2016-01-12

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2016 m. sausio 12 ir 13 dienomis Vilniaus, Širvintų, Ukmergės, Elektrėnų savivaldybių teritorijose vykdė reidus ir tikrino kaip žvejai mėgėjai laikosi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų. Per dvi dienas buvo patikrinta daugiau nei 80 žvejų, nustatyta 16 pažeidimų, iš jų 4 šiurkštūs.

Sausio 12 d. aplinkosaugininkai nuvyko į Ukmergės rajone esantį Kertušo ežerą, patikrinus asmenį S. K. paaiškėjo, kad jis žvejojo keturiomis šakotinėmis naudojant masalui gyvą žuvelę, kuriomis jau buvo pagavęs tris lydekas. Jam už tai buvo surašytas administracinių teisių pažeidimų protokolas pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 d.,  paimtas žvejybinis grąžtas bei šakotinės. Piliečiui S. K. gresia administracinė atsakomybė, bauda nuo 115 iki 289 Eurų bei pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas. Taip pat teks atlyginti 473 eurų padarytą žalą žuvų ištekliams.

Sausio 13 d. Vilniaus r., Dūkštelio ežere buvo patikrintas asmuo V. B., kuris žvejojo trimis skrituliais masalui naudojant gyvą žuvelę. Jam buvo surašytas administracinių teisių pažeidimų protokolas pagal LR administracinių  teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 d., paimtas žvejybinis grąžtas ir skrituliai. Jam gresia administracinė atsakomybė, bauda nuo 115 iki 289 eurų bei pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas.

Prieš pat pietus Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai nuvyko į Vilnojos ežerą, esantį Vilniaus r.  Jame jau antrą kartą per metus asmuo V. B. pakliuvo už tą patį pažeidimą, jis žvejojo su trimis žieminėmis meškerėlėmis, kurios vienos masalas buvo gyva žuvelė. Jam taip pat buvo surašytas administracinių teisių pažeidimų protokolas pagal LR administracinės teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 d. ir paimtos pažeidimo padarymo priemonės. V. B. gresia administracinė atsakomybė, bauda nuo 115 iki 289 Eurų bei pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas.

Vėliau aplinkosaugininkai apsilankė Vilniaus r. esančiame Gėlos ežere, kuriame pilietis E. S. žvejojo su trimis vėliavėlėmis naudojant gyvą žuvelę. Jam taip pat buvo surašytas administracinių teisių pažeidimų protokolas pagal LR administracinės teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 d. ir paimtos pažeidimo padarymo priemonės. E. S. gresia administracinė atsakomybė, bauda nuo 115 iki 289 Eurų bei pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas.

Kitiems 12 pažeidėjų buvo surašyti protokolai pagal LR administracinės teisės pažeidimų kodekso 87 str. 1 d., už žvejybą be mėgėjų žvejybos leidimo, suteikiančio teisę žvejoti tame vandens telkinyje ir  dėl to, kad neturėjo priemonių, kuriomis pasinaudojus būtų galima įlūžus išlipti ant ledo – dviejų lanksčia jungtimi sujungtų smaigų. Jiems gresia administracinė atsakomybė, bauda nuo 7 iki 58 Eurų.

2016-01-13

Paspaudus šaltukui ir vandens telkiniams pasidengus storu ledo sluoksniu žvejai mėgėjai skuba džiaugtis poledinės žūklės teikiamais malonumais.  Kai kurie užšalę, pakankamai dideli ir gerai privažiuojami, vandens telkiniai atrodo tarsi pingvinų kolonijos, mat čia gausiai renkasi poledinės žūklės entuziastai, kurie kiaurą dieną iš po ledo traukia žuveles.

2016 m. sausio 13 d., kuomet visa Lietuva 25-ąjį kartą minėjo Laisvės gynėjų dieną Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą mėgėjiškos žūklės kontrolei vykdyti. Jurbarko rajone, Klausučių tv. Buvo pastebėti du poledine žūkle užsiimantys žvejai. Iš tolo žvelgiant atrodo tvarkingi žvejai, tačiau priėjus arčiau paaiškėjo, kad abu piliečiai, žvejojo lydekas, masalui naudodami žuveles, o  pilietis S.D, žvejybai naudodamas 5 vnt. vėliavėlių, buvo sugavęs 1 lydeką.

Taip pat buvo sulaikytas dar vienas pilietis S.L, kuris išvydęs aplinkosaugininkus bandė pasprukti,  mat naudodamas 9 vnt. vėliavėlių, buvo sugavęs  lydeką.

Tęsiant reidą buvo nustatyti dar du atvejai, kai piliečiai žvejojo vėliavėlėmis.

2016 m. sausio 13 d. reido metu iš pažeidėjų  buvo paimta 25 vėliavėlės bei kiti savadarbiai įrankiai, skirti gaudyti lydekas, masalui naudojant žuvelę, 2 grąžtai bei neteisėtai sugautos 4 lydekos.

Visiems keturiems piliečiams, buvo surašyti Administracinės teisės pažeidimo protokolai, pagal kuriuos teks sumokėti nuo 115 iki 289 Eur dydžio administracines baudas, bei atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą - po 145 Eur už kiekvieną sugautą lydeką ir teks atsisveikinti su pažeidimo padarymo įrankiais ir priemonėmis.

2016-01-16

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Molėtų rajono agentūros pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais sausio 16–17 dienomis organizavo reidus, kurių metu buvo tikrinami žvejai mėgėjai, žvejoję Molėtų  r. ežeruose, bei skirtas dėmesys šiuo metu vykstančiai akcijai „Kaminukas“.  Reidų metu buvo patikrinta 80 žvejų mėgėjų, 15 vandens telkinių bei dalis garažų bendrijų Molėtų mieste.

Pirmąją organizuoto reido dieną pareigūnai, patikrinę žvejus mėgėjus, priekaištų jiems neturėjo, kadangi visi žvejai turėjo žvejo mėgėjo bilietus bei smaigus. Taip pat pažeidimų tą dieną nenustatyta patikrinus ir garažų bendrijas. Tačiau 17d. netikėtas susidūrimas su pareigūnais žvejams sėkmingas jau nebebuvo.  Apsilankius ant Siesarčio ežero, buvo sutiktas žvejys, laimę bandęs žvejodamas be žvejo bilieto. Šis pilietis gynėsi turįs reikiamą bilietą, tik jį pamiršęs pasiimti. Tačiau toks pasiaiškinimas nepadėjo išvengti atsakomybės ir piliečiui buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas. Tęsiant reidą, nutarta patikrinti ir Malkestaičio ežerą. Pareigūnai nesuklydo: sutikti du piliečiai, žvejoję be žvejo mėgėjo bilieto. Už šį pažeidimą žvejai buvo „apdovanoti“ administracinių teisės pažeidimų protokolais. Pažeidėjai savo kaltę pripažino ir apgailestavo dėl netinkamų veiksmų. Toliau vykdant žvejų patikrinimą, buvo nustatyti dar trys asmenys, kurie į žvejybą atėjo neturėdami reikiamų leidimų, o du iš jų dar neturėjo ir specialios priemonės – dviejų lanksčia jungtimi sujungtų smaigų, kuri gelbsti įlūžus. Už minėtus pažeidimus visi asmenys buvo patraukti administracinėn atsakomybėn pagal LR ATPK 87 str. 1d. ir gaus pinigines baudas, siekiančias nuo 7 eurų iki 57 eurų.

2016-01-21

Paspaudus žiemos šaltukui ir ledui užtraukus vandens telkinius, šių metų sausio 20 d. Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos ir Pasvalio rajono agentūros pareigūnai surengė reidą Mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimams išaiškinti. Kartu “reiduoti” panoro ir Pasvalio rajono laikraščio “Darbas “ korespondentas.

Buvo patikrinta  Mūšos upės atkarpa nuo Pasvalio miesto iki pat Latvijos sienos.  Ant ledo buvo daug žvejų mėgėjų, ir nors laimikiai buvo nedideli, tačiau nuotaikos geros, beveik visi patikrinti žvejai turėjo ir leidimus, ir žvejybai privalomus smaigus. Deja, vienas žvejas bandė neteisėtu būdu pasigauti žuvų, t. y. naudojo masalui žuvelę (nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. draudžiama naudoti masalui žuvelę), kitas  “pamiršo” nusipirkti leidimą žvejybai, o kaimynas draugą -  žveją bandė užstoti ir mums paaiškinti, kad “kažkur girdėjęs” apie tai, kad šalia žvejo, turinčio leidimą ar kitą pažymėjimą, gali žvejoti dar vienas žvejas neturintis žvejybai leidimo. Deja, mes tokių naujienų “negirdėjome”.

Minėtiems pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai - pagal Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodeksą numatoma bauda nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo priemonių konfiskavimu arba be konfiskavimo ir pagal Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodeksą numatoma įspėjimas arba bauda nuo 7 iki 57 eurų su pažeidimo priemonių konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Manome, kad žiema dar taip greitai nesitrauks, tad reidai dėl Mėgėjiškos žūklės taisyklių bus vykdomi ir toliau, o žvejams mėgėjams primenama, kad visi žvejodami su savimi privalo turėti Aplinkos ministerijos nustatyta tvarka išduotą meškeriotojo bilietą arba meškeriotojo kortelę, arba žūklės leidimą ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, arba nemokamą žvejybos teisę patvirtinantį dokumentą bei pareikalavus pateikti juos aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams.

2016-01-24

 Trakų rajono agentūros pareigūnai 2016-01-24 apie 14 val. 00 min., būdravimo metu, iš Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos pranešimų priėmimo centro gavo pranešimą, kad poilsiautojai lankydamiesi Trakų istorinio nacionalinio parko teritorijoje esančiame Vornikų botaniniame draustinyje pastebėjo, jog Piliškių ežere vykdoma galimai neteisėta žvejyba. Agentūros pareigūnai nuvykę į nurodytą vietą nustatė, kad Pilietis V.M. vykdė poledinę žvejybą du kartus viršydamas leistinų žvejybos įrankių skaičių (žvejybai naudojo aštuonis skritulius), o masalui naudojo žuvelę. Užtai jam surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir gresia bauda nuo 115 iki 289 Eur bei bus konfiskuoti žvejybos įrankiai.

Visiems piliečiams, kurių laisvalaikio praleidimo būdas yra žvejyba, norime priminti, kad nuo sausio 1d. iki balandžio 20d. draudžiama žvejoti masalui naudoti žuvelę (išskyrus žvejyba Kuršių mariose ir žvejyba žuvies gabalėliu), o nuo vasario 1d bus dar ir uždrausta lydekų žvejyba.

2016-01-25

Nors dar tik viduržiemis, tačiau sparčiai atšilus, poledinės žūklės mėgėjai drąsiai traukia ant ledo, visiškai nesibaimindami, jog gali įlūžti.

2016 m. sausio 25 d., per patį viduržiemį, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą mėgėjiškos žūklės kontrolei vykdyti. Reido metu, Kauno rajone, Gaižėnų tvenkinyje buvo sulaikytas pil. E.B., kuris žvejojo skrituliais, masalui naudodamas žuvelę. Atliekant patikrinimą buvo surasta šio piliečio sugauta lydeka, kurią  pažeidėjas buvo „sumaniai“ paslėpęs po sniegu.

Reido Gaižėnų tvenkinyje metu buvo nustatyta, kad trys piliečiai žvejojo neturėdami mėgėjų žvejybos leidimų.

Kiek anksčiau, 2016 m. sausio 21 d., vykdyto reido metu Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė tris pažeidėjus, kurie  Kauno raj., Panevėžiuko k. žvejojo skrituliais bei vėliavėlėmis, masalui naudodami žuveles. Visiems pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal 87 str. 3 d.  Iš piliečių paimti žvejybos įrankiai, grąžtai.

2016-01-26

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2016 m. sausio 26 d. turėdami informacijos apie brakonieriavimą statant kilpas medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti Ukmergės r. sav., Želvos sen. Laumėnėlių k., suorganizavo pasalą. Laukti reikėjo apie 4 valandas, kol buvo pastebėtas įtartinas asmuo vaikštantis ir besidairantis ties pastatytomis kilpomis. Sulaikius minėtą asmenį paaiškėjo, kad tai buvo vietinis Laumėnėlių k. gyventojas B.M., kurio sodyba buvo čia pat už krūmų. Sulaikymo metu minėtas asmuo visais būdais neigė, kad statė ar tikrino kilpas, bandė priešintis aplinkos apsaugos pareigūnui, net priremtas akivaizdžių įrodymų, jis vis tiek neigė savo kaltę. Apžiūrint piliečio B.M. sodybos teritoriją, aplinkosaugininkai surado rekordinį kiekį kilpų, iš viso 34 vnt. Jos buvo pagamintos iš vielos, pinto plieninio lyno ir netgi iš pintos virvės. Kelios kilpos buvo pastatytos pažeidėjo kieme esančiame sode, kaip jis teigė: „pastačiau kilpelą, nes norėjau savo šunioką pagauti“. Rastos kilpos sode ir šalia sodybos esančiame Laumenkos miške buvo identiškos ir pareigūnams neliko abejonių, kad jos to pačio asmens. Pažeidėjui įvykio vietoje buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 85 str. 3d, 85 str. 7d., jam taip pat gresia bauda nuo 579 iki 1737 Eurų ir pažeidimo padarymo priemonių konfiskavimas.     Tos pačios dienos popietę, aplinkosaugininkai grįžę į Vilnių nusprendė patikrinti informaciją Trakų r. sav., Paluknio sen., Pakrempės tvenkinių kanaluose apie galimai vykdomą neteisėtą žvejybą naudojant mėgėjų žvejybos įrankius – bučiukus Aplinkosaugininkai nuvykę į vietą, pamatė šviežius dviejų žmonių pėdsakus vedančius gilyn į vandens kanalą. Inspektoriai iškart suprato, kad galimi pažeidėjai yra kitame kanalų gale ir galimai tikrina pastatytus bučiukus. Neilgai trukus, tiesiai į aplinkosaugininkų rankas atėjo jau gerai žinomi du pažeidėjai P.M. ir G.L., gyvenantys šalia esančiame kaime. Pilietis P.M. buvo sulaikytas jau antrą kartą, o G.L. – trečią kartą. Sulaikius pažeidėjus jie buvo labai nustebę ir išsigandę, kaip patys teigė: „nesitikėjom tokiame užkampyje susitikti aplinkos apsaugos pareigūnų“. Sulaikyti asmenys prisipažino, kad buvo pastatę 14 vnt. bučių žuvims gaudyti. Pas P.M. krepšyje buvo surastos jau pagautos 4 lydekos ir 5 lynai, o pas G.L. kuprinėje buvo surasti 7 lynai. Kaip Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse rašoma, pagauta žuvis bučiukais turi būti nedelsiant paleista į ta patį vandens telkinį, bet minėti asmenys to nepadarė. Pažeidėjams įvykio vietoje buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai pagal LR administracinių teisės pažeidimo kodekso 87 str. 3 d. ir paimti pažeidimo padarymo įrankiai – bučiukai (14 vnt.) Taip pat pažeidėjams teks gerokai paploninti pinigines, nes jiems gresia baudos nuo 115 iki 279 eurų ir teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia net 1420 eurų.

2016-01-27

2016 m. sausio 27 d. apie 15:00 val. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija iš Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos pranešimų priėmimo centro gavo pranešimą, kad Elektrėnų sav., Elektrėnų mariose ant ledo pastebėti du asmenys žvejojantys tinklais. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, operatyviai reaguodami į pranešimą, surengė pasalą brakonieriams. Apie 16:00 val. pareigūnai ant ledo pastebėjo du asmenis, kurie tuo metu jau traukė tinklą. Neilgai trukus tinklas su žuvimis jau buvo ant rogučių ir brakonieriai drąsiai žingsniavo link automobilio, kur jų jau laukė pareigūnai. Sulaikyti Vilniaus aplinkosaugininkams gerai pažįstami, po kelis kartus bausti, Elektrėnų savivaldybės gyventojai I. K. ir A. U. Po storu Elektrėnų marių ledu I. K. kartu su A. U. buvo pastatę 90 m ilgio, didelės akies tinklą, skirtą gaudyti stambioms žuvims. Neteisėtos žvejybos metu šie brakonieriai sugavo vieną karpį ir du karšius.

Už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą I. K. ir A. U. surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, pagal LR ATPK 87 str. 3 dalį, paimtas vienas statomas tinklas, grąžtas bei ledo kirtiklis. Pagal numatytas sankcijas I. K ir A. U. gręsia bauda nuo 115 Eur iki 289 Eur bei pažeidimo padarymo įrankiu ir priemonių konfiskavimas, o už sugautas žuvis teks atlyginti beveik 200 Eur. gamtai padaryta žalą.

2016-01-30

Naujieji 2016-ieji metai nepagailėjo nei šalčio, nei sniego. Tikriausiai, dėl šios priežasties sausio mėnesį Lietuvos Respublikos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai nustatė net 76 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus. Didžioji dalis pažeidimų užfiksuoti žvejų tarpe, kurie padarė nešiurkščius pažeidimus, visiems pažeidėjams skirtos baudos, pagal LR ATPK 87 str. 1 dalį.

Iš jų pasitaikė ir 10 šiurkščių pažeidimų atvejų. Draudžiamu laiku žvejybai buvo naudojami masalai gyvos žuvelės. Šis žvejybos būdas, šiuo metu yra draudžiamas, todėl pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal LR ATPK 87 str. 3 d. Iš jų paimti žvejybos įrankiai: 25 vėliavėlės, 6 grąžtai, 16 skritulių ir sužvejotas laimikis. Už šiuos pažeidimus numatomos baudos nuo 86 iki 231 eurų, su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Buvo vykdoma ne tik žvejų mėgėjų, bet ir medžiotojų kontrolė. Daugumą pažeidimų atvejų sudarė nešiurkštūs – medžioklės taisyklių pažeidimai, už kuriuos numatomas įspėjimas arba bauda iki 86 eurų. Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė ir šiurkštų medžioklės taisyklių pažeidimo atvejį, kai medžioklei buvo naudojamos kilpos, medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti. Už šį pažeidimą numatoma bauda nuo 289 iki 868 eurų.

Lietus ir šiltas oras gerokai paplonino ledą, todėl Lietuvos Respublikos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai rekomenduoja atsargiai elgtis žūklės metu, nelipti ant plono ledo ir nepamiršti su savimi smaigų. Kviečiame piliečius būti neabejingais ir apie pastebėtus gyvosios gamtos išteklių naudojimo pažeidimus informuoti Bendruoju pagalbos centro numeriu 112.

2016-02-04

2016 m. vasario 4 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami reidą Alytaus rajone,  pastebėjo įtartiną asmenį ant Simno ežero ledo. Pastarasis sparčiu žingsniu ėjo ledu, kartkartėmis pritūpdamas ir kažką iš ledo traukdamas. Paaiškėjo, kad vietos gyventojas vykdė žvejybą statomais tinklais.  Pareigūnai sulaikė asmenį ir jo kuprinėje rado 3 statomus tinklus. „Žvejo“ laimikis - 1 lydeka, 1 sterkas, 2 plakiai, 2 karosai. Pil. A. B. teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 326 eurus. Minėtas asmuo jau ne pirmą kartą patenka į aplinkosaugininkų akiratį. Pil. A.B. pagal LR ATPK 87 str. 3 d. gresia atsakomybė nuo 115 iki 289 eurų su įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2016-02-05

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (toliau – Klaipėdos RAAD) Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, pirmąją vasario savaitę du kartus aplankė ant Palangos tilto nestandartiniais įrankiais stintas gaudančius žvejus. Iš viso patikrinti apie 100 nestandartiniais įrankiais žvejojusių žvejų. Du iš jų nubausti už didesnio nei leistina įrankio naudojimą (bauda nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo įrankio konfiskavimu), du žvejai neturėjo įsigiję žvejo kortelės stintų gaudymui (bauda nuo 86 iki 173 eurų), vienas žvejas gaudė stintas su meškere, neturėdamas žvejo mėgėjo bilieto (bauda nuo 7 iki 57 eurų arba įspėjimas), kiti turėjo nemokamą žvejybos teisę ar turėjo įsigiję žvejo mėgėjo kortelę parai, savaitei ar mėnesiui.

Primename, kad stintas nuo Palangos tilto žvejoti leidžiama 1 (vienu) tinkliniu samčiu, kurio skersmuo – ne didesnis kaip 3 (trys) m, o tinklo akys – ne didesnės kaip 12 mm tinklo, pakeliant šį tinklą iš vandens. Per vieną žvejybą leidžiama sugauti ne daugiau kaip 15 (penkiolika) kg stintų. Nemokamą žvejybos teisę turinčiam asmeniui per vieną žvejybą leidžiama sugauti ne daugiau kaip 5 (penkis) kg stintų. Draudžiama prie medinių tilto turėklų tvirtinti tinklinių samčių metalinius keltuvus ir kitus įrenginius. Taip pat draudžiama parduoti mėgėjų žvejybos metu sugautas žuvis  ir iš jų pagamintus produktus, taip pat juos pirkti, mainyti, reklamuoti ir siūlyti parduoti.




Aplinkos ministerijos informacija