2017-02-19

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kėdainių rajono agentūros būdraujantis pareigūnas 2017 m. vasario 19 d. gavo pranešimą iš  BPC, kad Labūnavos gyvenvietės tvenkinyje yra statomi tinklai. Susisiekus su pranešėju ir nuvykus į įvykio vietą pastebėtas einantis tvenkinio ledu vyriškis su pagaliu, rankiniu metaliniu pjūklu rankose ir maišeliu. Sekdamas vyriškį  pareigūnas pastebėjo, po ledu pratemptą mėlynos spalvos virvę, tokią pat kaip piliečio L. M. maišelyje. Paklausus piliečio L. M., kas yra po ledu, jis atsakė, kad po ledu yra pratempęs  du 25 m. “žilkinius“  tinklus, kuriuos atsisakė „ištraukti“ teigdamas, kad pavargo kol pastatė ir dar į tinklą nespėjo įlysti žuvis. Tačiau dar kartą pareigūnui pareikalavus pilietis tuščius tinklus ištraukė. Nuvežus namo nustatyta piliečio asmenybė, bei surašytas administracinio nusižengimo protokolas už žvejybą draudžiamais įrankiais, žvejybos įrankiai buvo konfiskuoti.

2017-02-21

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Plungės rajono agentūros darbuotojai tikrino vandens telkinius ir medžioklės plotus. Reido metu nustatyti 8 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai. Žvejai žvejojo neturėdami žvejo bilietų ir smaigų.

Aplinkosaugininkai patikrino 23 Plungės rajono vandens telkinius ir 7 medžioklės plotus. Medžioklės taisyklių pažeidimų nenustatyta. O žvejai buvo ne visi drausmingi. Reido metu buvo patikrinti 66 žvejai, aštuoniems iš jų surašyti nutarimai. 4 pažeidimai nustatyti ant Prūsalių kaimo tvenkinio ledo. 3 žvejai žvejojo neturėdami žvejo bilietų, o vienas neturėjo smaigų. Po 2 pažeidimus nustatyta Stanelių ir Glaudžių kaimo tvenkiniuose. Trys iš pažeidėjų neturėjo žvejo bilietų, o vienas smaigų. Pažeidėjams pasisekė, kad jie nebuvo sugavę žuvų. Priešingu atveju jų lauktu griežtesnė atsakomybė ir tektų atlyginti gamtai padarytą žalą.

2017-02-28

Siekdami užtikrinti tinkamą Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių laikymąsi, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių rajono agentūros pareigūnai 2017-02-28 dieną organizavo reidus, skirtus mėgėjų žvejybos kontrolei užtikrinti. Reido metu nustatyti 2  pažeidėjai kurie Kampuolio ež. Švenčionėlių sen. žvejojo masalui naudojant gyvą žuvelę, taip pat pastatė 25 vnt. šakotinių. Pastarųjų išvykų rezultatai rodo, kad situacija kartojasi: žvejai mėgėjai žinodami, kad visuose šalies vandens telkiniuose nuo sausio 2 d. draudžiama žvejoti masalui naudojant gyvą žuvelę, jo nepaiso, taip gamtai padarydami didelę žalą.  Piliečiui E.V. surašytas protokolas pagal ANK 291 str. 1 d. su juo buvusiam piliečiui G.K. surašytas protokolas pagal ANK 291 str. 4 d. su pažeidimo įrankių konfiskavimu. Už neteisėtai žvejybos metu pagautas žuvis piliečiams E.V ir G.K teks atlyginti žalą padaryta gamtai. Švenčionių rajono aplinkos apsaugos pareigūnai nuo 2017 m. sausio 2 d. suorganizavo 13 reidų Švenčionėlių, Švenčionių, Labanoro, Kaltanėnų, Strūnaičio, Magūnų seniūnijose, kurių metu patikrino 146 žvejus mėgėjus. Iš patikrintų Švenčionių rajono ežeruose žvejojusių žvejų, nustatyti 4 mėgėjiškos žūklės pažeidimai, nuimti 42 vnt. bešeimininkių šakotinių, bei iš nustatytų pažeidėjų konfiskuota 25 vnt. šakotinių ir 6 meškerės.

2017-02-28

2017-02-28 tikrinant  gautą informaciją apie galimą žvejybą tinklu Nemune, buvo apklaustas Raudonės, Jurbarko rajone, gyventojas V.V. Apklausiamas pilietis prisipažino, kad naktį iš 27 į 28 dieną kartu su piliečiu V.K. žvejojo tinklu Nemune, ties Raudonėnų kaimu. Kartu su Jurbarko policijos komisariato pareigūnu apžiūrint V.V. sodybą, buvo rastas žvejybinis tinklas. Piliečiams V.V. ir V.K. buvo surašyti administracinio nusižengimo protokolai už žvejybą draudžiamaisiais žvejybos įrankiais. Jų laukia baudos nuo 120 iki 300 eurų ir tinklo konfiskavimas.

2017-02-28

2017 m. vasario paskutinį savaitgalį Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidus Lazdijų rajone kartu su Veisiejų regioninio parko pareigūnais.

Vasario 25 d., Metelio ežere pareigūnai nustatė tris šiurkščius Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus. Buvo draudžiamu laiku palaidinėmis gaudomos lydekos, žvejojama draudžiamu būdu, t. y. masalui naudojama žuvelė.

Pažeidėjams A. P., A. M. ir Č. M. surašyti administracinių nusižengimų protokolai. Už žvejybą masalui naudojant žuvelę gresia nuo 120 iki 300 eurų baudos. Č. M. turėjo sugavęs lydeką, todėl teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri siekia 159 eurus.

Vasario 26 d., reido metu, Ragažiaus ežere, Lazdijų r., pareigūnams įkliuvo A. V., kuris žvejojo palaidinėmis lydekas draudžiamu būdu, masalui naudodamas žuvelę. Pažeidėjas žalos gamtai padaryti nesuspėjo, tačiau už neteisėtą žvejybą buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas, gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų.

2017-03-01

Baigiantis žvejybos ant ledo sezonui, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai ko ne kasdien tikrina žvejus. Per kelias dienas nustatyta 10 pažeidimų,  sulaikytas lydekas žvejojęs vyras.

Buvo tikrinami Šiaulių miesto ir rajono vandens telkiniai. Kaip paaiškėjo, Šiauliuose tik kas antras žvejas turi žvejo bilietą. Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai patikrino 6 ant Talkšos ežero ledo žvejojusius vyrus. Tik trys iš jų turėjo žvejo bilietus. Likusiai trijulei surašyti nutarimai dėl administracinio nusižengimo ir paskirtos nuobaudos. Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK 291 str. 1 d.) už mėgėjų žvejybos taisyklių ir kitų mėgėjų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus numato bauda nuo 20 iki 60 eurų arba įspėjimą.

Rimtesni nemalonumai  laukia Kelmės rajono gyventojo S.M. (1972 m. 08mėn.). Vyras sulaikytas ant Bridvaišių ežero ledo. Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai turėjo pranešimą, kad šiame ežere gaudomos lydekos. Informacija pasitvirtino. Patikrinus sulaikyto vyro kišenes rastos trys palaidinės su žuvelėmis. Kelmės rajono gyventojas prisipažino žvejojęs lydekas.

2017-03-07

2017 m. kovo 7 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai organizavo reidą Druskininkų sav. Reido metu pareigūnai tikrino Nemuno upėje žvejojusius žvejus, kaip pastarieji laikosi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų. Daugelis žvejų žvejojo pagal taisykles ir pareigūnai jiems priekaištų neturėjo, tačiau buvo ir tokių, kurie, taisykles žinodami, vis dėl to jas pažeidinėjo ir gaudė mažesnes nei leidžiama gaudyti žuvis. V.R. turėjo sugavęs tris, o B.A septynis šapalus, mažesnius nei 30 cm ilgio. Pažeidėjams gresia baudos nuo 10 iki 60 eurų, be to teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 660 eurų.



Aplinkos ministerijos informacija