauti nespėjo. Šie asmenys naudoja savitą žvejybos būdą statomu tinklu – vienas stato tinklą brisdamas per nendryną, o antras paprasčiausiai baido į jį žuvis. Vėlų rudenį toks būdas gan efektyvus, kadangi lydekos mėgsta laikytis sekliose pakrantėse. Praėjusį kartą taip žvejodamas E. S. turėjo sugavęs net 13 lydekų. Gal ir geras sumanymas iš pažeidėjų pusės, nes  nėra rizikos, kad pakliuvęs neteksi valties, o ir pastebėti taip žvejojančius asmenis nėra lengva, tačiau eilinį kartą pergudrauti GGAI pareigūnų nepavyko, todėl administracinės atsakomybės išvengti irgi nepavyks. Jiems surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai ir paimtas neteisėtoje žvejyboje naudotas tinklas.

2015-12-09

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Molėtų rajono agentūros pareigūnai šių metų gruodžio 9 d. vakare, siekdami nustatyti galimai neteisėtos žvejybos atvejus, surengė reidą Išnarų ežere.

Ilgai netrukus, sutemoje prie ežero pasirodė du piliečiai, kurie išplaukė į ežerą ir žibintu apšvietinėjo nendrynus. Po kurio laiko pakrante pradėjo vaikštinėti ir trečias asmuo, kuris turėjo užtikrinti neteisėtos žvejybos saugumą.

Ežere praleidę keletą valandų žvejai grįžo į krantą, kur jų jau laukė pareigūnai. Šis susitikimas pažeidėjus labai nustebo, nes paliktas sargas turėjo įspėti apie galimus nemalonumus.

Norėdami išvengti atsakomybės, pažeidėjai pasileido bėgti, tačiau kaipmat buvo sulaikyti. Aiškinantis aplinkybes nustatyta, kad ežerine gaudykle neteisėtai gaudė bei, pasišviesdami prie akumuliatoriaus pajungtu automobiliniu žibintu, žeberklu badė žuvis Molėtų rajono gyventojai Ž. R. ir R. M.

Neteisėtos žvejybos metu minėti asmenys nudūrė 1 karšį ir 4 lydekas. Pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal LR ATPK 87 str. 3 d., bus skirtos administracinės baudos siekiančios iki 289 eurų. Paimta medinė valtis, ežerinė gaudyklė, žeberklas, automobilinis žibintas bei akumuliatorius, be to teks atlyginti gamtai padarytą žalą 699,52 eurų.

2015-12-09

Luodžio ežeras, esantis Zarasų rajone, ne veltui įtrauktas į vandens telkinių sąrašą, kuriuose kuriamas ,,Žvejų rojus“. Tai žuvingas, ypač spiningautojų pamėgtas, Gražutės regioniniame parke esantis vandens telkinys. Tokios sąlygos traukia ne tik žvejus mėgėjus, bet ir tuos, kurie nepaisydami nei didelių baudų, nei ženkliai padidintų įkainių už padarytą žalą žuvų ištekliams, užsiima nelegalia, dažniausiai draudžiamais būdais vykdoma žvejyba.  Aplinkosaugininkai, analizuodami realią situaciją, aplinkosauginės kontrolės tikslais dažnai lankosi prie tokių ežerų.

Š. m. gruodžio 8 dienos popietę Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai atvyko prie Luodžio. Vienas iš atvykusių aplinkosaugininkų nuo Marceliškių kaimo pusės pakrante patraukė link Dumblynės. Ši ežero dalis išsiskiria dideliais nendrynais, negilu, pakrantė apaugusi sunkiai praeinamais krūmais, pelkėta, todėl ne iš visur įmanoma matyti, kas čia vyksta. Tą puikiai žinodami, pažeidėjai  ir naudojasi jiems palankiomis sąlygomis. Beeidamas pareigūnas nendryne išgirdo įtartiną pliuškenimą. Netruko įsitikinti, kaip du piliečiai braidžiodami žvejoja su statomu tinklu. Pažeidėjai, neišbrisdami į krantą, vis perstatydami tinklą baidė į jį žuvis ir judėjo Dumblynės kaimo link. Po geros valandos baigę žvejybą, pakrante pasuko link namų. Vienas iš pažeidėjų tuščiomis ėjo 20-30 m priekyje, o antras, nešinas laimikiu, iš paskos. Kai prieš juos ant tako atsirado pareigūnas, pažeidėjas, kuprinėje nešęs žuvis, puolė į pakrantės švendryną ir ėmė bėgti. Inspektorius padarė tą patį. Nors maudynės tokiu metų laiku tikrai nėra malonios, bet už keliasdešimt metrų bėglys buvo sulaikytas. Surasta ir numesta kuprinė, kurioje buvo 13 lydekų, svėrusių apie 6 kg ir 0,2 kg raudžių. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad vienu statomu tinklu neteisėtai žvejojo Salako seniūnijos gyventojai S. S. ir E. S. Beje, jau ne kartą pakliuvę GGAI pareigūnams. Jiems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimtas statomas tinklas ir neteisėtai sugautos žuvys. Pažeidėjams bus skirtos administracinės baudos nuo 115 iki 289 erų ir teks atlyginti 2062 eurų dydžio žalą, padarytą žuvų ištekliams.

2015-12-10

Artėjant didžiosioms metų šventėms Lietuviai nuo seno įpratę užbaigti metų darbus ir apsikuopti nuo šiukšlių, neatsitiktinai, šiuo laikotarpiu,  Lietuvos Respublikos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija surengė, jau tradicija tampančią, akciją – viešą draudžiamų žvejybos ir medžioklės įrankių naikinimą, kurioje galėjo dalyvauti visi neabejingi gamtai piliečiai.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento kieme aplinkosaugininkai sukrovė didžiulę krūvą, paruoštų naikinimui, draudžiamų įrankių ir priemonių. Iš brakonierių atimtus draudžiamus žūklės ir medžioklės įrankius aplinkos apsaugos pareigūnai pjaustė ir kapojo, vėliau šiukšlėmis virtę įrankiai bus perduoti atliekų tvarkytojams. Į šią akciją atvykę žvejai mielai talkino aplinkosaugininkams, patys savo rankomis kapodami tinklus. Atliekomis virto per 100 įvairaus dydžio tinklų, kurių bendras ilgis siekė net 5 kilometrus. Taip pat buvo naikinamos, kilpos, spąstai ir kitos gaudyklės.

Akcijos metu buvo sunaikinta tik dalis įrankių ir priemonių, 2015 metais konfiskuotų iš brakonierių Kauno regiono teritorijoje. Tinkamos naudojimui valtys, meškerės ir kitos priemonės, kurių teisės aktai nedraudžia naudoti buvo perduotos Mokesčių inspekcijai, kuri viešai jas realizuoja, tuo papildydama Valstybės iždą.

2015-12-10

Jeigu pažeidėjų tarpe būtų skelbiamas titulas ,,Metų brakonierius“, Utenos regione jo laimėtoju neabejotinai taptų V. I. iš Švedriškės kaimo (Ignalinos r.). Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai šį asmenį, kartu su jo bendrininku R. Ž., žvejojančius statomais tinklais, šiais metais sulaikė jau ketvirtą kartą... Gruodžio 10 d. ryte dar buvo tamsu, kai minėti asmenys atvyko prie Tauragno ežero. Sėdę į valtį išplaukė traukti prieš keletą dienų pastatytų seliavinių tinklų. GGAI inspektoriai jų jau laukė. Ištraukę 7 tinklus, pažeidėjai pasuko link kranto. Nors išsilaipino gana toli nuo išplaukimo vietos, tačiau aplinkosaugininkų pergudrauti nepavyko. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad šie piliečiai 7 statomais tinklais neteisėtai sugavo 16,5 kg seliavų ir  5,5 kg kuojų. Jiems surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimta valtis, tinklai ir neteisėtai sugautos žuvys. Pažeidėjams bus skirtos administracinės baudos nuo 115 iki 289 eurų, konfiskuota valtis ir tinklai, bei teks atlyginti 216,41 eurų dydžio žalą, padarytą žuvų ištekliams. Reikia pažymėti, kad GGAI pareigūnai šiuos asmenis jau keleri metai iš eilės kiekvieną rudenį sulaiko neteisėtai gaudančius seliavas Tauragno ežere.

2015-12-12

Š. m. gruodžio 12 d. ryte, Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai dirbo Molėtų rajone. Šlapdriba, lietus, gūsingas vėjas – tikrai nepalankus oras žvejybai. Tačiau Utenos miesto gyventojas V. J., atvykęs į Ančėnų kaimą prie Vastapo ežero, sugalvojo kitaip. Matyt pamanė, kad aplinkosaugininkai tokiu oru prie ežerų tikrai nesilankys. Pasiėmęs statomą tinklą sėdo į valtį ir pabandė artėjančių švenčių stalui žuvies pasigauti. Bet apsiriko. GGAI pareigūnai užfiksavo tokią V. J. žvejybą, surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą, paėmė valtį ir tinklą. Žuvų sugauti šis pilietis nespėjo, todėl jam bus skirta tik administracinė bauda pagal LR ATPK 87 str. 3 dalį ir bus konfiskuota valtis bei statomas tinklas.



Aplinkos ministerijos informacija