2021-03-18

Klaipėdos aplinkosaugininkai vykdė reidus Kretingos rajone, sodybose prie vandens telkinių.

Pirmosios dienos reido rezultatai – sodybose aptikti 5 neteisėti žvejybos įrankiai (2 žeberklai ir 3 tinklai). Keturių sodybų šeimininkams už draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių laikymą buvo surašyti administracinių nusižengimų protokolai ir kiekvienam teks sumokėti iki 200 eurų baudą.

Kitą dieną prie Klaipėdos aplinkosaugininkų prisijungė ir Šiaulių valdybos Telšių aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai. Kretingos ir Plungės rajonuose trijose sodybose rasti du žeberklai ir viena neleistina gaudyklė. Asmenims surašyti administracinių nusižengimų protokolai, visiems trims taip pat gresia baudos iki 200 eurų.

 „Lydekos, kaip vandens telkinių plėšrūnės, – svarbi ekosistemos dalis. Todėl, kad apsaugotume neršiančias lydekas, akciją vykdysime ir toliau. Džiaugiamės, kad paimti draudžiami ne mėgėjų žvejybos įrankiai nebebus panaudoti“, – sako  Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnas Mindaugas Salys.

Aplinkos apsaugo pareigūnai primena, kad už draudžiamu metu sugautą lydeką pažeidėjams gresia administracinės baudos nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Taip pat už kiekvieną draudžiamu metu sužvejotą lydeką teks atlyginti 240 eurų žalą žuvų ištekliams. Lydeką sugavus gamtinių rezervatų ar ichtiologinių draustinių vandens telkiniuose, žala skaičiuojama taikant trigubą žalos apskaičiavimo įkainį.

2021-03-22

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus valdybos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija kartu su Veiklos organizavimo skyriaus vedėju Vilniaus rajone, Buivydžių seniūnijoje, Skališkių kaime, vieno piliečio ūkiniame pastate rado aštuonis ne mėgėjų žvejybos įrankius – statomuosius žiauninius tinklus.

Pažeidėjui gresia administracinė atsakomybė ir bauda nuo 60 iki 200 eurų.

2021-03-25

Aplinkosaugininkai turėjo informacijos apie draudžiamus žvejybos įrankius, nuvykus į vietą informacija pasitvirtino.

Inspektoriai nustatė, kad asmuo neteisėtai laikė draudžiamus žvejybos įrankius: 19 statomųjų tinklų, 3 didesnius nei leistina bučius ir draudžiamus medžioklės įrankius – 8 kilpas.

Pažeidėjui atsakomybės išvengti nepavyks. Jam gresia administracinė bauda iki 1060 eurų ir paimtų draudžiamų žvejybos ir medžioklės įrankių konfiskavimas.

„Neteisėtai laikyti įrankiai galimai buvo naudojami medžiojant laukinius gyvūnus ir žuvis. Taigi džiaugiamės, kad šie draudžiami brutalūs medžioklės įrankiai, ypač kilpos, neatsidurs gamtoje ir žvėreliams neteks kęsti baisių kančių. Taip pat nebus pakenkta ir žuvų ištekliams“, – sako Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkė Mantė Ramanauskienė.

2021-03-29

Vilniaus GGAI pareigūnai, vykdydami mėgėjų žvejybos kontrolę, sulaikė tamsiu paros metu Neries upėje nuo Buivydžių tilto (Vilniaus r. sav.) draudžiamu užkabinamuoju būdu (kai žuvis sugaunama kabliuku už bet kurios kūno dalies, išskyrus galvą) žvejojančius du asmenis.

Už žvejybą draudžiamu užkabinamuoju būdu ir žvejybą Neries upėje tamsiu paros metu šiems asmenims gresia baudos nuo 120 eurų iki 300 eurų, privalomas nusižengimo padarymo įrankių – 2 meškerių konfiskavimas. Taip pat pažeidėjai privalės atlyginti 26,85 eurų žalą gamtai už draudžiamu paros metu ir būdu sugautas žuvis.

Dar vienas asmuo, kabliavęs tamsiu paros metu Neries upėje, Vilniaus mieste, neteisėtu būdu buvo pagavęs 2 šapalus.

Už žvejybą draudžiamu užkabinamuoju būdu ir žvejybą Neries upėje tamsiu paros metu jam taip pat gresia bauda nuo 120 eurų iki 300 eurų ir yra privalomas nusižengimo padarymo įrankio –meškerės konfiskavimas. Be to, pažeidėjas privalės atlyginti 200 eurų žalą gamtai.

2021-03-31

„Vykdėme reidą ir stebėjome žvejus, ar šie žvejoja laikydamiesi Mėgėjų žvejybos taisyklėse nustatytų reikalavimų. Neilgai truko pastebėti, kad žvejai, pagavę žuvį greitai ją paslepia. Žuvis jie dėjo į maišus ir uždengdavo šulinio dangčiu. Kilo įtarimas, nusprendėme asmenis patikrinti. Taip nustatėme, kad asmenys gaudė kiršlius ir slėpė juos. Iš viso suskaičiavome 22 neteisėtai sugautus kiršlius – šiuo metu šias žuvis draudžiama gaudyti dėl jų neršto“, – teigė Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausioji specialistė Raimonda Trukanavičiūtė.

Visiems trims asmenims bus skirta bauda iki 300 eurų, o už sugautus 22 kiršlius teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 5280 eurų.

2021-04-02

Aplinkos apsaugos departamento Kauno gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavę informacijos dėl neteisėtos žvejybos, organizavo reidą Kaišiadorių rajone ir sugavo pažeidėją su statomuoju tinklu.

Vykdant reidą buvo sulaikytas asmuo, Bijautonių tvenkinyje žvejojęs draudžiamu žvejų mėgėjų žūklės įrankiu - statomuoju tinklu iš valo.

Aplinkosaugininkai tinkle aptiko vieną karšį ir vieną lyną.

Pažeidėjui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą padarytą panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ir gresia bauda nuo 100 iki 300 eurų.

Be to iš asmens paimta guminė valtis, tinklas bei neteisėtai sugautos žuvys, o žala žuvų ištekliams siekia 200 eurų.

2021-04-02

Aplinkos apsaugos departamento Šiaulių ir Alytaus valdybų pareigūnai tęsia akcijos „Lydeka“ reidus, siekdami apsaugoti lydekas jų nešto metu. Per akciją artimiausiomis dienomis minėtose valdybose buvo nustatyti pažeidėjai su neteisėtais žvejybos įrankiais, tarp jų ir lydekautojai.

Šiaulių gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavę informaciją nuvyko patikrinti Šiaulių rajone, Paežerių kaime esantį Paežerių ežerą, dėl galimai neteisėtai bučiukais gaudomų lydekų.

Aplinkosaugininkams nuvykus į nurodytą vietą, atidžiai apžiūrėjus buvo rasti du bučiukai, įdėti į pralaidos vamzdį. Bučiuose buvo aptiktos keturios lydekos.

„Įvertinę aplinkybes nusprendėme palaukti pasaloje, kad sulaikytume pažeidėją, ir po daugiau nei valandos prie įvykio vietos pamatėme privažiuojantį automobilį, iš kurio išlipęs asmuo, patraukė prie pastatytų bučių. Taigi pažeidėją pavyko pagauti įvykio vietoje“, – teigia Šiaulių gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos Edvinas Čepaitis.

Taip pat aplinkosaugininkas įspėja, kad šiuo laikotarpiu yra prasidėjęs lydekų nerštas ir jas gaudyti draudžiama.

Asmeniui sugavusiam lydekas draudžiamais įrankiais, už šiurkštų žvejybos pažeidimą gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų, paimti pažeidimo padarymo įrankiai. Taip pat teks sumokėti gamtai padarytą žalą kuri siekia 960 eurų

Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdydami akciją „Lydeka“ nustatė 5 asmenis, pažeidusius Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimus.

Aplinkosaugininkai patikrino 3 asmenis, žvejojusius Nemune, Alytaus mieste. Paaiškėjo, kad šie asmenys neturėjo žvejybos leidimų ir buvo sugavę 74 mažesnius nei leistino gaudyti dydžio šapalus.

Kiekvienam pažeidėjui gresia bauda nuo 10 iki 60 eurų ir teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 7 400 eurų.

Alytaus inspektoriams vykdant reidus Prienų rajono savivaldybėje, Peršėkės upėje, nustatyti 2 asmenys, žvejoję draudžiamu užkabinamuoju būdu.

Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai ir gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų su penkių žvejybos įrankių paėmimu.

Be to asmenys, už draudžiamu būdu sugautus du šapalus ir 11,5 kg kuojų, turės sumokėti žuvų ištekliams padarytą žalą – 373 eurus.

2021-04-08

Aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akciją „Lydeka“, tikrino žvejus Šilutės rajone, Polderio kanale. Reido rezultatas – sulaikytas asmuo, sugavęs dvi lydekas.

Šilutės aplinkosaugininkai, vykdydami akciją, ypatingą dėmesį lydekų neršto laikotarpiu kreipia į žvejus spiningautojus.

Per reidą tikrindami žvejus Polderio kanale, inspektoriai nustatė, kad asmuo mėgėjų žvejybos įrankiu – sudurtiniu spiningu sugavo šiuo metu draudžiamas gaudyti žuvis – dvi lydekas. Pažeidėjas sugavęs lydekų, jų nepaleido į vandens telkinį ir slėpė krepšyje.

Dėl neteisėtos žvejybos asmeniui buvo surašytas administracinių nusižengimų protokolas. Pažeidėjui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Žuvų ištekliams padaryta žala – 480 eurų.

2021-04-09

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akciją „Lydeka“, kartu su policijos pareigūnais tikrino sodybas Klaipėdos rajone. Iš pažeidėjų paimta 16 draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių.

Per bendrą reidą aplinkosaugininkai su policijos pareigūnais tikrino sodybas ir ūkinius pastatus dėl neteisėtai laikomų draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių.

Penkiose sodybose prie Minijos upės rasta ir paimta iš viso 16 draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių – trys tinkliniai ekranai, dvi gaudyklės, devyni kiti tinklai, tinklinis samtis ir draudžiamas laikyti venteris.

Aplinkosaugininkai už tinklų laikymą penkiems asmenims surašė administracinių nusižengimų protokolus. Taip pat jiems gresia baudos iki 200 eurų.

„Mes, aplinkosaugininkai, ruošiamės pavasariniam žuvų nerštui ir, turėdami informacijos, kartu su policijos pareigūnais tikrinsime sodybas ar ūkinius pastatus, kad būtų užkirstas kelias neteisėtam draudžiamų ne mėgėjų žvejybos įrankių panaudojimui ir žuvys galėtų sėkmingai išneršti“, – sako  Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos specialistas Virgilijus Olšauskas.



Aplinkos ministerijos informacija