Kaip jau buvo pranešta, poledinės žūklės pasaulio čempionatas iš Lietuvos persikėlė į Suomiją. Renginys vyks apie 800 km. nuo Lietuvos, miestas Varkaus, ežeras – Valvatus (315 ha.)

Pasaulio čempionatas vyks 2020 m., vasario 15-16 dienomis. Prieš tai visos rinktinės turės kelias dienas oficialių treniruočių.

Reikia pripažinti, kad suomiai labai operatyviai sureagavo į Lietuvos sportinės žūklės federacijos pranešimą dėl force majeure, tarptautinė žūklės federacija (FIPSed) atsižvelgdama į situaciją taip pat nesnaudė, na ir viso to šurmulio pasekmės – Suomija, kuri nekeisdama tarptautinių varžybų grafiko suspėjo pasirengti šiam renginiui laiku. Manau niekas nereikš pretenzijų suomiams, dėl kažin kokių organizacinių nesklandumų, nes tarkim mes šiam pasaulio čempionatui ruošėmės nuo rudens.

Na o Lietuvos rinktinė irgi nesnaudžia ir jau šiuo metu treniruojasi Valvatus ežere. Pirmasis ir  gausiausias sportininkų ekipažas link Suomijos išvyko sausio 31 dieną, antras ekipažas prisijungė vasario 8 dieną, na o trečiu reisu atvyks dar du žmonės prieš pat varžybas, kurie atgabens šviežius, gyvus jaukus.

Nors atrodo, kad atstumas iki varžybų vietos nėra didelis, bet kelionė nuo Lietuvos iki vietos trunka apie 27 val., kadangi iš Estijos į Suomiją reikia keltis keltu.

Šiuo metu Lietuvos rinktinė įsikūrusi apie 70 km. nuo vandens telkinio, kiekvieną rytą apie 5 valandą važiuoja bandyti įvairių poledinės žūklės strategijų į Valvatus ežerą. Grįžta vyrai su tamsa, aptaria dienos nuveiktus darbus ir gulasi ilsėtis iki kito ryto. Toks maratonas truks iki vasario 16 dienos.

Rinktinės vadovas Rolfas Bitinas sako, kad vandens telkinys labai sunkus, žuvis vangiai reaguoja į pasiūlytus masalus. Gal ir nėra ko stebėtis, nes juk Suomija, tai laukinės gamtos kraštas, ežerų galybė, o  žvejų mažiau nei Lietuvoje. Todėl ir visos žuvys nepratusios prie netikėtai atsiradusio papildomo jauko. Beje patyrę mūsų meistrai, nesunkiai nuspėjo vietą, kurioje konkrečiai vyks pasaulio čempionatas, ten negalima treniruotis nuo vasario 5 dienos.

Šiuo metu ežero apylinkėse vyrauja žieminis oras, oro temperatūra – 15 laipsnių šalčio,  ledo storis apie 20 cm.  Deja turime vieną neįprastą traumą, vienam rinktinės nariui nušalo nosis, jam buvo suteikta medicininė pagalba, tikimės iki starto viskas susitvarkys.

Pasaulio čempionato atidarymas, susirinkimai ir uždarymo ceremonijos vyks nuo ežero apie 15 kilometrų nutolusiame Varkaus mieste. Nors Lietuvoje buvo planuojama, kad į varžybas susirinks 16 valstybių atstovai, bet neoficialiai šaltiniais žinoma, kad Suomijoje startuos tik 14 šalių, berods atsisakė dalyvauti Bulgarija ir Čekija.

Lietuvos rinktinės sudėtis labai panaši kaip ir pernai, nes dabartiniai pasaulio čempionai – Lietuvos rinktinė, kuri šį vardą iškovojo 2019 metais Bulgarijoje. Rinktinės sudėtyje turime pasaulio čempioną Gintą Balsevičių bei pasaulio čempionato bronzos laimėtoją – Marių Jačiauską.

Lietuvos rinktinės ir delegacijos sudėtis:

Vadovas – Rolfas Bitinas.

Treneriai – Juozas Paulėkas ir Vytautas Šidlauskas.

Sportininkai: Deividas Račkauskas, Arūnas Koska, Nerijus Budrys, Gintautas Balsevičius, Marius Jačiauskas,  Aivaras Dudzinskas.

Trenerių padėjėjai: Evaldas Bernatonis, Georgy Utgof, Adam Novak, Igoris Gatjatulin.

Spauda – Laimonas Vaičiakonis

Komandos padėjėjai – Rytis Bitinas, Rūta Rimkevičiūtė.

Tomas Būdas, LSŽF prezidentas
www.sportinezukle.lt