×

Error

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 2016/SK201601115 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 2016/SK201601115 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

2016-10-18

Rudeniški orai nelepina. Dargana, lietus, stiprūs vėjai ne kiekvieną traukia pabūti gamtoje. Tačiau, kaip įsitikino Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, tokios gamtinės sąlygos labai patinka neteisėtos žvejybos mėgėjams. Per keletą pastarųjų dienų buvo nustatyti net keturi nelegalios žvejybos atvejai. Spalio 18 d. Tauragno ežere GGAI pareigūnai sulaikė gerai jiems žinomus Švedriškės kaimo (Ignalinos r.) gyventojus V. I. ir R. Ž., kurie buvo pastatę net 40 plūdurėlių, tikėdamiesi sugauti ungurių. Sumanymas nepavyko, kadangi vos grįžusius į krantą juos pasitiko aplinkosaugininkai. Surašė administracinio teisės pažeidimo protokolus, paėmė valtį ir įrankius. Kadangi šio sumanymo pažeidėjai atsisakyti buvo nelinkę, spalio 23 d. vėlų vakarą ungurinę gaudyklę pastatė protakoje tarp Šakarvų ir Žeimenio ežerų. Nepasisekė ir šį kartą. Kai tik ryte išsitraukė gaudyklę, juos vėl užklupo GGAI pareigūnai. Ungurių sugavę neturėjo, todėl bus skirtos tik administracinės baudos, teks atsisveikinti ir su gaudykle.

2016-10-20

Nelegalios žvejybos atvejis nustatytas ir spalio 20 d. Dysnų ežere (Ignalinos r.), kuriame  neteisėtai dviem statomais tinklais nusprendė pažvejoti pil. S. R. iš gretimo Ligūnų kaimo. Ši žvejyba baigėsi akistata su GGAI pareigūnais, todėl teks sumokėti administracinę baudą, bus konfiskuota valtis ir tinklai.

2016-10-26

Spalio 26 d. GGAI pareigūnai vėl dirbo prie Dysnų ežero (Ignalinos r.). Apie vidurdienį  pamatė valtį, kurioje buvę du piliečiai tikrino tinklus. Pastebėję atplaukiančius aplinkosaugininkus, pažeidėjai, Moliakalnio kaimo (Ignalinos r.) gyventojai S. N. ir  V. B.,  spėjo sugautą žuvį išpilti atgal į ežerą. Pastarieji irgi puikiai žinomi, nes už tokią veiką yra įkliuvę daugiau nei po dešimt kartų. Šį kartą jiems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimta valtis ir 5 statomi tinklai.

2016-10-29

2016 m. spalio 29 d. Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, vykdydami akcijos „Lašiša – 2016“ reidą, važiuodami šalia Veiviržo upės, kuri dėl migruojančių ir vertingų žuvų paskelbta ichtiologiniu draustiniu, vidury baltos dienos, pastebėjo nuo upės per pievą nuvažiuojantį automobilį VW Golf. Pareigūnai, naudodami švyturėlius, stabdė įtartiną automobilį, šis prasmuko pro tarnybinį automobilį ir bandė sprukti. Tačiau bėglys toli nenuvažiavo, automobilį sumėtė ir šis atsitrenkė į medį ir sustojo. Bėglys neveltui spruko, automobilyje rasti 7 sugauti šlakiai su aiškiomis tinklų žymėmis, šlapi guminiai batai bei meškerė. Pareigūnai apžiūrėjo  vietą, iš kurios išvažiavo automobilis. Atidžiau apžiūrėjus upės atkarpą rasti tinklai skirti žuviai gaudyti, tų pačių guminių batų pėdsakai. Atidžiau apžiūrėjus  automobilį, nustatyta, kad šiais metais šis automobilis jau du kartus sėkmingai spruko nuo stabdančių aplinkos apsaugos pareigūnų. Ne veltui tautosakoje sakoma: trečias kartas nemeluos. Šiuo atveju trečias kartas stipriai atsirūgs, pažeidėjui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal ATPK 87 str. 3 d., jam gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų, už 7 neteisėtai pagautus šlakius Veiviržo ichtiologiniame draustinyje, teks atlyginti daugiau nei 13000 eurų žalą žuvų ištekliams. Bus konfiskuotas tinklas ir meškerė.

2016-10-31

Vilniaus RAAD gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai 2016 m. spalio 31 d., turėdami išankstinės informacijos, kad Ukmergės r., Siesarties upėje galimai brakonieriaujama, surengė pasalą. Sutemus, apie 19:00 val., prie upės pasirodė brakonieriai. Kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo Ukmergės gyventojai V. K. ir M. Z. Atėję į vietą, nieko nelaukę išsitraukė paslėptą žeberklą ir nuėjo tiesiai prie upės. Pasišvietus į upę vienas iš brakonierių iš pirmo taikymo su žeberklu nudūrė lašišos patelę. Brakonieriai nedelsiant buvo sulaikyti ir jiems buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal LT ATPK 87 str. 3 d. Jiems gręsia baudos iki 289 eurų bei teks atlyginti gamtai padaryta žalą - 638 eurus.

2016-10-31

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai savaitgalį vykdė akcija „Lašiša“. Tikrinant Dubysos upės pakrantes pastebėtas žvejys. Už limituotos žvejybos reguliavimo priemonių ir sąlygų pažeidimus gresia didžiulė bauda.

Šiaulių regione, Dubysos ir Kražantės upėse nuo spalio 16 d. iki gruodžio 31 d. draudžiama bet kokia žvejyba. Tokių priemonių imamasi siekiant apsaugoti neršiančias lašišines žuvis. Pareigūnai nuolat rengia reidus ir tiktina šias upes bei kitus vandens telkinius.

Šeštadienį Kelmės rajone, pastebėtas vyras žvejojantis Dubysos upėje. A.L. (1965 m.) žuvų sugavęs nebuvo ir teisinosi nežinojęs apie draudimą. Nepaisant to už lašišinių, šlakių, margųjų upėtakių ir kiršlių limituotos žvejybos reguliavimo priemonių ir sąlygų pažeidimą jam surašytas protokolas (ATPK 87 str. 6d.). Vyrui gresia bauda nuo 231 euro iki 579 eurų. Be to bus konfiskuoti ir žvejybos įrankiai.

2016-11-03

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, bendradarbiaudami su Alytaus apskrities policijos komisariato pareigūnais, organizavo bendrus reidus dėl draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymo Alytaus, Lazdijų rajonuose. Pareigūnai turėjo informaciją, kad sodybose laikomi draudžiami ne mėgėjų žvejybos įrankiai. Atlikus apžiūras sodybose, pareigūnai surado neteisėtai laikomus draudžiamus žvejybos įrankius (statomus tinklus, upines ir ežerines gaudykles). Už draudžiamų įrankių laikymą S. S., A. G. ir V. R., aplinkos apsaugos pareigūnai surašė administracinių teisės pažeidimų protokolus.

Reido metu buvo rasta net 19 statomų tinklų, 8 ežerinės gaudyklės, 2 upinės gaudyklės. Asmenys lyg susitarę teigė, kad įrankiai seni, sudriskę ir seniai nenaudojami, o teisės aktų reikalavimų, kad tinklinius žvejybos įrankius draudžiama laikyti neturint tam teisės, nežinojo.

Pas piliečius vis dar randama šių nelegalių žvejybos įrankių. Piliečiai neturėtų jų saugoti galvodami, kad ateityje gali prireikti, nes už šį pažeidimą skiriama administracinė bauda, kuri siekia nuo 144 eurų iki 289 eurų su įrankių konfiskavimu. Skiriant administracines nuobaudas nėra atsižvelgiama, ar pas pilietį rastas vienas ar dešimt įrankių, administracinės baudos dydis tas pats.

2016-11-09

2016 m. lapkričio 9 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė reidą Varėnos r. Reido metu Savisto ežere buvo pastebėtas didelis kiekis mėgėjų žvejybos įrankių – palaidinių. Pareigūnams sulaukus jų šeimininko paaiškėjo, kad A. N. dešimt kartų viršijo leidžiamą naudoti mėgėjų žvejybos įrankių kiekį. Pažeidėjas buvo pastatęs 40 palaidinių ir labai norėjo sugauti ungurį. A. N. noras sugauti ungurį buvo toks stiprus, kad rizikuodamas savo saugumu ir gyvybe plaukė supuvusia valtimi, kuri, kraunant į techninės pagalbos automobilį, sulūžo. A.N. rizika neatsipirko, nes nei ungurio, nei kitos žuvies sugauti nepavyko. Medinė valtis ir 40 palaidinių sulaikyta. Pažeidėjui, dešimt kartų viršijusiam leidžiamą naudoti mėgėjų žvejybos įrankių skaičių, gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų.

2016-11-10

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai  2016 m. lapkričio 10 d. gavo informaciją, kad Ukmergės r. Siesarties upėje, ties Valtūnų kaimu yra galimai brakonieriaujama. Pareigūnams prieš savaitę toje vietoje jau įkliuvo brakonieriai žeberklininkai, kurie nudūrė lašišos patelę. Aplinkosaugininkams nuvykus į minėtą vietą patikrinti gautą informaciją, buvo suorganizuota pasala. Ilgai laukti nereikėjo, apie 11 val. nuo ant kalno esančios sodybos prie upės atėjo du asmenys. Kaip vėliau paaiškėjo, pilietis A.J. nešė didelį maišą, o kitas asmuo atvykęs iš Vidiškių kaimo R.L. iš po krūmų išsitraukė paslėptą meškerę. Abu asmenys kelias minutes stebėjo upę ties lašišų lizdais. Staiga pamatęs lašišą R.L. bandė užkabinti žuvį su trišakiu kabliu, pritvirtintu prie meškerės. Pilietis R.L. bandydamas „pakirsti“ žuvį ją pabaidė ir kaip tik tuo metu aplinkos apsaugos pareigūnai, ir sulaikė pažeidėją, nespėjus jam padaryti žalos lašišinių žuvų ištekliams. Pažeidėjui gresia bauda nuo 115 iki 289 EUR bei pažeidimo įrankių konfiskavimas.

{gallery}2016/SK201601115{/gallery}

Aplinkos ministerijos informacija