2019-06-18

Sekmadienio naktį Švenčionių rajone Kretuono ežere buvo sulaikytas asmuo su užtaisytu povandeninės žūklės šautuvu.

Pažeidėjas sulaikytas po to, kai aplinkos apsaugos pareigūnai, vykdydami žvejybos kontrolę ir plaukiodami po Kretuono ežerą, apie 2 valandą nakties pastebėjo, kad viename ežero pakraštyje ties nendrėmis šviečiama su prožektoriumi. Priplaukę arčiau inspektoriai pastebėjo 2 asmenis, kurie sėdėjo valtyje ir dairėsi aplinkui. Vienas iš jų turėjo užtaisytą povandeninės žūklės šautuvą su strėle ir, kaip teigė, būtų bandęs panardyti ir tokiu būdu sugauti žuvų.

Už povandeninę žūklę tamsiu paros metu ten, kur tai daryti yra draudžiama, asmeniui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas, jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankio – povandeninės žūklės šautuvo – konfiskavimu.

2019-06-20

Ankstų ketvirtadienio rytą Širvintų mieste šalia Širvintų tvenkinio sulaikytas tinklą minėtame tvenkinyje statęs pažeidėjas.

Pažeidėjas buvo sulaikytas po to, kai Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) pareigūnai, gavę informacijos apie vėlyvą vakarą tvenkinyje statomus tinklus, naktį nusprendė surengti pasalą.

Paryčiais (apie 4 val.) inspektoriai pastebėjo link tvenkinio einantį vyrą, kuris, įbridęs į tvenkinį, ištraukė iš jo tinklą ir visai ne už ilgo grįžo atgal tiesiai aplinkosaugininkams į rankas. Iš pradžių asmuo teigė, kad tinklą rado, tačiau matydamas, kad neišsisuks, prisipažino padaręs nusižengimą.

Dar vienas pažeidėjas sulaikytas antradienio vakarą, po to, kai buvo gautas telefoninis pranešimas, kad Nemuno senvagėje ties Jurbarko miesto nuotekų valykla, kaip įtariama, žvejojama tinklais.

Į nurodytą vieta nedelsiant nuvykę būdraujantys aplinkos apsaugos pareigūnai sulaikė asmenį, kuris apklausiamas prisipažino pastatęs vieną tinklą. Vandenyje rasto tinklo ilgis – 90 m.

Už padarytus pažeidimus asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai, jiems gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių – statomųjų tinklų – konfiskavimu. Kadangi nė vienas iš asmenų žuvų sugauti nespėjo, žuvų ištekliams padaryta žala skaičiuojama nebus.

2019-06-24

Birželio 22–24 dienomis Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) Šiaulių valdybos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais Kelmės, Pakruojo, Radviliškio, Telšių ir Šiaulių rajonuose bei Šiaulių mieste vykdė gyvosios gamtos reidus bei akciją „Poilsiauk atsakingai“.

Iš viso per atliktus reidus patikrinta 119 žvejų ir surašyta 11 nutarimų už žvejybą be leidimo. AAD primena, kad Mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas, žvejojant be nustatytos formos žvejo mėgėjo bilieto, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 10 iki 60 eurų.

Keturiems pažeidėjams taip pat pateikta atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą. Masčio ežere su leidimu žvejojusiam asmeniui teks atlyginti 120 eurų žalą už sugautą žuvies viršsvorį, nes asmuo iš viso buvo sugavęs 6,3 kg karšių, kai leidžiamas sugauti žuvų kiekis yra 5 kg. Rėkyvos karjere be leidimo žvejojusiam asmeniui, sugavusiam lydeką, kurios ilgis 41 cm, reikės atlyginti 145 eurų žalą, nes be žvejo mėgėjo kortelių mažesnes nei 45 cm lydekas gaudyti draudžiama. Dar du asmenys, taip pat žvejoję be leidimų, turės susimokėti kiek daugiau nei 60 eurų už Pakapės tvenkinyje sugautus karšį ir 2 raudes. Iš šių dviejų pažeidėjų taip pat konfiskuoti ir 3 žvejybos įrankiai (meškerės). Bendra žuvų ištekliams padarytos žalos suma siekia beveik 326 eurus.

Taip pat pareigūnai surašė 6 nutarimus už pakrantės apsaugos juostos pažeidimus. Du asmenys bausti už pakrantės apsaugos juostose arčiau kaip 25 metrai iki vandens telkinio kranto pastatytas motorines transporto priemones, o dar 4 už neteisėtą važiavimą per žolinę dangą. Už per arti pastatytus automobilius asmenims gresia įspėjimai arba baudos nuo 30 iki 140 eurų, o už neteisėtas važiavimą per žolinę dangą, miško paklotę ar vandens telkinių ledu motorinėmis transporto priemonėmis užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų.

Pagaliau, Pakapės medžiotojų būrelio medžioklės plotų vienete bilietą turinčiam, bet jo į medžioklę nepasiėmusiam asmeniui taip pat skirtas įspėjimas.

2019-06-27

Trečiadienį Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos (AAD) gavo pranešimą apie Rokiškio rajone, valstybiniame Beičių tvenkinyje, pastebėtus draudžiamus žvejybos įrankius – statomuosius tinklus.

Iš pradžių, į pranešime nurodytą vietą atvykę aplinkos apsaugos pareigūnai kartu su neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi tinklų tvenkinyje neberado. Tiesa, pranešimas apie pastebėtus tinklus gautas praėjus maždaug trims valandoms nuo to laiko, kai jie buvo pastebėti. Tačiau, kad tinklai vandenyje vis dėlto buvo išdavė sekliame vandenyje palikta vandens augalijos suniokota brydė.

Nepaisant nepasitvirtinusio pranešimo, aplinkos apsaugos specialistai nusprendė valtimi apiplaukti Beičių tvenkinį. Būtent per šį patikrinimą rasti 2 venteriai, kuriuose buvo įsipainioję 8 lynai. Visos žuvys vis dar buvo gyvybingos, todėl buvo paleistos atgal į vandenį.

Aplinkos apsaugos pareigūnai primena, kad žvejojantiems su draudžiamais žvejybos įrankiais gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų kartu su nusižengimo padarymo įrankių konfiskavimu. Taip pat kiekvieną kartą už pagautas žuvis skaičiuojama žuvų ištekliams padaryta žala.

2019-07-12

Antradienį prie Žaslių ežero sulaikytas pažeidėjas, žvejojęs ne mėgėjų žvejybos įrankiu – statomuoju tinklu – kurio ilgis siekia apie 50 metrų.

Už padarytą pažeidimą asmeniui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių – statomojo tinklo, medinės valties ir benzininio variklio – konfiskavimu. Taip pat teks atlyginti ir žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 60 eurų, nes tinkle rastas įsipainiojęs lynas.

Pažeidėjas sulaikytas per aplinkosaugininkų vykdytą reidą Kaišiadorių rajono savivaldybės teritorijoje, kurio metu tikrinta gauta informacija dėl, kaip įtariama, neteisėtos žvejybos Žaslių ežere.

Į vietą atvykusiems pareigūnams įtarimą sukėlė asmuo, vaikštantis ežero pakrante ir stebintis aplinką. Visiškai sutemus į ežerą išplaukė medinė valtis, varoma benzininiu varikliu, tai inspektoriams taip pat pasirodė įtartina. Todėl Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) specialistai toliau stebėjo asmens veiksmus, o netrukus buvo užfiksuota, kaip pilietis stato ne mėgėjų žvejybos įrankį – statomąjį tinklą.

Pažeidėjas sulaikytas grįžęs prie kranto. Asmuo kaltę pripažino.

2019-07-19

Antradienio naktį Kauno mariose, Kaišiadorių rajone ties Sekionių kaimu, sulaikytas statomuoju tinklu žvejojęs asmuo. Draudžiamu įrankiu pažeidėjas spėjo sugauti 3 karšius, 2 sterkus ir karpį.

Už padarytą pažeidimą asmeniui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų kartu su pažeidimo padarymo įrankių – statomojo tinklo ir medinės valties – konfiskavimu. Taip pat jam teks atlyginti ir žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 530 eurų.

Kaip paaiškėjo, pilietis už žvejybą statomuoju tinklu Kauno mariose baustas prieš 2 mėnesius. Asmeniui paskirta 120 eurų bauda ir konfiskuoti medinė valtis bei 2 statomieji tinklai. Tąsyk pažeidėjas žuvies sugauti nespėjo.

2019-07-23

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Kauno valdybos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2019 liepos 23 d. 16:45 val. gavo pranešimą iš Skubiosios pagalbos tarnybos apie statomus tinklus vandens telkinyje, esančiame Kvesų k., Kauno r. Pareigūnai skubiai organizavo reidą ir nuvyko į minėtą vietą, asmenų, statančių tinklus, matyti nebuvo, tačiau vandens telkinyje buvo matomi  jau pastatyti tinklai. Surengę pasalą aplinkosaugininkai laukė kol „žvejai“ grįš pasiimti tinklų su laimikiu. Artėjant vidurnakčiui pareigūnai pastebėjo du asmenis, plaukiančius gumine valtimi pastatytų tinklų link. Apie 24:00 val. buvo sulaikyti du piliečiai, kurie traukė tinklus su jame esančiu laimikiu į guminę valtį.

Asmenys, žvejoję draudžiamais įrankiais – 2 statomais žvejybiniais tinklais – buvo sugavę 4 vnt. lynų, 1 kg karosų ir 200 g ešerių.

Šiems asmenims gresia administracinė atasakomybė – bauda iki 300 eurų, taip pat teks atsisveikinti su draudžiamais žvejybos įrankiais bei gumine valtimi, iš kurios buvo vykdoma žvejyba. Už neteisėtai sugautas žuvis teks atlyginti ir padarytą 250,8 eurų žalą gamtai.

Aplinkos ministerijos informacija