2021-07-26

Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai savaitgalį sulaikė Alaušo ežere, Svėdasų miestelyje, Anykščių rajone, statomuoju tinklu žuvis gaudžiusį asmenį.

„Paprastai brakonieriai nuo mūsų slepiasi, taigi ir tinklų traukti eina naktį. Šis asmuo nusprendė imtis kitos taktikos – tinklais žvejoti dieną. Tik sumanymas buvo prastas – aplinkosaugininkai dirba visą parą, taigi pasislėpti šviesoje pažeidėjui nepavyko“, – sakė Utenos GGAI viršininką pavaduojantis vyr. specialistas Edgaras Vilutis.

Asmuo buvo neteisėtai sugavęs 2 lynus ir 3 ešerius, todėl jam teks atlyginti gamtai padarytą žalą – per 200 eurų ir sumokėti 120–300 eurų baudą. Taip pat iš pažeidėjo paimta valtis ir tinklas.

2021-07-27

Aplinkos apsaugos departamento Šiaulių valdybos Mažeikių aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, tęsdami akciją ,,Poilsiauk atsakingai“, šiandien surengė reidą prie Juodeikių tvenkinio Mažeikių rajone. Buvo patikrinti 22 poilsiautojai ir žvejai ir išaiškinti 6 pažeidimai.

Du piliečiai pasistatė automobilius arčiau kaip 25 m nuo Juodeikių tvenkinio vandens kranto, vandens telkinio pakrantės apsaugos zonoje. Asmenims surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

Du asmenys pagavo ir laikė tinkleliuose netinkamo dydžio karpius (34 ir 38 cm), nors galima gaudyti ne mažesnes nei 40 cm dydžio žuvis.

Pažeidėjai turės atlyginti aplinkai padarytą žalą – po 100 eurų už karpį. Taip pat jiems bus surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

Du asmenys žvejojo Juodeikių tvenkinyje, įtrauktame į sąrašą vandens telkinių, kuriuose organizuojama intensyviai veisiamų žuvų limituota žvejyba. Piliečiai, nesilaikydami limituotos žvejybos reguliavimo priemonių ir sąlygų, žvejojo neturėdami žvejo mėgėjo kortelės.

Vienas žvejys buvo sugavęs 1 karpį ir 5 karšius. Žuvų ištekliams padaryta žala – 600 eurų (po 100 eurų už kiekvieną žuvį).

2021-08-05

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos ir Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijų pareigūnai iš trijų asmenų paėmė 18 tinklų. Trečiadienį nustatytas dar vienas pažeidėjas – jis turėjo vieną statomąjį tinklą.

Antradienį Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos ir Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijų pareigūnai pagal gautą informaciją patikrino tris sodybas Šilutės rajone.

Informacija pasitvirtino, nustatyti trys asmenys, laikantys ne mėgėjų žvejybos įrankius: 17 statomųjų ir vieną traukiamąjį tinklą. Asmenims gresia baudos iki 200 eurų, tinklai paimti.

Pažymėtina ir tai, kad vienos sodybos šeimininkas pareigūnus įžeidinėjo ir vartojo necenzūrinius žodžius. Už tai jam gresia bauda iki 300 eurų.

Trečiadienį Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai nustatė dar vieną pažeidėją Skuodo rajone – rastas ne mėgėjų žvejybos įrankis, statomasis tinklas. Asmeniui gresia bauda iki 200 eurų, tinklas paimtas.

„Norime priminti, kad aplinkosaugininkai, kaip aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai, ne tik vykdo aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę, bet ir turi teisę taikyti pažeidėjams nustatytas teisinio poveikio priemones.

Tad sulaikyti pažeidėjai turėtų žinoti, kad už valstybės politiko, valstybės pareigūno, valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens garbės ir orumo pažeminimą gresia bauda nuo 50 iki 300 eurų“, – sako Klaipėdos GGAI vyr. specialistas Mindaugas Salys.

2021-08-09

Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai primena: žvejoti bučiukais ir tinklais griežtai draudžiama. Už neteisėtą žvejybą pažeidėjams gresia bauda nuo 120  iki 300 eurų, taip pat konfiskuojami pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės, tarkim, valtys.

„Informacijos, kad Biržuose Širvėnos ežere žuvys gaudomos draudžiamu būdu – bučiukais ir tinklais – pareigūnai gaudavo ne kartą, tik pagauti įžūlius pažeidėjus nėra lengva. Sužinojus apie tokius atvejus, tenka nuolatos stebėti vietas, kuriose gali būti brakonieriaujama. Taip pat svarbu šiuos asmenis sulaikyti su įkalčiais“, – sako Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkė Mantė Ramanauskienė.

Šią vasarą nuoseklus aplinkosaugininkų darbas vėl davė rezultatų. Pavyzdžiui, neseniai buvo nustatytas asmuo, gaudęs žuvis draudžiamu būdu – bučiukais.

Pareigūnai, neteisėtą žvejybą stebėdami nuo kranto, matė, kaip asmuo tikrina pastatytus bučiukus, kaip iš jų traukia sugautas žuvis. Krante sulaikytas asmuo neigė žvejojęs draudžiamu būdu, aiškino, kad žuvis pagavo meškere, o bučiuku gaudo vėžius.

Vis dėlto išsisukti jam nepavyko, nes įrodymai buvo akivaizdūs – aplinkosaugininkai nufilmavo, kaip tikrinami bučiai ir kad „žvejys“ meškerės nė nebuvo išsitraukęs.

Už neteisėtą žvejybą jam gresia bauda nuo 120  iki 300 eurų, taip pat pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių – bučiukų ir valties – konfiskavimas. Be to, pažeidėjui už tris lynus ir ešerį teks atlyginti 306,30 Eur žalą, padarytą žuvų ištekliams.

Taip pat Širvėnos ežere aplinkosaugininkams pavyko sulaikyti ir du asmenis, žvejojusius draudžiamu būdu – statomuoju tinklu.

Šie pažeidėjai elgėsi itin įžūliai, tinklą tikrino dar net nesutemus, o kaip laimikį pasiėmė ir visiškai mažytę lydeką.

Kadangi asmenys buvo neblaivūs, aplinkosaugininkams teko pasitelkti ir policijos pareigūnus.  Už neteisėtą žvejybą gresia atsakomybė  nuo 120 iki 300 eurų, teks atlyginti 240 eurų žalą žuvų ištekliams ir atsisveikinti su tinklu bei irkline valtimi.

2021-08-11

Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai bendradarbiaudami su policijos pareigūnais Anykščių rajone aptiko neteisėtai laikomus tinklus.

„Gavę pranešimą iš policijos pareigūnų, kad Anykščių rajone, Pakapės kaimo sodybos teritorijoje, garaže galimai neteisėtai laikomi ne mėgėjų žvejybos įrankiai. Nustatėme, kad asmuo neteisėtai laikė 15 statomųjų tinklų. Už tai pažeidėjui bus taikoma administracinė atsakomybė“, – teigia Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Almantas Vaičiūnas.

Už šį pažeidimą asmeniui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, paimti tinklai ir gresia bauda nuo 60 iki 200 eurų.

2021-08-20

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai sulaikė du pažeidėjus, Asvejos ežere neteisėtai žvejojusius su autonomine nardymo įranga ir povandeninės žūklės šautuvu. Aplinkosaugininkams apie pastebėtus įtartinus asmenis pranešė pilietiški žmonės.

Pažeidėjai sugavo 3 lydekas ir 1,5 kg ešerių. Už neteisėtai sugautas žuvis asmenims teks atlyginti 742,5 eur žalą gamtai. Taip pat gresia baudos nuo 120 iki 300 eurų su nardymo įrangos ir povandeninės žūklės šautuvo konfiskavimu.

Aplinkos apsaugos pareigūnai primena, kad, vadovaujantis Limituotos žvejybos vidaus vandenyse organizavimo ir vykdymo, limituotos žvejybos reguliavimo priemonių ir sąlygų nustatymo, paskelbimo ir atšaukimo tvarkos aprašu bei Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimais, povandeninė žūklė leidžiama tik tam tikruose vandens telkiniuose, įsigijus tokiai žvejybai skirtą žvejo mėgėjo kortelę.

Žvejoti leidžiama nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 31 d., nuo saulės patekėjimo iki saulės nusileidimo (pagal įrašus kalendoriuje).

Draudžiama vykdyti povandeninę žūklę neturint žūklės vietoje ryškiai matomo plūduro, neturint su savimi peilio, taip pat paplūdimiuose ir arčiau, kaip 50 m nuo jų.

Žvejybos metu draudžiama naudoti ilgesnius kaip 120 cm povandeninės žūklės šautuvus, strėles, kurių antgalis platesnis kaip 10 cm, kitų nei unguriai žuvų povandeninei žūklei draudžiama naudoti dvišakius ar daugiašakius strėlių antgalius.

Povandeninės žūklės metu draudžiama naudoti akvalangus bei kitus autonominius kvėpavimo prietaisus, šaudyti žuvis povandeninei žūklei skirtais šautuvais iš valties, braidant ar vaikštant pakrantėmis.

Draudžiama būti su povandeninei žūklei skirtais šautuvais vandens telkiniuose ar arčiau kaip 25 m nuo jų, jei tuose vandens telkiniuose povandeninė žūklė neleidžiama.

Vilniaus GGAI dėkoja pilietiškiems žmonėms už pranešimą apie įtartinus asmenis.



Aplinkos ministerijos informacija