2017-04-06

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento  Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai turėdami informacijos apie brakonieriavimą Elektrėnų savivaldybėje esančiame Skynimų ežere 2017 m. balandžio 5 d. organizavo pasalą. Tik sutemus, prie ežere stovinčios valties priėjo du asmenys ir išplaukę į ežerą pradėjo traukti tinką.  Pareigūnai visą brakonierių „juodą“ darbą fiksavo termovizoriaus pagalba. Kai pažeidėjai su laimikiu ir tinklu priartėjo prie kranto, pateko tiesiai į pareigūnų glėbį. Paaiškėjo, kad brakonieriavo Elektrėnų savivaldybės gyventojai A. B. ir V. J. , kurių nakties laimikis dvi lydekos.

Už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą jiems pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 4 d. gresia administracinės baudos nuo 120  iki 300 Eur bei 319 Eur padarytos žalos žuvų ištekliams atlyginimas bei valties ir tinklo konfiskavimas.

2017-04-06

LR AM Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija siekdama apsaugoti žuvų saugų nerštą, vykdo reidus prie vandens telkinių. Vienas tokių reidų buvo vykdomas 2017 m. balandžio 6 d. naktį. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, talkinant neetatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams, vykdė reidą prie Peršėkės upės, Balbieriškio miestelyje, Prienų rajone. Brakonieriai nesitikėjo, kad jų žvejybą apkartins pareigūnų reidas. Apie 2 val. nakties sulaikyti O.A., M.M., R.V., V.U., kurie tinkliniais įrankiais žvejojo Peršėkės upėje. Vyrų laimikis siekia 400 eurų, kuriuos teks solidariai atlyginti. Atsakomybė už administracinį nusižengimą gresia pagal ANK 291 str. 4 d., kuris užtraukia baudą nuo vieno šimto dvidešimt iki trijų šimtų eurų, su administracinio nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2017-04-12

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Viešvilės užkardos pasieniečiai pastebėjo prie Nemuno senvagės įtartiną asmenį. Pasieniečių įtarimai pasitvirtino – pilietis mėgino žvejoti lydekas naudodamas gyvą žuvelę. Sulaikius paaiškėjo, kad vietinis gyventojas L.P. Už žvejybą šiuo metu draudžiamu būdu jo laukia bauda iki 300 eurų ir meškerės konfiskavimas.

2017-04-18

 2017 m. balandžio 15 d. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai būdravimo metu gavo informaciją apie Vilniaus raj. savivaldybėje esančiame Pravalo ežere pastatytus tinklus. Nuvykus į nurodytą vietą buvo ištraukti maždaug 400 metrų ilgio tinklai. Tinkluose buvo 18 stambių žuvų (penkiolika linų, viena raudė, vienas karosas ir vienas ešerys). Nors brakonierių ir nepavyko sulaikyti, bet laiku ištraukus tinklus, žala gamtai padaryta buvo minimali, kadangi žuvys nebuvo uždususios. Akivaizdu, kad tinkamai nesureagavus gamtai būtų buvus padaryta didžiulė žala, nes žuvys buvo dar neišneršusios.

Už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 291 str. 4 d. gresia administracinės baudos nuo 120  iki 300 Eur.

2017-04-21

Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, pagal gautą pranešimą atlikę tyrimą, išaiškino neįprastą brakonieriavimo atvejį, kuomet neįprastu savadarbiu įrankiu, pagaliu su kilpa, buvo gaudomos neršiančios lydekos.

Lydekos „etnografiniu“ įrankiu buvo gaudomos savo dydžiu iš kitų mažųjų vandens telkinių neišsiskiriančiame ir per Rumšiškių miestelį, Kaišiadorių rajone, tekančiame Pravienos upelyje, saulėtą ir šiltą dieną atplaukusios prie per kelią link Rumšiškių liaudies buities muziejaus ūkinių vartų esančioje pralaidoje. Jei žvejybos įrankis ir vieta pareigūnams atrodė neįprastai, tai daugelis pažeidėjų buvo iškart atpažinti. Paaiškėjo, kad draudžiamu metu, nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. , lydekas gaudė dabar jau buvęs vidaus reikalų sistemos darbuotojas, „etatinis“ Kauno marių brakonierius K.G., sargu Liaudies buities muziejuje dirbantis A.M., teistas lentpjūvės darbininkas A.Š. Visiems pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal LR ANK 291 str. 4 d, o ketvirto asmens, dalyvavusio nusižengime, tapatybė nustatinėjama.

Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad naujai įsigaliojęs Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksas žymiai sumažina galimybę išvengti atsakomybės už padarytus administracinius nusižengimus, nes protokolas gali būti surašomas per du metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos, o pažeidėjui vengiant atvykti, policija gali skelbti jo paiešką. Kodekse taip pat numatyta galimybė protokolą surašyti pažeidėjui nedalyvaujant.



Aplinkos ministerijos informacija