Visi karpiniai kabliukai pagal savo formą skirstomi į 4 pagrindinius tipus. Kiekvienas kabliuko tipas pasirenkamas ne tik pagal masalą ar žūklės sąlygas, tačiau ir pagal karpių elgseną konkrečiame vandens telkinyje.

1. The Wide Gape, plataus lenkimo kabliukai

Ko gero, šiuos kabliukus galima vadinti klasikiniais ir universaliausiais, tinkančiais daugumoje žūklės sąlygų: tiek žvejojant ant dugno, tiek neutralaus plūdrumo ar plaukiančiais boiliais.

Šie kabliukai dėl savo formos yra tvirčiausi ir rečiausiai atsilenkiantys.

Pavyzdyje Fox SSBP kabliukas



2. The Curved Shank, lenkto kotelio kabliukai (tarp karpininkų dar vadinami „bananais“)

Skirtingai nei kitų 3 tipų kabliukų koteliai, curved shank yra lenkti.

Į karpių žūklę šie kabliukai atkeliavo iš muselinės žūklės. Dėl savo formos šių kabliuku karpiui sunku atsikratyti, kad ir kaip jis purtytųsi.

Pavyzdyje Korda Kaptor Kurv kabliukas



3. The Stiff Rigger, standžių pavadėlių kabliukai

Pagrindinė šio karpinio kabliuko savybė, išskirianti jį iš kitų – į išorinę pusę lenkta kabliuko kilpelė. Stiff Rigger kabliukai naudojami rišant pavadėlius su standžiu fluorokarboniniu valu, pvz. Chod rig sistemėlėje.

Pavyzdyje Try: Nash Chod Twister kabliukai



4. The Long Shank, ilgo kotelio kabliukai

Ilgas kabliuko kotelis – idealiai tinka sistemėlei masalui naudojant skęstančius boilius, kukurūzus ar tigrinius riešutus.

Pavyzdyje Avid LSK kabliukas



Kabliuko kilpelė

Universalūs karpiniai kabliukai turi tiesią, nelenktą ir itin tvirtos vielos kilpelę (1 nuotrauka). Kabliukai su į išorę lenkta kilpele skirti standiems pavadėliams rišti iš monofilamento (2 nuotrauka). Į vidų lenktos kilpelės kabliukai tinkami pavadėliams su pinto valo plauku (3 nuotrauka).



Kabliuko geluonis

Kabliuko geluonies lenkimas pasirenkamas dažniausiai pagal dugno, ant kurio bus žvejojama, struktūrą. Tiesios geluonies kabliukai tinkamiausi žūklei žolėtame dugne, nes mažiausiai kabinasi už augmenijos (1 nuotrauka). Snapo formos geluonis mažiau bunka, todėl tokie kabliukai praktiški ant kieto, akmenuoto dugno (2 nuotrauka). Pailgintos ir nusmailintos geluonies kabliukus rekomenduojama rinktis tuomet, kai karpių lūpos yra storos ir kietos (3 nuotrauka). Pastarųjų kabliukų minusas – dėl nuplonintos geluonies jie itin greit atšimpa.



Lenkimo plotis

Platūs kabliukai (1 nuotrauka) naudojami su stambesniais boiliais, o siauro lenkimo (2 nuotrauka) – su mažesniais boiliais ar grūdais.


Kabliuko kotelis

Trumpo kotelio kabliukai (1 nuotrauka) rekomenduojami rišant įprastą knotless knot (bemazgę) sistemą su įprastu plauku. Ilgesnio kotelio kabliukus (2 nuotrauka) renkasi žvejai, siekiantys didesnio pasikirtimo kampo su blow back, KD rig ar kitomis sistemėlėmis.