2016-02-11

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Širvintų rajono agentūros pareigūnai su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais vykdomo gamtos apsaugos reido metu 2016-02-10 apie 13 val. 30 min. pastebėjo, kad Bartkuškio ežere vykdoma galimai neteisėta žvejyba. Agentūros pareigūnai nustatė, kad pilietis A.S. vykdė poledinę žvejybą keturis kartus viršydamas leistinų žvejybos įrankių skaičių (žvejo šešiolika šakotinių), o masalui naudojo gyvą žuvelę. Sulaikymo metu turėjo sugavęs vieną lydeką. Už tai jam surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas pagal ATPK 87 str. 3 d. gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų, ir 145 eurų ieškinys už neteisėtai sugautą lydeką, bei bus konfiskuoti žvejybos įrankiai.

2016-02-15

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija 2016 m. vasario 6 d., šeštadienį, organizavo eilinį reidą siekiant nustatyti mėgėjiškos žūklės pažeidimus. Pilietis S.B. Panevėžio mieste, Ekrano užtvankoje radęs ledo lopinėlį, vis dar žvejojo su žiemine meškere. Galvodamas, kad savaitgalį inspektorių nesutiks, tai patingėjo nusipirkti žvejo mėgėjo bilietą, todėl piliečiui buvo surašytas Administracinių teisės pažeidimų  protokolas. Šis pažeidimas piliečiui užtrauks baudą nuo 7 iki 57 eurų.

Vykdant reidą gautas pranešimas, kad Pasvalio rajone Mūšos upėje trys piliečiai stato statomą tinklą.  Į pagalbą buvo pasitelktas dar vienas Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos ekipažas ir išvykta į Pasvalio rajoną. Būnant pasaloje buvo užfiksuoti trys pažeidėjai G.M., G.S. ir P.A., kurie bandė pastatyti statomą tinklą upės senvagėje, bet nesėkmingai, nes to padaryti neleido upėje dar esantis ledas. Pradėjus aiškintis pažeidėjus paaiškėjo, kad vienas iš piliečių yra atvykęs iš Latvijos Respublikos, bet tai jam nepadės išvengti administracinės atsakomybės. Pažeidėjams pasisekė, kad jie nebuvo spėję pagauti žuvies. Visiems šiems trims piliečiams bus paskirtos administracinės baudos pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 d., kuris numato baudą nuo 115 iki 289 eurų.

2016-02-24

LR AM Utenos RAAD Ignalinos agentūros pareigūnai vasario 22 d. gavo pranešimą apie Ignalinos rajone, Rūgščio ežere, žvejybą draudžiamu būdu –  masalui naudojant gyvą žuvelę, ir leidžiamų įrankių viršijimą. Nuvykę prie ežero aplinkosaugininkai  rado 10 palaidynių, pastatytų naudojant masalui žuvelę. Vakarop inspektoriai sulaukė minėtų įrankių šeimininko – Kaniūkų kaimo gyventojo V. B., kuris nedelsdamas ėmė tikrinti palaidynes. Grįžtantį į krantą jį ir pasitiko inspektoriai. Pažeidėjas  draudžiamu būdu buvo pagavęs lydeką. Už šį pažeidimą jo laukia bauda  nuo 115 iki 289 eurų ir įrankių (peikenos, palaidynės) konfiskavimas. Be to, bus pateiktas 157,90 eurų civilinis ieškinys už aplinkai padarytą žalą – neteisėtu būdu sugavus lydeką.

Po trijų dienų stebėjimo (vasario 24d.) Laukojo ežere Ignalinos agentūros pareigūnų buvo prigautas 7 palaidynėmis (naudojant masalui gyvą žuvelę) žvejojęs Ignalinos rajono, Palūšės kaimo, gyventojas A. Ž. Primintina, kad dar ne taip ir seniai, sausio 31 d., šis pilietis buvo sulaikytas už tokį pat pažeidimą tame pačiame ežere. LR AM Utenos RAAD Administracinių bylų nagrinėjimo skyrius už pažeidimą jam skyrė 289 eurų baudą ir konfiskavo žvejybos priemones. Bet pilietis nepasimokė iš savo klaidų – vėl bandė žvejoti draudžiamu būdu tame pačiame vandens telkinyje. Tačiau ir vėlgi fortūna jam nenusišypsojo: pilietis dar kartą buvo užkluptas pareigūnų. Šį kartą asmuo pastatė 7 palaidynes lydekoms gaudyti. Už pažeidimą surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, bus konfiskuoti žvejybos įrankiai.

2016-02-25

Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2016 m. vasario 24-25 dienomis organizavo mėgėjų žvejybos kontrolę Trakų ir Vilniaus r. sav. teritorijose. Vasario 24 d. Trakų r. Čiukiškių ežere nustatyta, kad pil. A. B. draudžiamu metu vykdė poledinę žūklę su vienu mėgėjų žvejybos įrankiu – skrituliu, masalui naudodamas žuvelę. Pamatęs link jo artėjančius gyvosios gamtos apsaugos inspektorius šis asmuo ištraukė iš eketės žuvelę, ją atkabino nuo kabliuko, o skritulį bandė slėpti užantyje. Tačiau šis žvejo sumanymas pareigūnų neliko nepastebėtas. Už neteisėtą žvejybą minėtam asmeniui buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas pagal LR ATPK  87 str. 3 d. ir paimtas pažeidimo padarymo įrankis – skritulys bei grąžtas ledui gręžti. Už šį pažeidimą asmeniui gresia bauda nuo 115 iki 289 Eur bei įrankių ir priemonių konfiskavimas.

Vasario 25 d. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai tikrino žvejus Neries upėje, Vilniaus r. Nustatyta, kad keturi to paties rajono gyventojai M. L., Z. J., A. P., Z. J. žvejojo neturėdami mėgėjų žvejybos leidimų, o dar kitas pil. A. M. sulaikytas neteisėtai sugavęs 4 vnt. mažesnio nei 30 cm dydžio šapalus. Pažeidėjams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai pagal LR ATPK 87 str. 1 d. Žvejas neteisėtai sugavęs draudžiamo dydžio šapalus,  turės atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 261,36 Eur.

2016-02-26

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams paskambino Simno tvenkinius saugojęs sargas. Kuris paaiškino, kad ant Simno tvenkinio brakonieriaujama. Atvykus pareigūnams prie tvenkinio sulaikyti du pareigūnams gerai žinomi Simno gyventojai, kurie susigundė lengvu laimikiu. Draudžiamu ne mėgėjų žvejybos įrankiu 1 statomu tinklu „svečiai“ žvejojo valstybiniame Simno žuvininkystės tvenkinyje. Sulaikius A. B. ir V. N. Tinkle rastos dvi lydekos ir 22 kg karosų. Pažeidėjams teks atlyginti žalą padarytą žuvų ištekliams 532 eurus ir sumokėti administracinę baudą pagal ATPK 87 str. 3 d. nuo 115 iki 289 eurų. Iš A. B. ir V. N. konfiskuotas 1 statomas tinklas.

2016-03-01

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vasario 28-29 dienomis vykdydami reidus, išaiškino net dvylika Mėgėjų žvejybos  vidaus vandenyse taisyklių pažeidimų. Devyni  iš jų – šiurkštūs.

Pirmą, vasario 28 d., reido dieną Avilio ežere (Zarasų r.) Šaulių k. gyventojas R.  J. žvejojo su 20 palaidynių masalui naudojant  žuveles, tačiau lydekų sugauti  nespėjo. Už pažeidimą  surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, paimti žvejybos metu naudoti įrankiai ir priemonės.  Piliečiui pagal LR ATPK 87 str. 3 d. bus skirta bauda nuo 115 iki 289  eurų. Tą pačią dieną Ilgio ežere (Zarasų r.)  piliečiai R. K. ir H. S. žvejojo žieminėmis  meškerėlėmis neturėdami nei mėgėjų žvejybos leidimų, nei smaigų.  Žuvų sugavę neturėjo. Asmenims surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal LR ATPK  87 str. 1 d.

Vasario 29 d. Antalieptės HE tvenkinyje net penki piliečiai žvejojo šiam laikotarpiui draudžiamu būdu – skrituliais, masalui naudojant žuveles. Lydekų sugavę nebuvo.  Pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimti žvejybos metu naudoti įrankiai bei priemonės.  Pagal LR ATPK 87 str. 3 d. kiekvienam iš jų  bus skirtos baudos nuo 115 iki 289  eurų.  Šios dienos patikrinimo metu buvo sutiktas dar vienas žvejas mėgėjas, žvejojęs  žiemine meškerėle  neturėdamas mėgėjų žvejybos leidimo. Už neleistiną žvejybą jam surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK  87 str. 1 d.

Tą pačią dieną, jau temstant, GGAI pareigūnai ant Dysnykščio ežero pastebėjo tris piliečius, po ledu stačiusius tinklus. Pasukę namų link, pažeidėjai buvo sulaikyti. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes, nustatyta, kad įkliuvę asmenys – tai jau šiais metais už neteisėtą žvejybą statomais tinklais bausti A. Š. ir R. J. iš Grybėnų k. ( Ignalinos r.) ir to paties rajono Vidiškių miestelio gyventojas D. J. Šį kartą minėti asmenys po ledu buvo pastatę du statomus tinklus, bet žuvų sugauti nespėjo.  Jiems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimti neteisėtos žvejybos metu naudoti du statomi tinklai ir priemonės.  Pagal LR ATPK 87 str. 3 d.  kiekvienam iš jų  bus skirta bauda, siekianti nuo 115 iki 289  eurų.

2013-03-02

2016 m. kovo 2 d. Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai tikrino, kaip žvejai laikosi žvejų mėgėjų taisyklių. Netoli Vilkyčių miestelio, prie Veiviržo upės ichtiologinio draustinio, jie patikrino spiningu žvejojantį žvejį, kuris turėjo žvejo mėgėjo bilietą. Inspektoriai nutarė patikrinti ir automobilį, kuriuo šis asmuo buvo atvykęs į žvejybos vietą. Nuojauta neapgavo. Po keleivio sėdyne maišelyje buvo paslėptas kruvinas šlakis. Žvejys neturėjo žvejo mėgėjo kortelės, bandė sakyti, kad šlakį pirko, sulaužė paimtą spiningą, netgi spruko nuo inspektorių, tačiau suprato - išsisukti nepavyks. Už šį pažeidimą surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal ATPK 87 str. 6 d. Pažeidėjui gresia bauda nuo 231 iki 579 eurų bei teks sumokėti 1895 eurų žalą žuvų ištekliams.

2016 m. kovo 3 d. buvo patikrinti iš Baltijos jūros su laimikiais grįžę žvejai. Vienoje valtyje 2 žvejai turėjo sugavę po vieną lašišą, tačiau vienam žvejui niekaip nesisekė surasti žvejo mėgėjo bilieto. Jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal ATPK 87 str. 1 d. Pažeidėjui gresia įspėjimas arba bauda nuo 7 iki 57 eurų bei teks sumokėti 631 eurų žalą žuvų ištekliams.

2016-03-03

Kelmės rajono, Karklėnų kaimo gyventojo sodyboje rastas žvejybinis tinklas ir keturi bučiukai. Du iš jų neatitiko leistino standarto. Šeimininkui surašytas protokolas už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą ir gresia bauda iki 289 eurų. Tačiau tai ne visi ne malonumai užgriuvę Kelmės rajono gyventojo pečius. Policijos pareigūnai vyro kišenėje rado šovinių, tad jo laukia ir baudžiamoji atsakomybė.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai vakar pavakarę gavo pranešimą iš Kelmės rajono policijos, kad vieno gyventojo sodyboje rasti, kaip manoma neleistini žvejybos įrankiai. Nuvykę inspektoriai, sodyboje išties rado 20 metrų žvejybinį tinklą ir keturis bučiukus. Du bučiukai viršijo leistiną 1 metro ilgį. Neteisėti žvejybos įrankiai, kuriuos naudoti draudžia teisės aktai, išimti, o už jų laikymą šeimininkui J.B (1955m.) surašytas protokolas (ATPK 87 str. 2d.) Už neteisėtų žvejybos įrankių laikymą yra numatyta bauda nuo 144 iki 289 eurų.

2016-03-03

Pirmasis Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos reidas jau davė rezultatų. Rokiškio rajone, Nemunėlio upėje ties Paliepių kaimu sulaikytas brakonierius, kuris su nenustatytu asmeniu neteisėtai žvejojo draudžiamu būdu, naudodamas statomą tinklą. Kadangi pilietis G. K. buvo labai solidarus pabėgusiam savo sėbrui, tai ir 631 eurų ieškinį už neteisėtai sužvejotas 4 lydekas teks atlyginti jam vienam. Be ieškinio dar laukia ir administracinė bauda, kurios dydis yra nuo 115 iki 289 eurų. Atsisveikinant su Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnais teko išsiskirti ir su statomu tinklu, ir su bridkelnėm.  

2016-03-03

Jurbarko rajono agentūros darbuotojams vykdant bendrus reidus su Jurbarko rajono policijos komisariato pareigūnais šeštadienį Jurbarkų kaime buvo patikrintas automobilis Audi A6, vairuojamas piliečio G.M. Automobilio bagažinėje rastas draudžiamas žvejybos įrankis – statomas tinklas. Trečiadienį tikrinant gautą informaciją, kartu su kriminalinės policijos pareigūnais piliečio A.S. sodyboje esančioje Kalnėnų k., Jurbarko rajone rasti du žvejybiniai tinklai. Pasiteiravus sodybos savininko ar turi kokių draudžiamų laikyti daiktų, sodybos šeimininkas atnešė vieną tinklą, tačiau pareigūnai apžiūrėdami ūkinius pastatus rado dar vieną tinklą.

Už draudžiamųjų žvejybos įrankių laikymą piliečiams gresia baudos nuo 144 iki 289 eurų ir tinklų konfiskavimas..  




Aplinkos ministerijos informacija