2015-12-15

Prieš keletą savaičių Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Zarasų rajono agentūros pareigūnus pasiekė informacija, kad Zarasų rajone esančiame Suvieko ežere vykdoma neteisėta žvejyba statomais žvejybiniais tinklais. Siekiant nustatyti galimus pažeidimus, buvo sustiprinta ežero kontrolė.

Gruodžio 11 d., apie 10 val., pareigūnai Suvieko ežere pastebėjo valtį su dviem asmenimis, kurie drąsiai traukė pastatytus tinklus. Išsitraukę 6 tinklus patraukė link kranto, kur buvo palikę automobilį. Čia jų jau laukė pareigūnai. Sulaikius pažeidėjus nustatyta, kad Suvieko ežere neteisėtai žvejojo vietinis gyventojas N. Z. ir Zarasų miesto gyventojas G. Š. Pažeidėjams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai, paimta medinė valtis, tinklai. Minėtiems asmenims, nustatyta tvarka, bus skirtos administracinės baudos nuo 115 iki 289 eurų. Už neteisėtai sugautas 2 lydekas, 3,5 kg kuojų ir 0,5 ešerių teks atliginti ir padarytą žala žuvų ištekliams, kuri šiuo atveju siekia 356 eurus.

2015-12-19

2015 m. gruodžio 19 dieną, šeštadienį, Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nuo ankstyvo ryto dirbo Zarasų rajone. Apie 10 val. 30 min. Rašų ežere pastebėjo valtį. Joje buvęs asmuo išsitraukė du statomus tinklus ir, atplaukęs  ties Bileišių kaimu, išlipo į krantą. Čia jo jau laukė aplinkosaugininkai. Nustatyta, kad tai Utenos miesto gyventojas K. I., atvykęs į tėviškę, susigundė draudžiamu būdu pasigauti žuvies. Sumanymas tikrai nepavyko. Nors tinkluose nebuvo nė vienos žuvies, tačiau už padarytą pažeidimą teks atsisveikinti su tinklais, valtimi ir bus skirta administracinė bauda nuo 115 iki 289 eurų.

2015-12-20

Metų brakonieriumi“ tituluojamas Švedriškės kaimo (Ignalinos r. ) gyventojas V. I. ir jo bendrininkas R. Ž. mesti savo nelegalaus verslo, neteisėtai žvejojant statomais tinklais, nesiliauja. Praėjo lygiai dešimt dienų, kai šie asmenys buvo sulaikyti neteisėtai gaudę seliavas Tauragno ežere. Šį kartą gruodžio 20 dieną, sekmadienį, Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai minėtus asmenis sulaikė Ažvinčio ežere, kai pastatę beveik 300 m tinklų, parplaukė  į Švedriškės kaimą. Vėl jiems surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, vėl paimta eilinė valtis, tinklai. Reikia pažymėti, kad iš šių pažeidėjų vien šiais metais paimta jau penkta valtis. Jiems irgi atėjo ne itin geri laikai, nes paskutines paimtas valtis sunku įvardinti kaip plaukiojimo priemones. Mažai kas drįstų jomis nuplaukti ir keletą metrų – išpuvusiais bortais, kiaurais dugnais, praktiškai visą laiką reikia semti iš jų vandenį. Vienu žodžiu, iki nelaimės – vienas žingsnis. Sveiku protu sunku suvokti, vardan ko taip rizikuojama.

2015-12-24

Gruodžio 24 d. sulaikyti pažeidėjai, kurie pagalvojo, kad šventinę dieną pavyks lengvai ir nepastebėtiems draudžiamu būdu pasigauti žuvies. Visgi jie klydo, pažeidėjus pastebėjo neetatinis aplinkos apsaugos inspektorius ir apie juos informavo Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Ignalinos agentūros pareigūnus.

Neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai yra labai svarbūs aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų pagalbininkai. Viena iš neetatinių inspektorių funkcijų – pareigūnams teikti informaciją apie aplinkos apsaugą ir gamtos išteklių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus.

Ignalinos agentūros pareigūnai, gavę iš neetatinio aplinkos apsaugos inspektoriaus pranešimą apie neteisėtą žvejybą, skubiai išvyko į įvykio vietą. Buvo nurodyta, kad neteisėta žvejyba vykdoma Alksno ežere (Rimšės sen.).

Atvykę į vietą, pareigūnai sulaikė Rimšės seniūnijos gyventojus I. P. ir J. M., kurie žvejojo draudžiamu tinkliniu žvejybos įrankiu –statomuoju tinklu. Aiškinantis pažeidimo aplinkybes nustatyta, kad pažeidėjai žuvų nebuvo sugavę, todėl žala žuvų ištekliams nepadaryta, tačiau už žvejybą draudžiamu būdu teks atsakyti.

Už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą minėtiems asmenims surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir nustatyta tvarka bus paskirtos administracinės baudos pagal LR ATPK 87 str. 3 d. nuo 115 iki 289 eurų. Taip pat iš pažeidėjų konfiskuotas tinklas bei medinė valtis.

2015-12-28

Ar ilgiausia metuose naktis, ar trumpiausia diena kažkuriuos piliečius, gyvenančius šalia miškų ar vandens telkinių taip paveikia, kad pamiršę šių dienų administracinių baudų ir ieškinių už gamtai padarytą žalą dydžius, metų pabaigoje imasi draudžiamos veiklos.

Rokiškio rajono teritorijoje Jūžintų seniūnijoje Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė reidą - medžioklės kontrolę nakties metu - buvo stabdomi ir tikrinami automobiliai. Vieni skubėjo į namus, veždami eglutes šventėms su tvarkingais jų įsigijimo dokumentais, kiti vyko į svečius.

Stabdant vieną automobilį netoli Šetekšnio ežero, automobilis sumažino greitį, tačiau privažiavęs prie pareigūnų automobilio staiga padidino greitį nė nemanydamas sustoti. Maždaug už dviejų kilometrų gaudynių trasos, ties Vazajaus ežeru, vairuotojas, net neišjungęs variklio iššoko iš automobilio ir pasileido į šalia sodybos augančius vaiskrūmius ir ten tamsoje atsigulė bandydamas pasislėpti.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams teko išklausyti nemažai priekaištų, kad jie dirba ne savo darbą, kad jis bendrautų, jeigu čia atvyktų policininkai. Kadangi jis nepateikė asmens nei automobilio WW Golf dokumentų, netrukus iš Rokiškio atvyko ir policijos ekipažas.

Tada pilietis V. K. pasirinko, kad jis geriau bendraus su aplinkosaugos pareigūnais, todėl jam tokia galimybė buvo suteikta. Už draudžiamų nemėgėjiškos žvejybos įrankių (1 statomas tinklas ir 1 venteris) laikymą piliečiui V. K. surašytas Administracinių teisės pažeidimų  protokolas ir bus paskirta administracinė bauda, kurios dydis nuo 144 iki 289 eurų ir teks atsisveikinti su brakonieriavimo įrankiais. Už tai, kad nepakluso aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūno reikalavimui sustabdyti autotransporto priemonę, teks mokėti administracinę baudą, kurios dydis irgi nuo 144 iki 289 eurų.

Dar vienas protokolas buvo surašytas Rokiškio rajono policijos komisariato pareigūnų už tai, kad vairavo neblaivus 1,6 prom., taip pat Rokiškio rajono policijos komisariato pareigūnai iš jo išvežė automobilį VW Golf, nes jam jau anksčiau už vairavimą neblaiviam buvo atimta teisė vairuoti transporto priemones.

2015-12-29

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Širvintų rajono agentūros inspektoriai reido metu nutarė patikrinti Gelvanės ežerą. Aplinkosaugininkų nuojauta nepavedė – pareigūnams artėjant prie ežero, krante buvo pastebėtas asmuo, kuris savo namų link nešėsi kibirą. Patikrinus paaiškėjo, kad tai gerai pareigūnams žinomas Gelvankos kaimo gyventojas J.P., kuris į savo namus kibire nešėsi ką tik ežere sugautas žuvis: lydeką, karpį,  ešerį ir dvi kuojas.
Aiškinantis aplinkybes buvo nustatyta, kad draudžiamas žvejybos įrankis – statomasis žiauninis tinklas, dar likęs ežere, todėl pareigūnai pasinaudoję valtimi po kurio laiko ežere surado ir šį pažeidimo įrankį.

Pažeidėjui už neteisėtų žvejybą panaudojant draudžiamą įrankį pagal LR ATPK 87 str. 3 d. surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. J.P. gresia administracinė atsakomybė - bauda iki 289 Eur. be to dar teks atlyginti žalą gamtai  209 Eur. sumai.



Aplinkos ministerijos informacija