2017-01-10

2017 m. sausio 10 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė reidą Alytaus rajone, o jų darbą filmavo LRT televizijos laidos „Gamtos inspektoriai“ operatoriai.

Reido metu pareigūnai tikrino, kaip laikomasi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų. Daugelis žvejų taisykles žinojo ir jų laikėsi, tačiau atsirado ir tokių, kurie, net ir žinodami taisykles, jas pažeidinėjo. Reido metu nustatyti keturi pažeidėjai, kurie žvejojo šiuo metu draudžiamu žvejoti būdu, t. y. masalui naudodami žuveles. Dar du pažeidėjai žvejojo neturėdami žvejybos leidimų ir priemonių– dviejų lanksčia jungtimi sujungtų smaigų, kurie įlūžimo atveju galėtų būti naudojami išlipimui ant ledo.

Pažeidėjams surašyti administracinių nusižengimų protokolai. Už žvejybą masalui naudojant žuvelę gresia nuo 120 iki 300 eurų baudos. Žvejojusiems be leidimo ir smaigų gali būti skirti įspėjimai arba baudos nuo 10 iki 60 eurų.

2017-01-13

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos inspektorė Mantė Ramanauskienė 2017 m. sausio 13 - 14 dienomis organizavo gyvosios gamtos apsaugos kontrolės reidus Biržš ir Pasvalio rajonuose, kurių metu tikrinti žvejai ir medžiotojai.

Penktadienio vakarą, nors ir snyguriavo, tačiau sniego nepabūgo du žvejai, kurie susigundė draudžiamu būdu žvejoti lydekas. Ant Biržų rajone esančio Papilio tvenkinio ledo žvejai pastebėti temstant. Ne veltui įtarimą sukėlė lankstymasis prie ką tik išgręžtų ekečių.

Privažiavus prie jų, šie asmenys greitu žingsniu bandė palikti ledą, tačiau net ir sustabdyti turėjo įvairių paaiškinimų, ką jie tamsoje veikė ant ledo. Vienas asmuo pradėjo aiškinti, kad tiesiog atėjo išbandyti ledo grąžtą, kitas - kad ėjo su šuniuku pasivaikščioti. Piktus žvejų kėslus puikiausiai išdavė su savimi turėti įrankiai, kurie skirti šakotinių gamybai ir pėdsakų paliktos žymės sniege, vedančios prie ką tik išgręžtų ekečių, iš kurių dviejuose jau buvo pastatytos šakotinės. Džiugu, kad laiku pastebėjus draudžiamu būdu (masalui naudojant žuveles) žvejojusius asmenis nebuvo padaryta žala žuvų ištekliams. Asmenims surašyti administracinių nusižengimų protokolai pagal Administracinių nusižengimų kodeksą „mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas, padarytas panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu užtraukia baudą nuo vieno šimto dvidešimt iki trijų šimtų eurų“, paimti pažeidimo padarymo įrankiai.

2017-01-13

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija 2017 m. sausio 13 d. operatyviai reagavo į gautą  informaciją apie galimai daromą pažeidimą ir išaiškino du šiurkščius žvejybos taisyklių pažeidimus. Gamtai padaryta žala siekia 2552 eurų.

Žvejų, susigundžiusių draudžiamu būdu pagauti lydekas, nesustabdė net ir tai, kad penktadienis, kad trylikta diena, ir net pilnatis. Asmenys M. R. ir V. M. pačiame Kupiškio rajono pakraštyje prie Anykščių rajono ribos esančiame Suosos (Jurgiškio) ežere ant ledo buvo pastatę po 10 skritulių lydekoms gaudyti masalui naudodami gyvas žuveles. Šiuo metu žvejoti masalui naudojant žuvelę yra draudžiama. Žvejai neteisėtos žvejybos metu sugavo 16 lydekų.

Asmenims surašyti administracinių nusižengimų protokolai pagal Administracinių nusižengimų kodeksą „mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas, padarytas panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu užtraukia baudą nuo vieno šimto dvidešimt iki trijų šimtų eurų“. Kodekse numatytas ir nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas. Paskaičiuota ir pažeidėjams pateikta geranoriškai atlyginti žuvų ištekliams padaryta 2552 eurų žala.  

2017-01-14

Š. m. sausio 14 d. Marijampolės RAAD Kalvarijos agentūros pareigūnai vykdė bendrą gyvūnijos apsaugos reidą. Jo metu tikrinta žvejų mėgėjų žūklė ant ledo bei vykdytos medžioklės. Galima teigti, kad reidas buvo išskirtinai rezultatyvus patikrintų asmenų skaičiumi ir labai nerezultatyvus teisės aktų reikalavimų pažeidimų skaičiumi.

Atliekant patikrinimus orientuotasi į nuošaliau esančius nedidelius ežerus ir tvenkinius. Patikrinti penkiasdešimt trys žvejai mėgėjai ir tik du iš jų žvejojo pažeisdami Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimus.

2017-01-16

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) darbuotojai savaitgalį rengė reidus ir tikrino žvejus bei medžiotojus. Patikrinus apie 300 žvejų nustatyta 14 žvejybos taisyklių pažeidimų. Medžioklės taisyklių pažeidimų nenustatyta.

Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai savaitgalį tikrino Šiaulių, Radviliškio, Mažeikių ir Telšių rajono vandens telkinius ir medžioklės plotus. Aplankius 20 vandens telkinių buvo rasta daugiau kaip 200 žvejų mėgėjų. Grubių žvejybos taisyklių pažeidimų nenustatyta. Visi žvejai turėjo ir smaigus, tačiau 7 mėgėjai į žvejybą išsirengė nepasirūpinę žvejo bilietais. Vyrams surašyti protokolai.

Administracinių nusižengimų kodeksas už mėgėjų žvejybos taisyklių ir kitų mėgėjų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą numato baudą iki 60 eurų.

Sekmadienį tikrinti žvejai bei medžiotojai ir Plungės rajone. ŠRAAD Plungės rajono agentūros darbuotojai patikrino 9 vandens telkinius ir rado 78 žvejus mėgėjus. Daugumas jų turėjo reikiamus dokumentus ir smaigus, tačiau ne visi. 7 žvejams surašyti protokolai už tai, kad žvejojo neturėdami žvejo bilietų. Daugiausiai nedrausmingų žvejų – 5, žvejojo ant Alsėdžių ežero ledo.

Praėjusią savaitę reidas-akcija „Saugus elgesys ant ledo“ vykdyta ir Kelmės rajone. ŠRAAD Kelmės rajono agentūros pareigūnai kartu su Kelmės rajono savivaldybės administracijos bei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovais tikrino vandens telkinius. Akcijos metu, žvejams priminti saugaus elgesio ant vandens telkinių ledo reikalavimai. Žmonėms buvo dalinamos atmintinės bei priemonės, kuriomis pasinaudojus būtų galima įlūžus išlipti ant ledo,- smaigai.

Reido metu, žvejai mėgėjai taip pat tikrinti dėl mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų laikymosi. Pažeidimų Kelmės rajone nenustatyta.

2017-01-17

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai kartu su  TV3 televizijos žurnalistais 2017-01-17 organizavo išplėstinį reidą Panevėžio, Kupiškio rajonuose, dėl mėgėjų žvejybos kontrolės. Reido metu ypatingas dėmesys skirtas žvejams žuvaujantiems ant ledo, kuriems privaloma turėti priemones, kuriomis pasinaudojus būtų galima įlūžus išlipti ant ledo – dvejus lanksčia jungtimi sujungtus smaigus.

To reikalauja Lietuvos Respublikos aplinkos ministro patvirtintų „Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių“ 11.9 punktas.

Reido metu patikrinti 22 žvejai mėgėjai, nustatyti 8 administracinės teisės nusižengimai, iš kurių 2 dėl to, kad žvejai neturėjo smaigų. Jiems gresia įspėjimas arba bauda nuo 10 eurų iki 60 eurų su galimybe konfiskuoti administracinio nusižengimo padarymo įrankius ir priemones.

Norime atkreipti dėmesį, kad daugumos patikrintų žvejų smaigai dažniausiai laikomi žvejybinėse dėžėse, nepadėtų išsigelbėti įlūžus ledui, todėl rekomenduojame juos nešiotis pasikabinus ant kaklo.

Pareigūnai nustatė, kad ledo storis tvenkiniuose yra pakankamai saugus ir siekia apie 20 cm, tačiau upėse ledo danga nėra saugi poledinei žvejybai ir žiemos pramogoms.

2017-01-17

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, turėdami išankstinės informacijos apie  Trakų rajone Pakrempės tvenkinių kanaluose galimai neteisėtai vykdomą žvejybą naudojant mėgėjų žvejybos įrankius – bučiukus, 2017 m. sausio 17 d. organizavo reidą. Aplinkosaugininkai nuvykę į vietą, pamatė sniege šviežius žmogaus pėdsakus vedančius gilyn į vandens kanalą. Inspektoriai iškart suprato, kad galimas pažeidėjas yra kitame kanalų gale ir galimai tikrina pastatytus bučiukus. Neilgai trukus, tiesiai į aplinkosaugininkų rankas atėjo Pakrempės k. gyventojas A. R. Pažeidėjas dar bandė bėgti, tačiau buvo sulaikytas. Netrukus jis prisipažino, kad buvo pastatęs 2 vnt. bučiukus žuvims gaudyti. Kuprinėje buvo surastos neteisėtu būdu pagautos 14 lydekų,  1 lynas, 1,5 kg raudžių, 0,8 kg ešerių.    

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse nustatyta, kad  pagauta žuvis bučiukais turi būti nedelsiant paleista į ta patį vandens telkinį, tačiau minėtas asmuo to nepadarė. Pažeidėjui įvykio vietoje buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 4 d. ir 8 d., paimti pažeidimo padarymo įrankiai (priemonės) – bučiukai ir kirvis.                     

Dėl neteisėtų veiksmų piliečiui A. R. teks gerokai paploninti piniginę, kadangi gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų, o padaryta žala žuvų ištekliams siekia 2321,77 Eur.

2017-01-18

Š.m. sausio 18 d., apie 10.00 val. pagal gautą pranešimą, dėl lydekų žvejybos uždraustu būdu, skubiai buvo organizuotas gyvosios gamtos reidas. Alytaus RAAD Druskininkų agentūros vedėjui kartu su Alytaus AVPK Druskininkų PK pareigūnais (toliau - pareigūnai) vykti toli nereikėjo, tik per kelią, prie netoliese esančio Vijūnėlės tvenkinio. Tvenkinys šiuo metu yra išnuomotas, todėl norint jame pažvejoti, žvejams mėgėjams keliami kiti žūklės reikalavimai.

Pareigūnai - ant minėto tvenkinio ledo sulaikė  tris neteisėtai žvejojusius Druskininkų savivaldybės gyventojus - R.K., S.T., K.J. ir M.C. Minėti piliečiai žvejojo neturėdami mėgėjų žvejybos leidimų, suteikiančių teisę žvejoti ant Vijūnėlės tvenkinio. Pažeidėjas M.C. lydekoms gaudyti buvo pastatęs šešias palaidines, masalui naudojo gyvą žuvelę. Sulaikymo metu piliečiai žuvies sugavę neturėjo.

Visi keturi piliečiai sulaikyti jau ne pirmą kartą, trims priimti administracinio nusižengimo  nutarimai, pagal ANK 291 straipsnio 1 dalį - mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas, kuris užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 10 iki 60 eurų. Ketvirtam pažeidėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, pagal ANK 291 straipsnio 4 dalį - mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas, padarytas panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu, šia dalimi užtraukiama bauda nuo 120 iki 300 eurų, su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2017-01-19

Aplinkosaugininkai ir Kupiškio rajono savivaldybės civilinės saugos specialistas tikrino ant Kupiškio tvenkinio ledo žvejojusius  žvejus. Nors oro sąlygos buvo visai netinkamos grožėtis žiemos gamta, tačiau ant Kupiškio mariomis vadinamo vandens telkinio ledo buvo matyti pulkai žvejų.

Žvejai aplinkosaugininkams pateikė Medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus išduotus leidimus, įrodančius teisę žvejoti, bilietus, įsigytus „Perlo“ terminaluose ir pažymėjimus, suteikiančius teisę žvejoti nemokamai. Buvo patikrinta apie 40 žvejų ir tik vienas  žvejys neturėjo leidimo žvejoti Kupiškio tvenkinyje. Jam bus skiriama administracinė bauda. Visi žvejai su savimi turėjo įlūžus ledui gelbėjimosi priemonę - smaigus. Tik ne visi žvejai smaigus buvo išsiėmę iš žvejybos dėžių, motyvuodami, kad ledas tvirtas ir tikrai neįluš.

Kupiškio rajono savivaldybės atstovas žvejams įteikė “Saugaus elgesio ant ledo atmintines”.

2017-01-21

2017 m. sausio 21-ąją Marijampolės RAAD Kalvarijos agentūros pareigūnai vėl vykdė reidą. Siekiant patikrinti kaip žvejai mėgėjai laikosi taisyklių reikalavimų į pagalbą buvo pasitelkti neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai ir žvejų mėgėjų klubo „Orija“ nariai.

Nors žvejyba ant ledo, kurio paviršiuje susidaręs vandens sluoksnis didelio malonumo neteikia, bet žvejai skuba džiaugtis žiemos žvejyba, kadangi niekas nežino kaip ilgai dar išsilaikys ledas. Reido metu buvo patikrinta 70 žvejų žvejojusių ant Kalvarijos savivaldybėje esančių vandens telkinių ledo. Džiugina tai, kad patikrinus tiek asmenų neatsirado nei vieno žvejojančio pažeidžiant taisykles. Visi žvejojo turėdami leidimus mėgėjiškai žūklei, smaigus ir džiaugėsi laimikiais, kurie buvo sugauti leidžiamais būdais.

2017-01-23

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai savaitgalį rengė reidus ir tikrino žvejus. Surašyti septyni protokolai. Vienas iš jų, už šiurkštų žvejybos taisyklių pažeidimą. Pakruojo rajono gyventojas žvejojo masalui naudodamas gyvas žuveles.

Praėjusį savaitgalį tikrinti Kelmės, Telšių ir Pakruojo vandens telkiniai. Aplinkosaugininkai patikrino daugiau kaip 20 vandens telkinių. Reido metu pabendrauta su daugiau kaip 100 žvejų. Nustatyti 7 pažeidimai.

Pakruojo rajone Kundračių karjere sulaikytas vietos gyventojas V.A (1962 m. 06 mėn.), kuris žvejojo masalui naudodamas gyvas žuveles. Kasmet nuo sausio 1 d., visoje šalyje įsigalioja draudimas žvejoti masalui naudojant gyvas žuveles. Nuo naujų metų iki vasario 1d. lydekas dar leidžiama žvejoti su dirbtiniais masalais ar dalimi  negyvos žuvelės.

Pakruojo rajono gyventojas buvo pastatęs du skritulius, su gyvos žuvelės masalu. V.A. surašytas protokolas (ANK 291 str. 4d.). Už žvejyba draudžiamu būdų vyrui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Be to bus konfiskuoti žvejybos įrankiai – grąžtas ir du skrituliai.

Reidų metu nustatyti ir 6 atvejai, kuomet žvejai žvejojo neturėdami leidimų. Jiems taip pat surašyti protokolai (ANK 291 str. 1d.). Mėgėjų žvejybos taisyklių ir kitų mėgėjų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas užtraukia įspėjimą, arba baudą nuo 20 iki 60 eurų.




Aplinkos ministerijos informacija