2016-03-07

Tik  nutirpus Kauno marių ledui, Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais organizavo reidą brakonierių pamėgtose vietose.

Prieš vidurnaktį Kaišiadorių raj., ties Dovainonių kaimu, Kauno mariose buvo pastebėta medinė valtis su dviem vyrais traukiančiais tinklą. Pareigūnams operatyviai sureagavus buvo sulaikytas uošvis N.Ž. su žentu M.K. Žuvies „mylėtojai“ ruošėsi pasipildyti pavasarinį stalą šviežia žuvimi.

M.K. ir N.Ž. jau pažįstami Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams, kadangi prieš metus jau buvo sulaikyti už neteisėtą žvejybą statomais tinklais. Brakonieriai sulaikymo metu statomu tinklu buvo sugavęs: 13 karšių, 1 lydeką, 1 ešerį.

Minėti asmenys paskutinį kartą buvo sulaikyti 2015 m. kovo 18 d., tačiau dar nespėjus atlyginti padarytos žalos ir sumokėti baudos, pareigūnams įkliuvo ir vėl.

Vyrams buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, bus konfiskuota medinė irklinė valtis, statomas tinklas iš valo ir skirta bauda nuo 115 iki 289 EUR, bei teks sumokėti gamtai padarytą žalą 1010 EUR.

2016-03-10

2016 m. kovo 10 d. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Jonavos rajono agentūros pareigūnai, vykdydami mėgėjų žvejybos kontrolės reidą, Kulvos seniūnijoje prie Neries upės pastebėjo asmenį energingai mėtantį spiningą. Pastebėjęs ateinančius pareigūnus, žvejas numetė savo žvejybos įrankį į Neries upę. Pareigūnai neišsigando vėsaus vandens ir žvejybos įrankį išėmė iš vandens. Išėmus spiningą iš vandens, tapo aišku kodėl jis buvo numestas į upę. Spingo valo gale buvo užrištas savadarbis trišakis su švinu – draudžiamas žvejybos įrankis. Nustačius žvejo tapatybę, pasirodė, kad tai pareigūnams žinoma asmenybė. V.S. prieš keletą metų jau buvo baustas už žvejybą užkabinamuoju būdu. Paklausus V.S. kodėl jis toliau pažeidinėja mėgėjų žvejybos taisykles pastarasis atsakė, kad labai užsinorėjo šviežios žuvies. Deja dėl pareigūnų budrumo žvejo norams nebuvo lemta išsipildyti.

2016-03-12

Kovo 12 d. apie 16 val. patikrinus gautą informaciją apie neteisėtą žvejybą, Šešupės upėje Marijampolės sav., sulaikytas asmuo, kuris draudžiamu laiku gaudė lydekas. Patikrinus minėto „žvejo“ kuprinę rastos dvi subrakonieriautos lydekos. Pažeidėjas privalės atlyginti 316 Eur. žalą aplinkai bei susimokėti solidžią administracinė baudą siekiančią iki 289 Eur. Sekančią dieną, t. y. kovo 13 d. tikrinant Pilvės upę Kazlų Rūdos sav. sučiuptas dar vienas asmuo bandantis žvejoti šiuo metu draudžiamu būdu, t. y. naudodamas masalui žuvelę. Šis pilietis žalos nespėjo padaryti, tačiau už tokią veiklą taip pat turės susimokėti administracinę baudą siekiančią iki 289 Eur. Abiem minėtais atvejais pažeidėjams bus konfiskuotos ir meškerės. Tikrinant žvejus mėgėjus nustatyti taip pat 4 atvejai, kuomet žvejai neturėjo žvejų mėgėjų bilietų. Šie asmenys turės sumokėti administracines baudas siekiančias iki 57 Eur.

2016-03-16

2016 m. kovo 16 d. vakarą vykdydami akcijos „Lydeka“ reidą Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pastebėjo kaip trys piliečiai Kauno mariose ties Taurakiemio kaimu traukia tinklus į medinę valtį. Pažeidėjai darbavosi nesižvalgydami, mat nesitikėjo, kad vakaro sutemose juos kas nors pastebės, todėl ištraukę du statomus tinklus drąsiai nusiyrė prie kranto, kur pasaloje jų jau tykojo aplinkosaugininkai. Čia paaiškėjo, kad draudžiamais įrankiais (statomais tinklais iš valo) vyrai buvo sugavę 33 vnt. (14,8 kg) kuojų, 1 karšį ir 4 lydekas.

Sulaikytiems su visais įkalčiais brakonieriams buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai. Už šį pažeidimą vyrams gresia bauda nuo 115 iki 298 Eur., bei teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 842 Eur. O taip pat teks atsisveikinti su tinklais ir su medine valtele.

2016-03-18

2016 m. kovo 18 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijai vykdant reidą, apie 10 val., Svetaus ežero pakrantėje, Alytaus r., buvo pastebėtas asmuo traukiantis tinklus. Sulaikyti piliečio nepavyko, nes pasislėpė netoliese esančioje sodyboje. Apžiūrint G. V. priklausančią sodybą, rasta ne tik žvejyboje naudotos bridkelnės, tinklai bei sugautas laimikis, bet ir visas arsenalas kitų draudžiamų žvejybos bei medžioklės įrankių: 5 statomi tinklai, ežerinė gaudyklė, 3 žeberklai, selektyviniai spąstai ir 42 kilpos žvėrims gaudyti. Visi draudžiami įrankiai paimti. Dėl neteisėtos žvejybos ir draudžiamų įrankių laikymo atliekamas tyrimas. Už neteisėtą žvejybą gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų. Už sugautas devynias lydekas bus pareikštas ieškinys dėl gamtai padarytos žalos, kuri siekia 1420 eurų. Neteisėtas kilpų, skirtų medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti, laikymas užtraukia baudą nuo 289 iki 868 eurų su kilpų konfiskavimu.

2016-03-19

Šių metų kovo 19 d. Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriams bendradarbiaujant kartu su Marijampolės AVPK policijos patruliais buvo sulaikytas pilietis E.K. prie Orijos ežero, Kalvarijos sav., kuris savo kuprinėje gabeno 4 vnt. lydekų, 1 vnt. lynų, 1 vnt. karšių, 1 vnt. raudžių, 1 vnt. kuojų. Minėtas pilietis prispaustas įrodymų prisipažino žvejojęs draudžiamu žvejybos įrankiu – statomu tinklu. Už tai jam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal 87 str. 3 d. bus paskirta bauda, siekianti iki 289 eurų taip pat privalės atlyginti 764,26 eurų žalą, padarytą žuvų ištekliams.

2016-03-21

Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais kovo 14-21 dienomis surengė 12 reidų, kurių metu tikrino žvejus mėgėjus Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje. Patikrinta beveik 700 žvejų mėgėjų žvejyba. Buvo tikrinama, ar žvejojama turint žvejo mėgėjo kortelę, įrankių skaičius, sugautas laimikis bei švara aplink žvejybos vietą. Neapsieita be pažeidimų: surašyti 29 administracinio teisės pažeidimo protokolai: 14 žvejų neturėjo žvejo kortelės (bauda iki 57 eurų), šešiems žvejams surašyti protokolai už šiukšlinimą žvejybos vietoje (bauda iki 57 eurų), 7 žvejai pažeidė saugomų teritorijų režimą (14 eurų bauda), vienas žvejybai naudojo statomą tinklą, jo laimei, žuvies sugavęs neturėjo (bauda iki 289 eurų), tinklas paimtas.

Pagal gautą iškvietimą, išaiškintas šiurkštus medžioklės pažeidimas, kurio metu medžiotojas, nelegaliai sumedžiojo stirnos patelę. Už tai gresia bauda nuo 868 iki 1737 eurų su teisės medžioti atėmimu nuo 1 iki 5 metų ir pažeidimo padarymo įrankio konfiskavimu. Šilutės apylinkės teismas spręs dėl pažeidimo metu panaudotos transporto priemonės konfiskavimo.

2016-03-23

2016 m. kovo 23 dienos naktį Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą Lazdijų r. Reido metu nustatyti penki pažeidimai, kai mėgėjų žvejybai buvo naudojami draudžiami žvejybos įrankiai - statomi tinklai.

Nerami naktis brakonieriams prasidėjo Naudoriaus ežere, kai pil. K. M. ir A. V. buvo sulaikyti traukiantys tinklą. Pažeidėjai turėjo sugavę vieną lydeką. Kitas pažeidėjas, žvejojęs su tinkliniais įrankiais, pareigūnams įkliuvo Kaviškio ežere. Pil. A. K. - tikras lydekų naikintojas. Jis turėjo sugavęs dešimt lydekų, kurios, sprendžiant pagal jų dydį, vykdant ežero įžuvinimą, tikriausiai buvo suleistos dar praėjusį rudenį. Kiti du piliečiai, A. I. ir D. P., bandė "nusiaubti" Veisiejo ežerą, tačiau buvo sulaikyti su visais įkalčiais. Brakonieriai buvo pastatę du tinklus, sugavę vieną lydeką ir dvylika lynų. Visiems pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal LR ATPK 87 str. 3 d., gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų. Brakonieriams taip pat teks atlyginti nemenką žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 2678 eurus.

2016-03-25

Šių metų kovo 25 d. vykdydami aplinkosauginę akciją „Lydeka 2016“ Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai „neleido“ brakonieriams ant šventinio stalo patiekti lydekų. Apie 13.00 iš Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos pranešimų priėmimo centro buvo gautas pranešimas, kad Vilniaus rajone, Liucionių kaime, Neries upėje asmuo traukia pastatytus tinklus. Nuvykus į nurodytą vietą nustatyta, kad vietos gyventojas Z. M. buvo pastatęs tris statomus žiauninius tinklus. Pažeidėjas žuvies sugauti nespėjo, tačiau už neteisėtą žvejybą ne mėgėjų žvejybos įrankiais jam surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas pagal LR ATPK 87 str. 3 d., taip pat jam teks sumokėti baudą, kuri siekia nuo 115 iki 289 Eur ir atsisveikinti su pažeidimo padarymo įrankiais.

Tos pačią dieną 16:00 val. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Trakų r., Alsakio ežere sulaikė vietinį gyventoją D. A., kuris plikomis rankomis sygavo tris lydekas. Pasirodo lydekos plaukė neršti į ežerą įtekantį mažą upeliuką, kuriuo brisdamas pažeidėjas sugriebbdavo lydekas rankomis ir mėtė jas į krantą. Vėliau susirinko nuo kranto lydekas ir traukė namo, bet jį pasitiko pareigūnai. Šiam „ilgapirščiui“ teks gerokai paploninti piniginę, jam gresia bauda nuo 115 iki 279 eurų ir teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 474 eurus.

2016-03-29

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai vykdydami akcija „Lydeka“, prieš šventes rengė reidus ir tiktino Šiaulių ir Šiaulių rajono vandens telkinius. Sulaikyti du vyrai sužvejoję lydekas. Išimta valtis ir meškerės.

Aplinkosaugininkai tikrindami Rėkyvos ežero pakrantes sutiko vyrą, kuris nešėsi lydeką. Šiaulietis V.L (1999 m.) paaiškino, kad 35 centimetrų žuvį sugavo rankomis, prie kranto. Už tai, kad žvejojo draudžiamu būdų, tai yra rankomis ir draudžiamu laiku, kai lydekų žvejyba draudžiama, vyrui surašytas protokolas. Už sugautą lydeką šiauliečiui gresia bauda iki 289 eurų. Be to teks atlyginti beveik 160 eurų žuvų ištekliams padarytą žalą.

Dar vienas šiaulietis su lydeka gyvosios gamtos apsaugos inspektoriams įkliuvo taip pat Rėkyvos ežere. Žvejodamas iš valties, mėgėjiškos žvejybos metu A.A. (1960m.) sugavo daugiau kaip 3 kilogramus sveriančią lydeką. Vyrui taip pat surašytas protokolas ir grasia iki 289 eurų bauda. Be to šiaulietis greičiausiai neteks ir valties bei žvejybos įrangos. Mat administracinių teisės pažeidimų kodeksas (ATPK 87 str. 3d.) už šį mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą numato ne tik baudą bet ir įrankių ir priemonių konfiskavimą. Vyrui taip pat bus paskaičiuota ir žuvų ištekliams padarytą žalą.

Aplinkosaugininkai reidų metu ne tik sulaikė du brakonierius, bet taip pat sutiko keturis žvejus, kurie žvejojo neturėdami žvejo bilietų. Jiems surašyti protokolai. Be to vandens telkiniuose rastas bešeimininkis venteris ir du bučiukai.

2016-04-02

2016 m. balandžio 1-2 dienomis Varėnos rajono agentūros ir Varėnos rajono PK pareigūnai surengė bendrą akciją "LYDEKA 2016". Akcijos metu buvo tikrinami rajono vandens telkiniai, stabdomos ir tikrinamos autotransporto priemonės.

Akcijos metu piliečio J. P. namuose pareigūnai aptiko neteisėtai laikomus verslinės žvejybos įrankius - vieną statomą žvejybinį tinklą ir keturis venterius. Už neteisėtai laikomus žvejybos įrankius, kuriuos laikyti draudžia įstatymai, įrankių savininkui bus surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Neteisėtai laikomi žvejybos įrankiai konfiskuoti. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 straipsnio 2 dalį piliečiui J.P. bus skirta administracinė bauda nuo 144 iki 289 eurų.

2016-04-04

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė reidą, skirtą lydekų neršto apsaugai Luksnėnų ežere, Alytaus rajone. Pareigūnai nustebo pamatę pilietį, kuris vidury dienos braidydamas statė tinklą. Priartėję prie ežero pareigūnai sulaikė A.B., kuris statomu tinklu norėjo pasigauti žuvies. Pilietis prisipažino, kad pastatė tinklą, o dėl padaryto pažeidimo gailisi. Ištraukus tinklą žuvies nerasta, tačiau A.B, neteisėtai gaudžiusiam žuvis, gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 115 iki 289 eurų. Be to, konfiskuojamas statomas tinklas.

2016-04-06

Atsižvelgiant į būtinybę vandens telkiniuose gerinti plėšriųjų žuvų populiacijų būklę, šalyje kovo 20 d. pradėta vykdyti akcija ,,Lydeka 2016“. Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, vykdydami su akcija susijusius reidus, tikrino Utenos, Molėtų, Zarasų, Ignalinos, Anykščių rajonų vandens telkinius.

Pirmąją akcijos savaitę inspektoriai surengė 10 patikrinimų, kurių vieno metu Galuonų ežere, Molėtų rajone, buvo nustatytas šiurkštus žvejybos taisyklių pažeidimas. Tikrinant Galuonų ežerą, aplinkosaugininkai sutiko neteisėtai žvejojusį Inturkės seniūnijos gyventoją. Pilietis, išplaukęs į ežerą, pastatė tris tinklus bei vieną ištraukė. Grįžusį į krantą, pareigūnai pažeidėją sulaikė, o pastatytus tinklus ištraukė. Neteisėtos žvejybos metu asmuo pagavo 7 lydekas, 3,3 kg raudžių. Už tokį pažeidimą pagal ATPK 87 str. 3 d. bus skirta administracinė bauda, siekianti iki 289 eurų, konfiskuota valtis ir keturi statomi tinklai. Taip pat piliečiui teks atlyginti 1137,68 eurų gamtai padarytą žalą.

Dar vienas neteisėtai žvejojęs pilietis buvo sutiktas Ignalinos rajone. Ignalinos agentūros pareigūnai tris dienas stebėjo brakonierių itin pamėgtą Dysnų ežerą. Pilietis buvo pastebėtas išplaukiantis į ežerą gumine valtimi. Luktelėję pareigūnai sulaikė į krantą grįžusį vyrą bei išsiaiškino, jog tai Dūkšto mstl. gyventojas, kuris buvo išplaukęs tikrinti pastatyto tinklo. Pilietis turėjo sugavęs lydeką ir 2 kg kuojų. Už šį žvejybos taisyklių pažeidimą pagal ATPK 87 str. 3 d. bus skirta nuo 115 iki 289 eurų administracinė bauda, konfiskuoti žvejybos įrankiai, guminė valtis. Taip pat teks atlyginti daugiau nei 300 eurų siekiančią gamtai padarytą žalą. 



Aplinkos ministerijos informacija